Disney+ gaat knagen aan het marktaandeel van Netflix

Disney+ gaat knagen aan marktaandeel Netflix

Vooral de komst van Disney+ zou knagen aan het marktaandeel van 's werelds grootste streamingdienst.

Geoffrey Ketels, 23 januari 2020 om 15:54

In het vierde kwartaal van 2019 kon Netflix rekenen op meer betalende abonnees dan ze oorspronkelijk had verwacht. Dat was goed nieuws voor de streamingdienst, maar aan het begin van het jaar 2020 vallen de vooruitzichten tegen.
Wereldwijd kwamen er in het laatste kwartaal van 2019 zomaar even 8,7 miljoen nieuwe abonnees bij. Daarmee komt het totale aantal Netflix-abonnees uit op 167 miljoen. Voor het komende kwartaal heeft Netflix de verwachtingen toch enigszins moeten bijstellen. De verwachting is namelijk dat er in het eerste kwartaal van 2020 niet meer dan 7 miljoen nieuwe abonnees bij zullen komen. Als deze prognose uitkomt betekent dit een vermindering van zomaar even 27 procent in vergelijking met vorig jaar.

Slechts een beperkt gedeelte van de nieuwe abonnees die zich hebben aangesloten bij Netflix waren afkomstig uit Noord-Amerika. Het ging concreet om 550.000 abonnees in vergelijking met 1,75 miljoen abonnees vorig jaar. De omzet die Netflix het voorbije kwartaal wist te realiseren is afgeklokt op 5,47 miljard dollar. Dat was flink beter dan vooropgesteld. Ook de winst is met 587 miljoen dollar een behoorlijk stuk groter dan vorig jaar. Toen bedroeg de winst nog "slechts" 134 miljoen dollar.

Disney+
In het bijzonder de concurrentie van Disney+ zorgt er voor dat Netflix haar te verwachten groei heeft ingeperkt. Eerder liet Disney+ reeds optekenen in de zomer van 2020 in België van start te zullen gaan. Bovendien wordt de nieuwe streamingdienst van Disney ook een week eerder dan verwacht gelanceerd op de markt in het Verenigd Koninkrijk evenals in landen als Ierland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Ook in de Scandinavische landen evenals Portugal is de nieuwe streamingdienst vanaf komende zomer beschikbaar.

Het was in ieder geval voor het eerst dat Netflix cijfers naar buiten heeft gebracht sinds de komst van Disney+.

Lees meer over: Netflix, streamingdienst, Disney, Disney Plus

Populair nieuws