search
Fraai boek - Achter de schermen van HBO's Game of Thrones seizoen 1 & 2
Series / Boek Review

Fraai boek - Achter de schermen van HBO's Game of Thrones seizoen 1 & 2

Naslagwerk behandelt de eerste twee seizoenen van de hitserie.

Achter de schermen van HBO's Game of Thrones seizoen 1 & 2

Auteur: Bryan Cogman| Pagina's: 193 | Release: 2014 | Taal: Nederland | Uitgeverij: BBNC | Druk: 1 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9-789045-317441

Een tijd geleden recenseerden we al het boek Achter de schermen van HBO's Game of Thrones seizoen 3 & 4 en het leek ons leuk om voor de compleetheid ook het boek over seizoenen 1 & 2 te recenseren. Die recensie heb je nu open liggen. Net als het vorige boek, behandelt dit werk van Bryan Cogman niet alleen het maken van de serie, maar ook de fictieve wereld die George R.R. Martin bedacht.

Het boek is in vijf delen gehakt: De Wall, Winterfell, King's Landing, Westeros en Essos. Die behandelen allemaal niet alleen de fictieve geschiedenis van hun respectievelijke onderwerp, ook worden er zaken van achter de schermen behandeld. Neem bijvoorbeeld het hoofdstuk over de Wall. Eerst krijg je een korte geschiedenis van de White Walkers, de bovennatuurlijke wezens die als een zwaard van Damokles boven het lot van Westeros hangen. Daarna komen mensen die aan de serie hebben gewerkt aan bod. Zo wordt besproken hoe de White Walkers ontworpen zijn en waarom men tot bepaalde keuzes is gekomen.

Verder worden ook personages afzonderlijk behandeld. Over Catelyn Stark, gespeeld door Michelle Fairley, wordt verteld door de showrunners, de actrice zelf en enkele andere mensen. Dat biedt een mooie blik op vooral het karakter van het personage. De algehele lijn in het boek is dus uitermate interessant en ook diepgaand.

De vertaling had soms wel anders gemogen. Personages worden bijvoorbeeld altijd met hun Engelse naam genoemd. Old Nan, de White Walkers… allemaal hebben ze wellicht ook een Nederlandse benaming. Inconsistent is het in elk geval wel; het noorden van Westeros wordt consequent met een hoofdletter geschreven. Dat is dus ook een benaming en die had men dan voor de compleetheid in het Engels moeten schrijven.

Toch hebben we verder niets aan te merken op dit werk van uitgeverij BBNC. Wat ze af hebben geleverd is verder een schitterend en zeer compleet boek. Niet alleen komen er zaken van achter de schermen van de televisieserie Game of Thrones voorbij, ook behandelt men de fictieve geschiedenis van Westeros. Het boek vormt daarmee niet alleen een interessant naslagwerk, maar ook een toffe blik achter de schermen.

Je kan Achter de schermen van HBO's Game of Thrones seizoen 1 & 2 online bestellen bij webwinkels als Bol.com en Libris en het boek is uiteraard verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij BBNC voor het recensie-exemplaar.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen