search
Recap: 'Game of Thrones': High Sparrow
Recensie

Recap: 'Game of Thrones': High Sparrow

Er is een nieuwe speler in Kings Landing en het zit Tyrion even niet zo mee.

HBO is bezig met uitzendingen van het vijfde seizoen van hitserie Game of Thrones. Op dit moment ziet het ernaar uit, dat dit het best bekeken seizoen tot nu toe gaat worden. Gisterennacht om 03:00 Nederlandse tijd was de derde aflevering te zien, High Sparrow. In deze recap komen de verhalen van Arya Stark, Margaery Tyrell, Cersei Lannister, Sansa Stark en Jon Snow aan bod.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 4, The Sons of the Harpy
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

BRAAVOS

Arya reisde in de vorige aflevering nog naar Braavos, waar ze uiteindelijk door oude bekende Jaqen H'ghar binnengelaten werd in het House of Black and White. Nu moet ze alleen maar de vloer vegen en mag ze nergens aan meedoen. Daar is Arya niet blij mee, maar volgens Jaqen is ze nog niet klaar voor een training. Eerst moet ze eens van haar kleren af, van haar zwaard en alle andere spullen die doen denken aan Arya Stark.

Dat is dan ook het eerste wat Arya gaat doen. Ze loopt naar de haven en gooit daar haar oude kleren in. Even denkt ze erover om Needle ook weg te gooien, maar dat kan ze niet over haar hart verkrijgen. Ze had het immers van pa Ned Stark gekregen. Dus ze verstopt het zwaard onder een stel rotsblokken, waarmee ze potentieel een bom onder haar training bij de Faceless Men legt.

KINGS LANDING

In het zonnige deel van Westeros vindt eindelijk het geplande huwelijk tussen Margaery Tyrell en Tommen Barateon plaats. Daarmee bereikt Margaery eindelijk datgene waar ze al sinds het begin van de serie naar verlangt: heerschappij. Dankzij de seks met Tommen, die daar meteen aan verslaafd raakt, verwerft ze een sterke invloedspositie over de jonge koning.

In Kings Landing zien we verder dat de High Septon, als leider van het geloof van Westeros, niet bepaald de meest frisse man is. Waar hij celibatair zou moeten leven, gaat hij gewoon naar een hoerenhuis. Reden voor de Sparrows, een extremistische variant van geloof, om hem aan te pakken en te dwingen naakt over straat te lopen.

Cersei bezoekt vervolgens de High Sparrow, baas van het geloof, om te zien wat er precies aan de hand was. De Sparrow vertelt dat gelovigen in armoe moeten leven en anderen moeten helpen. In plaats van dat ze de Sparrows bestraft en onderdrukt, besluit Cersei met hen samen te werken. Een daad waar ze later mogelijk spijt van krijgt.

WINTERFELL

Het oude kasteel van de Starks is nu in handen van Roose Bolton en zijn nu legitieme zoon Ramsay. Dat blijkt meteen de bestemming geweest te zijn van Sansa en Littlefinger, die van plan is om Sansa met Ramsay te laten trouwen. In de tombes van Winterfell onthult Littlefinger dat hij gelooft in Stannis als toekomstige koning. Hij wil Sansa laten trouwen met Ramsay en vervolgens kan zij Stannis steunen in zijn strijd om de IJzeren Troon. Daarvoor moet Stannis eerst nog even de heerschappij verkrijgen over het Noorden.

Laat hem daar verder toevallig ook een Stark voor nodig hebben en je begrijpt waar deze verhaallijn uiteindelijk naartoe zal gaan. Aan het einde van de aflevering vertrekt Littlefinger overigens weer, richting Kings Landing en moet Sansa het alleen doen daar.

De twee worden verder nog altijd achtervolgd door Brienne en Podrick. Zij vertellen elkaar hun levensverhaal en dan warmt Brienne eindelijk een beetje op voor haar schildknaap. Brienne besluit hem te gaan trainen en laat meteen duidelijk weten wraak te willen nemen op Stannis, voor de moord op Renly.

THE WALL

Jon is nu de commandant van de Nachtwacht geworden en vraagt Stannis snel te vertrekken uit zijn gebied. Hij kan zijn soldaten en de Wildlingen niet lang meer van eten voorzien en heeft vaste hulp nodig. Stannis belooft snel naar Winterfell te zullen marcheren en wil nog steeds de hulp van Jon, bij het verwerven van de steun van de Noorderlingen, die echt alleen een Stark willen helpen. Problemen voor de nieuwe commandant zijn er meteen, want Janos Slynt weigert de wederopbouw van een ander vervallen kasteel op zich te nemen. Geen wonder dus dat Jon hem besluit te executeren, zoals Ned hem dat geleerd heeft.

VOLANTIS

Tot slot is er een korte scène met Varys en Tyrion. Die laatste wordt compleet gestoord van het in de wagen hangen en wil naar buiten. Iets wat hij dan ook doet, waarbij hij een grote brug op loopt, met allemaal winkeltjes erop. Het doet een beetje denken aan één van de bruggen in Praag, waar ook allerhande winkeltjes op te vinden zijn. Als Tyrion later die avond naar het toilet gaat, blijkt niemand minder dan de bij Danaerys uit gratie gevallen Jorah Mormont aanwezig te zijn. Hij ontvoert Tyrion, vanuit de gedachte dat hij dan weer in gunst van Dany kan komen te staan.

CONCLUSIE

Deze aflevering had iets meer focus dan de vorige, en maakt flinke vooruitgang. Een grote rol zal er zijn voor de Sparrows in Kings Landing en ook lijkt er van alles te gaan gebeuren in het Noorden, dit seizoen. Het zou wel eens goed kunnen, dat hier de focus op blijft liggen in dit vijfde seizoen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen