search
Recensie Netflix-serie 'The Principles of Pleasure'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'The Principles of Pleasure'

Slechte seks is verleden tijd na het zien van deze documentaire.

Regie: Niharika Desai | Afleveringen: 3 | Speelduur: 48-55 minuten | Jaar: 2022

Samen met de Bermudadriehoek en de verzonken stad Atlantis lijkt het vrouwelijke orgasme tot de top drie van de grootste mysteries ooit te behoren. The Principles of Pleasure doet een dappere poging om dit mysterie te ontrafelen en gaat dieper in op de materie van het vrouwelijke orgasme. Voor iedere man die graag zijn vrouw wil plezieren, maar vooral voor iedere vrouw die zichzelf wil leren kennen en zich misschien eens wat zekerder wil voelen over wat er onder de dekens gebeurt, is deze documentaire meer dan een goede start.

Seks. We worden er allemaal flink mee om onze oren geswaffeld tegenwoordig. Of het nu de overload is van makkelijk te verkrijgen porno of de reclames die inspelen op onze makkelijk te prikkelen voorplantingsdrift; seks is overal. Je zou verwachten dat deze tsunami van menselijke geiligheid iedereen meeneemt in zijn allesverslindende golf van lust. Mannen én vrouwen, niemand blijft gespaard.

Maar niets is minder waar, leert The Principles of Pleasure ons. Eeuwenlang is alle aandacht naar de mannelijke biologie gegaan. Vanaf het moment dat een mannelijke holbewoner zijn hertenvachtje wat zag opbollen in zijn kruisgebied, heeft dit fenomeen vermoedelijk alle aandacht gehad. Want ja, zo'n opbollend vachtje is een makkelijk herkenbare situatie. Bij de vouw is dit een veel ingewikkelder en bovendien verstopt mechanisme.

De choquerende feitjes die The Principles of Pleasure je in de eerste minuten voorschotelt over de vrouwelijke kant van de medische geschiedenis zijn pijnlijk en verhelderend tegelijk. Oké, oké, we vergeven de oude Grieken nog wel dat zij dachten dat de baarmoeder op reis was door het lichaam van een vrouw en daardoor zorgde voor emotionele chaos. Zelfs dat het woord 'hysterie' is afgeleid van het Griekse woord voor baarmoeder, daar kunnen we nu ook wel om lachen.

Dat Sigmund Freud in 1920 besloot dat door de clitoris ontstane orgasmes onvolwassen waren, is jammerlijk, maar dat daardoor in 1940 de clitoris in zijn geheel werd genegeerd als lichaamsdeel en niet eens in de medische handboeken te vinden was, is redelijk schandalig. Even voor wat broodnodig perspectief: we hebben eerder een kleurentelevisie uitgevonden dan dat de clitoris in de boeken werd erkend als lichaamsdeel. Pas echt beschamend is het dat we nu nog steeds niet dezelfde kennis over het vrouwelijke geslacht hebben als over het mannelijke geslacht. Bestaat bijvoorbeeld de g-spot wel?

Na het uitbrengen van deze documentaire heeft niemand meer een geldig excuus om niet te weten hoe een vrouwelijk orgasme werkt. Vergeet alles wat Disney je geleerd heeft over de dynamiek tussen mannen en vrouwen en laat The Principles of Pleasure je bijspijkeren over hoe vrouwen nu werkelijk in elkaar steken. Want geloof het of niet, vrouwen raken over het algemeen niet opgewonden van mannen die met elkaar op de vuist gaan en komen niet allemaal schreeuwend klaar terwijl ze dingen roepen als "De beste seks ooit!" Veel te lang is het vrouwelijke seksleven vooral gebaseerd op wat er van haar verwacht wordt, in tegenstelling tot wat zij zelf fijn vindt.

Met een aantal leuke vrouwen die vertellen over hun ervaringen, werpt The Principles of Pleasure een frisse blik op het seksleven van de vrouw. De wetenschap ervan wordt behandeld met een lach en een knipoog, waardoor de documentaire ver wegblijft van een te harde feministische invalshoek. De kijker wordt op een ontspannen manier uitgenodigd om meer te ontdekken over wat ons lichaam te bieden heeft. The Principle of Pleasure maakt korte metten met alle oude sprookjes over hoe het 'hoort' en sleept de kijkers mee naar seks anno 2022.

★★★★☆

The Principles of Pleasure is te zien bij Netflix.

Aanbevolen artikelen