search
Recap: 'Game of Thrones': The Sons of the Harpy
Recensie

Recap: 'Game of Thrones': The Sons of the Harpy

Veel geweld en mogelijk afscheid van twee hoofdpersonen.

HBO is bezig met uitzendingen van het vijfde seizoen van hitserie Game of Thrones. Op dit moment ziet het ernaar uit, dat dit het best bekeken seizoen tot nu toe gaat worden. Gisterennacht om 03:00 Nederlandse tijd was de vierde aflevering te zien, High Sparrow. In deze recap komen de verhalen van Tyrion, Jaime & Bronn, Cersei, Jon, Sansa en Daenerys aan bod.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Wars to Come
Lees hier de recap van aflevering 2, The House of Black and White
Lees hier de recap van aflevering 3, High Sparrow
Lees hier de recap van aflevering 5, Kill the Boy
Lees hier de recap van aflevering 6, Unbowed, Unbent, Unbroken
Lees hier de recap van aflevering 7, The Gift
Lees hier de recap van aflevering 8, Hardhome
Lees hier de recap van aflevering 9, The Dance of Dragons
Lees hier de recap van aflevering 10, Mother's Mercy

VOLANTIS

De aflevering gaat van start met een kort fragment waarin we zien hoe Jorah Mormont een visser bewusteloos slaat, om er vervolgens met zijn boot vandoor te gaan. Hij gooit Tyrion in het schip, die de volgende dag boos wakker wordt. Hij blijft lawaai maken tot hij in elk geval van zijn knevel af is en komt al snel achter de motivatie van Mormont. Die is van plan hem naar Daenerys te brengen, waarna hij weer in haar gunst moet vallen.

DORNE

Ook Jaime Lannister en Bronn komen aan bod. De twee komen eindelijk aan in Dorne. De scheepskapitein geeft hen een roeiboot, waarmee ze 's nachts naar het strand kunnen. Bronn is daar niet blij mee, hij wil namelijk nog levend thuis komen en vindt de hele missie maar een stom idee. Vreemd is dat ook niet, gezien de manier waarop hij gedwongen werd mee te gaan.

De volgende ochtend worden de twee overvallen door een groep mannen uit Dorne, die hen willen meenemen naar de hoofdstad. Bronn en Jaime vechten en winnen (uiteraard). En dan ontmoeten we eindelijk de dochters van Oberyn, die vorig seizoen nog gruwelijk aan zijn einde kwam. De scheepskapitein blijkt een van de Zandslangen (zoals de dochters genoemd worden) aangesproken te hebben, met een deal. In ruil voor geld, had hij wel informatie. De beste man overleeft het avontuur niet, want hij krijgt een speer door zijn hoofd, maar de dames weten nu wel dat Jaime in Dorne is.

KINGS LANDING

Cersei werkt er in Kings Landing nog hard aan om zoveel mogelijk mensen van de Kleine Raad weg te krijgen. De vader van Margaery Tyrell stuurt ze naar Braavos, om daar met de IJzeren Bank te onderhandelen over betaling van de schulden. Ook denkt ze een machtige bondgenoot te vinden in de High Sparrow, en gunt hem iets belangrijks.

De High Sparrow mag de Faith Militant, een beetje de Tempeliers van Westeros, weer leven in blazen. Onder de Targaryens werden ze nog verboden en dat blijkt niet zo'n vreemde beslissing. De gevolgen van de beslissing van Cersei worden namelijk ook meteen getoond. Mensen die zich tegoed doen aan alcohol en prostituees (we moeten ook borsten zien deze aflevering, natuurlijk) worden allemaal met geweld op andere paden gedwongen.

Ook Loras Tyrell, de oudere homoseksuele broer van Margaery heeft eronder te lijden. Hij wordt opgepakt en vastgezet. De boze Margaery stapt vervolgens naar Koning Tommen, om hem ertoe te bewegen haar broer te bevrijden. Tommen probeert wel, maar faalt. De koning heeft daadwerkelijk geen macht in Kings Landing, een interessant beeld.

THE WALL

Op de muur bespreken Melissandre en Stannis de plannen. Ze gaan naar Winterfell, om het kasteel te veroveren op de Boltons. Ditmaal neemt Stannis wel zijn heks mee, gezien de gruwelijke afloop van de vorige veldslag (in Kings Landing), waarbij hij haar niet mee nam. Melissandre probeert Jon, die mannen vraagt voor de Nights Watch aan diverse hoge heren in het Noorden, ervan te overtuigen mee te gaan, maar die weigert. Zijn trouw ligt in het Noorden, niet meer ergens anders.

WINTERFELL

Sansa bevindt zich in de kelders van Winterfell, waar ze kaarsen aansteekt voor haar overleden tante. Littlefinger benadert haar en onthult zijn plan om naar Kings Landing terug te reizen. Hij zal nog terugkomen naar Winterfell, maar heeft daar zaken te verrichten (na een eerder ontvangen brief van Cersei, moet hij wel). Verder spreekt hij zijn vertrouwen in Sansa uit.

Ze kan hopen op de komst van Stannis, die volgens Littlefinger de strijd om de IJzeren Troon wel eens zou kunnen winnen. En dan zou zij als laatste Stark (iedereen lijkt wel een laatste Stark tegenwoordig) de macht in het Noorden krijgen. Ondertussen moet ze zich veilig houden, door Ramsey Bolton te verleiden.

MEREEN

Tot slot is ook Dany nog te zien deze aflevering. Zij heeft even een gesprek met Barristan Selmy, die vertelt over de keren dat hij met haar broer en kroonprins Rhaegar over de straten van Kings Landing liep. Hij zong daar schijnbaar graag voor de mensen en gaf mensen aalmoezen. Erg lief, voor een man die eerder omschreven werd als extreem moordlustig.

Het dient echter allemaal als opzetje voor Barristan die over de straten van Mereen loopt. Want, terwijl Dany weer een man voor zich heeft die wil dat de vechtputten geopend worden, vallen de Sons of the Harpy weer aan. Gek genoeg verweren de Unsullied zich alles behalve kranig en worden ze afgeslacht. Op eentje na dan, Grey Worm bevindt zich er namelijk ook onder. Het is Barristan, die hem het leven redt. Althans, dat vermoeden we. De twee liggen aan het einde van de aflevering potentieel dodelijk verwond op de stenen vloer van een steegje.

CONCLUSIE

Weer gebeurt er vrij weinig in deze aflevering. Er worden maar liefst zes verschillende locaties gevolgd, waarbij telkens kleine dingen aan de hand zijn. Toch is het een interessante aflevering, want weer wordt een mooi beeld geschetst van hoeveel er aan de hand is in Westeros en Essos en hoe moeilijk het is om vast te houden aan de macht. Je kan je wel afvragen, waarom weer zoveel nieuwe personages geïntroduceerd zijn, waaronder de Zandslagen en de High Sparrow. Interessant zijn ze zeker (al lijken de Zandslagen gek genoeg wat tam), maar is het écht nodig? Er zijn toch genoeg spelers? De verwachting die we nu hebben, is dat er snel flink wat sterfgevallen zullen volgen, opdat het verhaal wat meer focus kan krijgen.

[video_embed]1055[/video_embed]

Aanbevolen artikelen