search
Recap: 'Game of Thrones': The House of Black and White
Recensie

Recap: 'Game of Thrones': The House of Black and White

Dany verliest de controle, Arya ontmoet een oude bekende en Jon Snow heeft problemen bij de Nachtwacht.

HBO is bezig met uitzendingen van het vijfde seizoen van hitserie Game of Thrones. Afgelopen nacht was het de beurt aan de tweede aflevering, The House of Black and White en bezochten we weer een hele reeks verschillende plekken. In deze recap bespreken we de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige aflevering.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

BRAAVOS

Het geheel gaat van start in Braavos, waar Arya Stark naar op weg was aan het einde van het vierde seizoen. Ze kreeg in het tweede seizoen een munt van Jaqen H'qhar, met de opdracht als ze klaar was met wraak nemen, naar de verafgelegen stad te komen. Dat liep wat anders en nu is ze al daar. Mooi is de binnenkomst in de stad, waarbij de Titaan van Braavos haar verwelkomt. Het ontwerp doet een beetje denken aan de Kolossus van Rodos, één van de zeven klassieke wereldwonderen.

De scheepsman die haar aan boord nam, brengt Arya naar het Huis van Zwart en Wit, waar ze aanklopt. Een mysterieuze man doet open, maar weigert haar binnen te laten. Na een nachtje voor de deur gezeten te hebben, besluit Arya haar geluk in de stad te beproeven en vangt ze een duif. Een stel straatschoffies wil die wel van haar hebben en bedreigt haar, maar het zien van de mysterieuze man die de deur eerder open deed, maakt dat ze wegrennen.

Eenmaal terug bij het Huis, blijkt de man niemand minder dan Jaqen te zijn, die voor het eerst sinds seizoen twee weer in de show te zien is. Samen lopen ze naar binnen. De scènes in Braavos zijn interessant om te zien, maar zeggen verder nog vrij weinig. Leuk is verder om een van de tofste personages van het tweede seizoen terug te zien keren, Jaqen. In de boeken is hij veel minder expliciet aanwezig, dus we zijn benieuwd naar zijn toekomstige rol in de serie.

THE EYRIE

Nog altijd zijn Brienne, Podrick en Littlefinger en Sansa onderweg. Nadat ze elkaar in de vorige aflevering net misten, is een ontmoeting nu wel aan de orde, maar het geheel is erg kort. Brienne probeert Sansa over te halen met haar mee te gaan, of op z'n minst haar diensten te accepteren, maar die weigert. "Je kon mijn moeder al niet veilig houden," aldus Sansa, die van een lief en onschuldig meisje in een bittere dame aan het veranderen is. Toch geeft Brienne niet op en na een paardenachtervolging die zo in Lord of the Rings past, besluiten zij en Podrick om Sansa en Littlefinger te achtervolgen.

KINGS LANDING

Hier zijn een aantal zaken aan de hand. Jaime en Cersei bespreken plannen om Myrcella terug te halen uit Dorne. Jaime stelt voor er zelf heen te gaan, iets waar Cersei na een felle discussie mee akkoord gaat. Vervolgens chanteert Jaime ieders favoriete huurling om mee te gaan: Bronn. Die had als beloning voor zijn diensten aan de troon een vrouw gekregen in de vorm van Lolly, maar Cersei heeft besloten haar aan iemand anders uit te huwelijken. Als Bronn meegaat met Jaime en levend terugkeert van de roadtrip, krijgt hij een betere bruid en een mooier kasteel. Zodoende dus dat Jaime en Bronn samen richting Dorne zullen gaan.

Verder heeft Cersei de nodige problemen in de Kleine Raad, waar nu ook haar oom in plaatsneemt. Die is niet blij met Cersei's plannen, die zichzelf tot Hand van de Koning benoemd blijkt te hebben. Verder wordt Qyburn, die enge experimenten uitvoert met de hoofden van dwergen die op Tyrion lijken, ineens Spionnenmeester. Hier is meer aan de hand en de onvrede lijkt groot.

DORNE

De verbitterde vrouw van de overleden Prins Oberyn zint op wraak. Haar schoonbroer, koning Doran, wil geen oorlog en daarom gaat hij er niet mee akkoord Myrcella vinger voor vinger terug naar King's Landing te sturen. De vrouw van Oberyn hint naar een opstand die sluimert; de Zandslangen, dochters van Oberyn, willen namelijk ook wraak. Jaime staat hier een zware taak te wachten.

MEREEN

De eerste van de Zonen van de Harpij wordt hier gevangen en krijgt op aandringen van Daenerys' adviseurs een eerlijk proces. Het is een Unsullied die dat voorkomt, door de beste man aan een deur te spijkeren. Hij geloofde het juiste te doen, maar Dany kan dat soort dingen niet hebben, aangezien ze zichzelf als eerlijk en betrouwbaar heerseres wil positioneren.

Het leidt tot de onthoofding van de Unsullied in kwestie. Dat ondanks smeekbedes van de bevrijde slaven, die massaal stenen beginnen te gooien naar Dany. Ze heeft eigenlijk helemaal niets meer. Geen macht over draken (Drogon verschijnt even, maar laat zich niet aanraken), geen macht over Mereen of andere veroverde steden en niet over haar Unsullied.

VOLANTIS

Mogelijk kan de komst van Tyrion en Varys daar verandering in brengen, maar zij zijn nog op weg naar Mereen. De twee gaan echter eerst nog naar Volantis, een tussenstop, waar Varys plannen lijkt te hebben. Mogelijk wordt daar een andere belangrijke toekomstige speler in de strijd om de IJzeren Troon getoond, maar daar zullen we verder niets over vertellen, voor de lezer die onbekend is met de boeken.

THE WALL

Op de muur wordt Jon Snow belerend aangesproken door Stannis, die Mance in brand liet steken. Jon maakte een einde aan zijn lijden en dat staat voor Stannis gelijk aan ontrouw. Wildlingen zullen door de dood van Mance nooit trouw zweren aan Stannis. Die zit met nog één probleem, want heren in het Noorden laten weten enkel de knie te buigen voor een Stark. En daar komt Jon Snow handig te pas, want hij is immers de bastaard van de overleden Ned Stark.

Jon krijgt de heerschappij over het Noorden aangeboden, maar weigert, want zijn trouw ligt bij de Nachtwacht, waar net een nieuwe commandant gekozen wordt. De verrassing is groot als er naast de kandidaten Alliser Thorne (de grote favoriet) en Ser Denys Mallister nog iemand kandidaat wordt gesteld: Jon Snow, door Samwell. Jon wordt dankzij Maester Aemon gekozen met één stem verschil.

CONCLUSIE

Waar de vorige aflevering een beperkt aantal spelers toonde, gaan showrunners David Benioff en D.B. Weiss ditmaal los en volgen we een groot aantal verhaallijnen. Het geheel blijft goed te volgen en voelt niet gehaast aan. Maar daar ligt tegelijk een beetje een probleem, want geen van de verhalen krijgt in The House of Black and White genoeg aandacht om echt vooruit te gaan. Dat ondanks de nadruk die deze aflevering lag op Arya, Jon en Dany. Hoe interessant ook, er moet meer focus komen in Game of Thrones. Dat is potentieel problematisch, gezien de nieuwe locatie in Dorne en Volantis. Volgende week de derde aflevering van dit seizoen, High Sparrow.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen