search
Productie seizoen 3 'House of Cards' vertraagd
Series / Nieuws

Productie seizoen 3 'House of Cards' vertraagd

En het heeft allemaal met geld te maken.

Het lijkt erop dat we iets langer moeten wachten op de nieuwe avonturen van Frank Underwood (Kevin Spacey) in Netflix-serie House of Cards. De opnames moesten deze lente al van start gaan, maar zijn nu uitgesteld tot halverwege juni. Dit omdat de producenten een nieuwe wet in de staat Maryland afwachten.


Veel films en series leunen uiteraard op belastingkredieten, en gratis locaties om hun producties te financieren. De manier waarop en de hoogte daarvan hangt af van de Amerikaanse staat waarin de opnames plaatsvinden. Het probleem voor House of Cards is dat het belastingkrediet voor seizoen drie mogelijk lager uit zal vallen dan gedacht.

Voor het eerste seizoen kregen de makers zo'n 11 miljoen dollar aan belastingkredieten in de staat Maryland. Het tweede seizoen kon rekenen op ongeveer 15 miljoen dollar aan steun en de gedachte was dat het derde seizoen zo'n zelfde belastingkrediet zou ontvangen. Dat is nu minder zeker, omdat de staat het maximale bedrag naar 7,5 miljoen dollar wil terugbrengen.

Media Rights Capital, het bedrijf achter de serie, stuurde daarom een brief naar de staat. "We willen jullie erop wijzen dat, ondanks dat we begin deze lente wilden beginnen met de opnames, we hebben besloten dat uit te stellen naar juni. Zo kunnen we zeker zijn van een positieve uitkomst van het debat. Mochten er niet voldoende kredieten komen, dan moeten we onze sets en kantoren afbreken en verhuizen naar een andere staat."

Geen misselijke taal dus. De aanwezigheid van de productie heeft tot nu toe zo'n 6000 banen gecreƫerd en meer dan 250 miljoen dollar in de lokale economie gepompt. Critici stellen dat het echter niet alleen bewoners van de staat waren die daarvan profiteerden. De vraag is volgens volksvertegenwoordigers vooral om te kijken hoeveel ze willen geven. "Het wordt alsmaar groter en groter, en ik vraag me af: wanneer houdt het op," vertelde vertegenwoordiger C. William Frick. "Het klinkt alsof ze het derde seizoen niet willen opnemen hier, terwijl we ze al 31 miljoen dollar hebben gegeven."

Het is dus niet bepaald eenvoudig allemaal. Pas in juni weten we zeker of de opnames dan van start gaan. Mocht de wet er niet door komen, zou het goed kunnen zijn dat we nog langer moeten wachten. Dan zou House of Cards seizoen drie wel eens flink uitgesteld kunnen worden.

Aanbevolen artikelen