search
Recensie Disney+-serie 'The Dropout'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'The Dropout'

De onvoorstelbare modus operandi van Theranos-topvrouw Elizabeth Holmes blijkt een dankbaar onderwerp voor een smeuïge miniserie.

Regie: Michael Showalter, Francesca Gregorini, Erica Watson | Cast: Amanda Seyfried (Elizabeth Holmes), Naveen Andrews (Sunny Balwani), Michaela Watkins (Linda Tanner), William H. Macy (Richard Fuisz), Stephen Fry (Ian Gibbons), Laurie Metcalf (Phyllis Gardner), Ebon-Moss Bachrach (John Cadrreyou), Dylan Minnette (Tyler Schultz), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45-55 minuten | Jaar: 2022

Op de derde dag van dit jaar werd de Amerikaanse ondernemer Elizabeth Holmes schuldig bevonden aan grootschalige fraude. Het was een proces dat vijftien weken duurde en twee jaar justitieel onderzoek kostte. De schade die Holmes aanrichtte bedroeg ruim zevenhonderdmiljoen dollar en achthonderd mensen raakten door haar toedoen hun baan kwijt. En nog erger: miljoenen mensen werden opgescheept met verkeerde bloedanalyses, soms met desastreuze gevolgen.

Terwijl Holmes haar strafoplegging afwacht – ze kan tot twintig jaar cel krijgen – kan ze met haar nieuwe man en kind mooi kijken naar de gedramatiseerde vastlegging van haar verhaal. The Dropout is gebaseerd op de gelijknamige podcast en laat een eigenwijze jonge medicijnenstudent zien die het prestigieuze Standford achter zich laat om met een lumineus idee aan de slag te gaan. Het blijkt uiteindelijk een middel waarmee ze de Amerikaanse maatschappij wist te flessen en het geloof in de gezondheidszorg een flinke deuk toebracht.

Holmes bedacht namelijk een apparaat waarmee met een druppel bloed bijna tweehonderd aandoeningen kunnen worden vastgesteld. De eerste prototypes lijken veelbelovend, maar de echte doorbraak blijft uit. Met haar charme en vlotte babbel weet Holmes investeerders aan haar bedrijf Theranos te binden. Ze zijn bereid flink wat geld in haar project te pompen, zonder iets tastbaars in handen te hebben. Ondertussen weet Holmes niet alleen hen, maar ook haar personeel, haar 'partner in crime' Sunny Balwani en haar familie eindeloos aan het lijntje te houden.

Oorspronkelijk zou Saturday Night Live-comédienne Kate McKinnon de rol van Holmes op zich nemen, maar uiteindelijk werd ze vervangen door Amanda Seyfried. Dat blijkt een schot in de roos. Seyfried weet de echte Holmes feilloos te treffen. Kenmerkend voor de jonge ondernemer was haar lage stem, waarvan verhalen gaan dat ze deze expres opzette om meer serieus te worden genomen. Het is een ambitieuze dame die trefzeker op haar doel afgaat, maar net te weinig stilstaat bij de consequenties van haar handelen. Seyfried haalt bovendien de mens in de crimineel naar boven.

Holmes is de eeuwige optimist, die zelfs als zaken helemaal verkeerd dreigen te gaan nog mooi weer kan spelen. Tegelijkertijd is ze een bikkelharde zakenvrouw die er niet voor terugdeinst om haar personeel te intimideren of te ontslaan, hoe hondstrouw ze ook zijn. Ondertussen weet ze grote namen als voormalig diplomaat en minister George Schultz en mediamagnaat Rupert Murdoch hun portemonnee te laten trekken. Dat ze gebakken lucht verkoopt met een machine die niet eens bestaat en testen produceert waar van alles mis mee is weet ze lang te verbergen.

Halverwege lijdt The Dropout aan langdradigheid en gebrek aan nieuwe impulsen om de vaart erin te houden. Er worden hele afleveringen besteed aan hongerige investeerders, zoals die van de drogisterijketen Walgreens. Dit had allemaal wel wat compacter gekund, al verschaft dit wel een genadeloos inzicht in het blinde vertrouwen dat de zakenwereld heeft in startups, want gewone bedrijven zijn passé. Holmes zelf laat zich eindeloos inspireren door de filosofie van Apple. The Dropout lijkt wel een doorlopende reclamespot voor het merk.

Pas als de nattigheid niet meer te ontkennen valt veert deze achtdelige miniserie weer op. De zaak komt in een stroomversnelling, de trucjes worden smeriger, de belangen en gevaren voor de betrokkenen steeds groter. Maar dit maakt ook de weg vrij voor een ambitieuze reporter en klokkenluiders die gewetenswroeging krijgen. Het is haast niet te geloven dat Holmes zo lang heeft weten weg te komen met haar oplichterspraktijken. Uit een aantal sterk geschreven dialogen blijkt dat ze ervan overtuigd is dat ze het juiste doet. Of ze is een meester in het veinzen van haar ware intenties.

The Dropout is een serie die regelmatig flink afremt om daarna weer in de hoogste versnelling op te trekken. De vele wendingen in de bedrijfsstructuur van Theranos zijn haast niet bij te houden en zorgen voor een mistige kluwen van een plot. Maar het zijn Seyfried en haar medespelers, waaronder Lost-acteur Naveen Andrews, een haast onherkenbare William H. Macey en de immer charmante Brit Stephen Fry die de serie de moeite van het kijken waard maken. En de onvoorstelbare modus operandi van meesterfraudeur Elizabeth Holmes is een dankbaar onderwerp voor een smeuïge miniserie natuurlijk.

★★★☆☆

The Dropout is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen