search
Tv-serie op Dvd: Absolutely Fabulous (De complete serie)
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Dvd: Absolutely Fabulous (De complete serie)

Heel veel Ab Fab, maar helaas staan niet alle specials op deze uitgave.

Bedenkers: Jennifer Saunders | Dawn French | Cast: Jennifer Saunders (Edina Monsoon), Joanna Lumley (Patsy Stone), Julia Sawalha (Saffron Monsoon), June Whitfield (Mother), Jane Horrocks (Bubble, Katy Grin, Lola, Radio stem), e.a. | Uitzending serie: 1992"“2005, 2011"“2012 | Tv-zenders: BBC One | VPRO | Canvas

Jennifer Saunders en Joanna Lumley wisten tussen 1992 en 2012 de lachers op hun hand te krijgen met de komedieserie Absolutely Fabulous. De BBC-serie kreeg uiteindelijk een vijf seizoenen - bestaande uit de 'Original Series' (1992 - 1996), de Revived Series (2001 - 2004) en flink wat speciale afleveringen, ook via een opleving in 2011 en 2012.

De sitcom (IMDb = 8,1) - ook bekend onder de titel Ab Fab - laat voornamelijk het buitengewone leven zien van de drank- en/of drugsverslaafde Edwina en Patsy en kent zijn oorsprong in een sketch van French and Saunders, een duo bestaande uit Saunders en Dawn French en later ook een televisieserie.

De impact wereldwijd was enorm. Naast flink wat kijkcijfers en herhalingen was de serie ook een voorbeeld voor bijvoorbeeld Roseanne, een Amerikaanse sitcom met Roseanne Barr. Tevens verschenen verschillende grote namen in gastoptredens, waaronder Elton John, Helena Bonham Carter, Naomi Campbell, Idris Elba, Jean-Paul Gaultier en Whoopi Goldberg. Saunders won in 2012 een BAFTA TV Award voor haar rol. Lumley ging haar voor in 1995 en al in 1993 won de serie de BAFTA TV Award voor 'Best Comedy'. Verleden jaar verscheen 'De Complete Serie' op een Dvd-uitgave.

Synopsis
Absolutely Fabulous vertoont de absurde levens van zelfverklaarde fashionguru Edwina Monsoon en haar alcohol-en drugsverslaafde beste vriendin Patsy Stone. Hun extravagante levensstijl en zogenaamde high profile in de wereld van mode-ontwerpers, modellen en acteurs isoleren hen compleet van het "šgewone' volk, wat voor hilarische situaties zorgt.



Blu-Ray: Absolutely Fabulous - De Complete Serie | Aantal discs 8 x Dvd | Speelduur: 1080 minuten | Beeld: 4 : 3 | Geluid: Engels Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: uiteenlopend | EAN: 5412012165014 | Release: september 2014 | Met dank aan: eic

De acht schijven van deze Dvd-uitgave 'De complete collectie' van Absolutely Fabulous zitten verpakt in zes dunne keepcases. Om de zes cases zit een stevige insteekhoes met daarop bondige informatie over de inhoud van de acht schijven. Op de afzonderlijke dunne keepcases staat per aflevering een korte synopsis en een overzicht van de extra's. Het geheel ziet er volledig en verzorgd uit.

Helaas blijkt deze uitgave niet zo compleet als deze lijkt te zien. De specials "The Last Shout I" & "II" uit 1996 en de specials uit 2004 en 2005 ontbreken en ook "seizoen 6" uit 2011 en 2012, de zogenaamde 20th anniversary-afleveringen, is niet aanwezig.

De beeldkwaliteit van deze Dvd-uitgave komt waarschijnlijk overeen met de tv-uitzending. Er is duidelijk niet geïnvesteerd in een stukje beeldcorrectie. Desondanks tonen de 4 : 3 (letterbox) uitzendingen en de latere 16 : 9 uitzendingen degelijk. De geluidstrack is stereo, als verwacht.

Fabuleuze extra's
Op de schijf van het eerste seizoen staan twee extra's, met de originele sketch uit French and Saunders en de bloopers uit het eerste seizoen. Het tweede en derde seizoen laten alleen bloopers zien. De vierde schijf met de afleveringen van het vierde seizoen bevat per aflevering audiocommentaar van de regisseurs. De vijfde Dvd toont naast de bloopers ook de soort spin-off Mirrorball en een reeks interviews.

Dvd 6 en 7 bevat naast de zeven afleveringen van het vijfde seizoen en de speciale kerstspecial "Cold Turkey". Op de zesde schijf staan wederom tracks met audiocommentaar en disc zeven toont verwijderde scènes. De achtste en laatste schijf bevat de special "Gay", inclusief verwijderde scènes en audiocommentaar.

Absolutely Fabulous-film nog steeds in de maak
Het lijkt erop dat er binnen afzienbare tijd een nieuwe Absolutely Fabulous-opleving komt. Jennifer Saunders werkt al sinds 2012 aan een speelfilm die zich zou afspelen op een verlaten jacht op de Franse Riviera. Onlangs werd bekend dat Saunders het script afgerond heeft en naar verwachting moet de film nog dit jaar gaan verschijnen.

Hieronder de eerste aflevering van het eerste seizoen van Absolutely Fabulous uit 1992.

[video_embed]847[/video_embed]
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen