search
Tv-serie op Dvd: Taggert
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Dvd: Taggert

Alle 110 afleveringen in een enorme verzamelbox.

Bedenkers: Glenn Chandler | Cast: Mark McManus (DCI Jim Taggart), James MacPherson (DS/DI/DCI Michael Jardine), Blythe Duff (WPC/DC/DS/DI Jackie Reid), Alex Norton (DCI Matt Burke), John Michie (DI Robert "Robbie" Ross), Iain Anders (Superintendent Jack "The Biscuit" McVitie), Neil Duncan (DS Peter Livingstone), Colin McCredie (DC Stuart Fraser), Robert Robertson (Pathologist Dr Stephen Andrews) e.a. | Uitzending serie: 1983 - 2010 | Tv-zenders: ITV | KRO

Een van de langstlopende Britse series ooit is de politiethriller Taggert, in het Verenigd Koninkrijk uitgezonden door ITV en in Nederland veelvuldig door de KRO. De serie telde drie belangrijke hoofdpersonages, met uiteraard Mark McManus als Jim Taggart, vervolgens Blythe Duff als Jackie Reid en afsluitend Alex Norton als Matt Burke. Opmerkelijk is dat de serie de dood van McManus in 1994 wist te overleven. Mei 2011 werd bekend dat Taggart na 28 jaar niet verder zou gaan.

In tegenstelling tot moderne series, bestonden de eerste "seizoenen" van Taggert (IMDb = 7,3) uit slechts twee afleveringen van ruim twee uur, zo nu en dan aangevuld met een speciale aflevering. Pas vanaf 1993 verschenen er seizoenen met meer dan twee episodes en in de '00 verschenen er seizoenen van 7 shows. Het afsluitende seizoen 27 telde maar liefst 9 afleveringen. Sinds kort zijn alle 110 afleveringen verkrijgbaar in een verzamelbox.

Synopsis
Deze zwijgzame Jim Taggart, hoofdinspecteur bij de politie van Glasgow, is het type antiheld met wie velen zich kunnen identificeren. In zijn werk wordt hij terzijde gestaan door zijn collega's Jackie Reid en Mike Jardine. In de loop der jaren wijzigt het team in hun onderzoek naar de vele misdaden. Zo zal Mike Jardine de leiding overnemen en doen ook de onconventionele inspecteur Robbie Ross en de bedachtzame agent Stuart Fraser hun intreden. Even later volgt een derde hoofdinspecteur, de stoere Matt Burke.

Hieronder aflevering 16 'Death Comes Softly' uit 1990, te zien op YouTube:

[video_embed]1392[/video_embed]

Dvd: Taggart - The Complete Collection | Aantal discs 60 x Dvd | Afleveringen: 110 x van ca. 50 minuten tot ruim 2 uur | Beeld: 4 x 3 en 16 x 9 | Geluid: Engels Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: geen | EAN: 8717344754989 | Release: november 2015 | Met dank aan: Just Entertainment

De 60 schijven van deze Dvd-uitgave van alle seizoenen van Taggert zitten vastgeklikt in een drie bijzonder dikke Dvd-keepcases, met elk twintig discs. De boxen zitten in een vergelijkbare sleeve gestoken. Ondanks dat het een zeer complete uitgave is voor wat betreft de afleveringen en specials, geeft Just Entertainment geen overzicht van de afzonderlijke afleveringen en de locatie op de vele schijven. Voor de fan zal het flink neuzen worden om een favoriete aflevering terug te vinden.

De beeldkwaliteit van het eerste seizoen is uiterst mager. Het letterbox 4 x 3 beeld lijkt nagenoeg op een tv-uitzending uit 1983 en dit is het waarschijnlijk ook. Later wordt het beeld met kleine stapjes beter en de verhouding zelfs 16 x 9, of te wel breedbeeld. Maar ook dan is het beeld van een magere kwaliteit, met flink wat tekortkomingen. De fans van de serie - met een totale speelduur van maar liefst 159 uur - zullen dit dus op de koop toe moeten nemen.

Extra's
Er zijn geen extra's terug te vinden op deze enorme Dvd-uitgave. Wel zijn alle speciale afleveringen, zoals de pilot, de Christmas en de New Year's Specials meegeleverd waardoor het een complete box is met alle afleveringen van de geliefde politieserie. Hieronder de docu 'There's Been A Murder' over ruim 20 jaar Taggart, als ons bonusmateriaal:

[video_embed]1393[/video_embed]
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen