NPO gaat 5 series maken met streamingdiensten als Netflix en Amazon

NPO gaat 5 series maken met streamingdiensten

Het is momenteel nog niet bekend wanneer we de eerste serie daadwerkelijk kunnen verwachten...

Geoffrey Ketels, 4 juni 2020 om 14:25

Eerder raakte al bekend dat de publieke omroep voor het produceren van dure series de handen in elkaar wou gaan slaan met streamingdiensten zoals Netflix en Amazon. Deze plannen zouden nu echt concreet zijn geworden.
De publieke omroep zou bij wijze van experiment voor vijf nieuwe series in 2020 en 2021 de handen in elkaar slaan met verschillende streamingdiensten. Niet alleen Netflix en Amazon, maar ook Videoland wordt genoemd. Eén van de belangrijkste voorwaarden waar streamingdiensten aan moeten zien te voldoen heeft betrekking tot het feit dat de series niet vroeger dan een half jaar na de uitzending op de televisie mogen worden gestreamd.

In het verleden werden er reeds meerdere onderhandelingen gevoerd tussen de NPO en Netflix, maar die liepen steeds spaak. De belangrijkste reden hiervoor was terug te vinden in het feit dat de NPO vasthield aan exclusieve uitzendrechten voor de periode van één jaar. Daar is nu dus geen sprake meer van.

De productiekosten zouden tussen de beide partijen 50/50 worden verdeeld. Opvallend is ook dat het enkel en alleen zou gaan om series die minstens één miljoen euro per aflevering kosten. Dat is zowat het dubbele van het normale NPO-budget dat wordt voorzien voor de productie van een serie.

Verkoop van oude series
Het is niet voor het eerst dat de NPO de samenwerking opzoekt met streamingdiensten. In het verleden verkocht de omroep bijvoorbeeld reeds op beperkte schaal series aan streamingdiensten. Zo verkocht ze onder meer aan Videoland de series Ramses, Bellicher, Feuten en de sitcom Kinderen tegen bezwaar.

Ook in andere landen is er sprake van een samenwerking tussen de openbare omroep en streamingdiensten. Zo sloeg de Vlaamse VRT de handen in elkaar met Netflix voor het produceren van de misdaadserie Undercover.

Wanneer we de eerste serie zullen zien verschijnen die voortkomt uit het nieuwe samenwerkingsverband is nog niet bekend.

Lees meer over: NPO, Videoland, Netflix, Amazon, serie, series, streamingdiensten

Populair nieuws