search
Blu-ray recensie - 'Der Turm'
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie - 'Der Turm'

Nette blu-ray van een sterke Duitse miniserie.

Bedenker: Christian Schwochow | Cast: Jan Josef Liefers (Richard Hoffmann), Sebastian Urzendowsky (Christian Hoffmann), Claudia Michelsen (Anne Hoffmann), Götz Schuber (Meno Rohde), Nadja Uhl (Josta Fischer) | Jaar: 2012 | TV-release: ARD

In 2008 brak de Duitse schrijver en arts Uwe Tellkamp door in het vak, met zijn boek Der Turm. Geschichte aus einem versunken Land (in Nederland uitgegeven als De Toren; verhaal uit een verzonken land), waarin hij op semi-autobiografische wijze schrijft over de laatste zeven jaar van de Oost-Duitse Republiek. Het boek was een succes en dus volgde al snel deze miniserie, die in Duitsland in 2012 op televisie te zien was.

Dresden, 1982. De succesvolle chirurg Richard Hoffmann hoopt te worden benoemd tot directeur van de kliniek waar hij werkt. Maar een affaire met zijn secretaresse wordt hem fataal: het maakt hem chantabel voor de Stasi, de gevreesde Oost-Duitse geheime politie. Richards zoon Christian weet niets van het dubbelleven van zijn vader. Hij wil in diens voetsporen treden. Maar om toegelaten te worden tot de universiteit moet hij eerst "vrijwillig" in militaire dienst. Christian heeft grote moeite met het leven als dienstplichtig militair en begint zelfs aan het systeem te twijfelen. Kan hij zich nog wel aanpassen aan het verstikkende totalitaire systeem?

Deze fascinerende en meeslepende kroniek, gebaseerd op de monumentale roman van Uwe Tellkamp, geeft de kijker een realistisch beeld van de laatste zeven jaar van de DDR, gezien door de ogen van een jongeman die zijn eigen weg probeert te vinden. Der Turm was de grote winnaar bij de Grimme Awards, de "Oscars" van de Duitse televisie.



Blu-ray: Der Turm | Duur: 174 min. | Release: mei 2014 | Video: 1080p 16:9 (1.78:1) | Audio: Duits Dolby Digital 5.1 | Discs: 2x Blu-Ray| EAN: 8715664110751 | Met dank aan: DFW

Het recensie-exemplaar is een nette Blu-ray. We treffen een reguliere slipsleeve aan, met daarin een Blu-ray hoes. Achterop de hoes en de slipsleeve tref je exact dezelfde informatie aan. We zien dus een synopsis en wat technische details. Binnen in de hoes vind je verder twee discs. Een gewone uitgave dus, die niet boven de rest uitspringt, maar verder wel net uitziet.

Helaas zijn er verder geen extra's toegevoegd aan de uitgave, wat volgens ons een mooie toevoeging was geweest. Bovenal was het mooi geweest, als we hadden gezien hoe de makers het monumentale boek van Uwe Tellkamp verwerkten tot een miniserie.

Verder is het een mooie uitgave, van een verrassend sterke serie, die toch wel herinneringen oproept aan de eerder verschenen film Das Leben der Anderen. Een must-have dus, voor eenieder met interesse in de geschiedenis van onze Oosterburen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen