search
Interview met Richard Jenkins
Series / Interview

Interview met Richard Jenkins

Over karakteracteurs, eigenschappen van zichzelf en samenwerken met Frances McDormand.

Richard Jenkins is een van die acteurs waarvan de naam misschien geen belletje doet rinkelen, maar die je vast in talloze films voorbij hebt zien komen. Zo speelde hij onder meer in Step Brothers, Eat Pray Love en Burn After Reading. In de nieuwe HBO miniserie Olive Kitteridge speelt hij Henry, de man van Olive (Frances McDormand). Michelle Iwema sprak namens SerieTotaal met Richard Jenkins tijdens het filmfestival van Venetië, waar Olive Kitteridge in première ging.

Hoe zou je Henry beschrijven?
Adorable. Hij is een man met een positieve instelling; voor hem is het glas altijd half vol. Hij is een goede man om het simpel te zeggen en hij probeert altijd het juiste te doen. Hij doet het misschien niet altijd, maar hij probeert het wel.

Had je een connectie met de rol?
Ik zou wel meer als hem willen zijn. Ik begrijp zijn instelling, want hij wil geen drama en gedoe in zijn leven. Hij houdt van een rustig leven en dat herken ik, want ik houd ook niet van drama. Sommige mensen houden van conflict, maar ik ben niet zo. Henry is een beetje als mijn eigen moeder. Als mijn moeder je niet aardig vond, moest je wel een seriemoordenaar zijn. Ze vond iedereen aardig en zag altijd dingen van een rooskleurige kant.

Zijn dat eigenschappen die jij zelf ook bezit?
Ik ben half mijn vader en half mijn moeder. En mijn vader was weer de meest pessimistische man die je ooit zal tegenkomen, mijn moeder de meest optimistische. Mijn ouders waren daarin net als Olive en Henry.

Is acteur wel het juiste beroep als je houdt van een kalm en rustig leven.
Nee, dat is iets waar ik niet goed over heb nagedacht [lacht]. Maar mijn leven heeft eigenlijk niet veel drama, het is eerder een leven van angst dat je geen werk zal kunnen vinden, waardoor je de rekeningen niet kan betalen.

Heb je die angst nog steeds?
Elke acteur zou die moeten hebben. Ik ben oud genoeg om te weten dat ik niet lang zal leven, waardoor ik me geen zorgen meer hoef te maken. Ik heb genoeg geld verdiend om de rest van mijn leven comfortabel te kunnen leven. Nu maak ik me geen zorgen meer, maar vroeger wel toen ik kinderen grootbracht. Als acteur is elke baan misschien je laatste. Je maakt een film en hebt dan een baan. Is de film af, heb je ook meteen geen baan meer.

Hoe reageerde je toen Frances McDormand je benaderde om in Olive Kitteridge te spelen.
Ik had geen enkele reservering. Frances belde en zei dat ze wilde dat ik Henry zou spelen. Ik las het en vond het prachtig. Daarna hoopte ik enkel het mooie script ook tot leven te kunnen wekken.

Hoe was het om weer met Frances te werken?
Ze is geweldig. Dit is haar baby; haar passieproject. Na de vertoning gisterenavond [de première in Venetië] draaide ze zich om naar me en zei ze met opluchting "I'm good now".

Olive Kitteridge wordt uitgezonden als miniserie op HBO, maar het heeft een filmpremière gekregen op het festival van Venetië. Hoe denk jij erover?
Het is voor mij een speelfilm. Vroeger had je ook de langere films zoals Ben Hur. Na twee uur kwam er op het scherm het woord pauze en konden mensen even naar het toilet of eten en weer terugkomen. Voor mij is Olive een film van vier uur. Ik vind dat het zo aanvoelt.

Hoe was Lisa Cholodenko als regisseur?
Ik vond het geweldig om met haar te werken. Zij bleef doorgaan tot ze het perfecte resultaat kreeg. Niet alleen qua vertolkingen van de acteurs, maar ook als ze iets in de achtergrond zag dat ze er niet bij vond passen. Zij keek naar het hele frame en hoe alles daarbinnen samenhangt. Fran [McDormand] had al eerder met haar gewerkt en wist hierdoor dat zij de juiste keuze was.

Je hebt al vaker met Frances samengewerkt?
We hebben elkaar ontmoet op de set van North Country met Charlize Theron. We hadden maar een gezamenlijke scène, maar hebben toen wel vaker samen thee gedronken. Daarna speelde ik ook samen met haar in twee films van Joel en Ethan Coen. In de laatste Burn After Reading speelde ik iemand die verliefd op haar was, waardoor ik haar beter leerde kennen. We zijn sindsdien vrienden.

Kijk je zelf ook je eigen films?
Ik vond dat nooit zo leuk, maar ik ben er beter in geworden. Ik zei tegen een vriend van me, dat ik het niet leuk vond om mijn eigen hoofd op het scherm te zien. Die zei: "It's your face, you better get used to it." Hij had gelijk, maar het blijft vreemd om jezelf te zien.

Heb je je weleens jezelf afgevraagd hoe je leven eruit zou zien als je een filmster was in plaats van een karakteracteur?
Ik wist altijd al dat ik een karakteracteur zou worden. Ik heb nooit iets anders geambieerd dan acteur te worden en het lag niet op mijn pad om filmster te worden. Ik denk daar eigenlijk nooit aan.

In Burn After Reading speelde je met Brad Pitt en George Clooney samen. Hoe was het om te zien welke commotie zij veroorzaken als filmsterren?
Het is een gekte. Het is een vreemde manier om te leven en om te proberen in die gekte een normaliteit te vinden. Maar zij weten dat wel te doen. Ze werken er hard aan en het kost moeite. Je moet er bewust mee bezig zijn bij alles wat je doet. Je kan niet zomaar doen, waar je zin in hebt.

Wat zijn karakteracteurs waar jij naar opkijkt?
Spencer Tracy vind ik geweldig en ik ben een enorme Brando fan. Hij was een karakteracteur maar tegelijkertijd de grootste filmster van zijn tijd net als Tracy. I love those guys. Ik vind ook Joaquin Phoenix een geweldige acteur.

Wat is je motivatie geweest binnen je carrière?
Ik begon eerst in het theater en verdiende honderd dollar per week. Dat was eng want ik was bang dat ik geen geld zou hebben om mijn kinderen een goede opleiding te kunnen geven. Ik wilde altijd al spelen in films en toen die mogelijkheid op mijn pad kwam, greep ik die. Ik kon hierdoor mijn kinderen door laten leren, en de rest van alles dat erbij kwam was de gravy. Ik vond het onzekere bestaan eng in die periode van mijn leven, maar er was niks anders wat ik kon doen qua beroep en heb daar nooit aan getwijfeld.

De vier delen van Olive Kitteridge zijn vanaf maandag 3 en dinsdag 4 november te zien bij HBO Nederland om 20:30 op tv-kanaal 'HBO' en via de on demand diensten HBO On Demand en HBO Go.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen