search
DVD-recensie: 'Blackadder' - The Complete Collection
Series / Blu-ray Review

DVD-recensie: 'Blackadder' - The Complete Collection

Mooie uitgave van een bijzonder grappige serie.

Cast seizoen 1: Rowan Atkinson (Edmund, Duke of Edinburgh), Elspet Gray (The Queen), Tim McInnerny (Percy), Patrick Allen (Narrator), Robert East (Harry, Prince of Wales) | Jaren: 1983 "“ 1989 | TV-release: BBC

Er is een complete collectie vrijgegeven van alle seizoenen en alle bonusafleveringen van de bekende BBC-serie Blackadder, waarin Rowan Atkinson door de eeuwen heen te zien is als de verachtelijke man uit de titel. Hij biedt daarmee een satirische kijk op de geschiedenis. Onlangs is de complete serie opnieuw uitgegeven op Dvd.

The Black Adder:
Door de eeuwen heen hebben talentvolle en dappere mannen bijgedragen aan de eervolle en nobele geschiedenis van Engeland. Anderen, zoals de huichelijke en verachtelijke Edmund, Hertog van Edinburgh (alias Blackadder): de bittere en getikte zoon van een middeleeuwse koning, zijn verrezen uit het stof van onbetrouwbare documenten om hun onrechtmatige positie in de geschiedenis op te eisen.

Blackadder II:
Engeland 1558-1603. De verachtelijke genen van de Blackadder dynastie komen opnieuw aan de oppervlakte van de historische smeltkroes in de persoon van lord Edmund, de arrogante hertog die door de stad heen paradeert met zijn grote hoofd en kleine baardje en die uit is op de gunsten van de stapelgekke Koningin Bess. Vergezeld van een kleine bende armzalig schorem - de uit z'n mond stinkende Baldrick en de oliedomme Percy haalt de sluwe Lord Blackadder het aanzien van de Gouden Eeuw van Engeland aanzienlijk omlaag.

Blackadder the Third:
Engeland 1760-1815. Het fortuin van de familie Blackadder is ingestort door de komst van de Regency. Edmund Blackadder, butler van de prins-regent, wordt heen en weer geslingerd tussen ellende en rampspoed en krijgt daarbij weinig of geen hulp van zijn imbeciele heer en meester- of van Baldrick, waarover best zo min mogelijk wordt gesproken.

Blackadder goes Forth:
The Western Front 1917: Kapitein Blackadder ging bij het Britse leger toen het niets meer was dan een reisbureau voor mannen met een abnormaal hoge seksdrift. Nu is hij enkele kilometers verwijdferd van een stel zwaar gewapende mensen die hem willen doden. Erger nog: de gemeenschappelijke familiehersencel van zijn medeofficier ligt ergens in een pandjeshuis in Dunstable stof te vergaren... en Baldrick is verantwoordelijk voor de keuken!

Naast het bovenstaande is er ook nog een reeks speciale afleveringen op deze uitgave gezet, waaronder Christmas Carol, Diary, The Cavalier Years en Back and Forth. Daarnaast is er een complete bonus-dvd, gevuld met interviews en andere extra's.

Verder kunnen we kort zijn over de ontvangst van de serie. Deze is voor elk seizoen erg positief. Toegegeven, het is humor waar je van moet houden, maar over het algemeen zijn mensen erg te spreken over Blackadder. De setting en de tijdsperiode waarin een seizoen zich afspeelt verandert telkens en dat zorgt voor frisse grappen. Het geheel wordt daardoor nooit vervelend om naar te kijken, is de gangbare opinie.

[video_embed]842[/video_embed]

DVD: Bladkadder complete collectie | Duur: 1000 min. | Release: december 2014 | Video: 1.33:1 | Audio: Engels Dolby Digital 2.0 | Discs: 6x DVD| EAN: 5-412012-164949 | Met dank aan: Lime-Light Pictures

De uitgave van Lime-Light Pictures is een nette slipcover, met daarin zes dunne Dvd-hoezen. Elk van die hoezen bevat slechts één Dvd. De eerste vier hoezen bevatten de eerder omschreven vier seizoenen, de vijfde hoes bevat Blackadder's Christmas Carol en andere speciale afleveringen en de zesde disc zit boordevol extra's.

Het geheel ziet er net uit, al voelt het een beetje alsof de zes schijven ook gewoon in een grote uitklapbare hoes hadden kunnen zitten, met een boekje met daarin de broodnodige informatie erbij. Nu tref je dus zes dunne Dvd-hoezen aan met daarin telkens één disc en op de achterkant synopsissen en andere informatie over wat je op de schijf aantreft. Op zich is dat ook niet verkeerd, maar helemaal praktisch voelen die hoezen op de een of andere manier niet.

Gelukkig zit het met de rest echt helemaal goed in deze uitgave. De beeldkwaliteit is goed voor een uitgave van een jarenoude serie. Natuurlijk hoef je geen high-definition te verwachten, dat zou onredelijk zijn. Maar voor de rest is het geheel opgenomen met de technologie die op het moment van maken gebruikelijk was en die krijg je nu in goede kwaliteit voorgeschoteld.

Het geluid komt verder ook prima uit de boxen. Dialoog is helder te verstaan en daar is dus niets vreemds mee aan de hand. Ook op dit gebied heeft Lime-Light niet nagelaten voor de hoogst mogelijke kwaliteit te kiezen.



Extra's
Deze complete collectie zit verder boordevol extra's. Er zijn bijvoorbeeld de special Blackadder Rides Again, een documentaire van een uur. Hierin kijken de castleden terug op de serie, vijfentwintig jaar na het opnemen van het eerste seizoen. Deze documentaire is leuk om te kijken, omdat het niet gewoon een reeks interviews betreft.

In plaats daarvan zit er een hele reeks behind the scenes stukjes in en krijg je te zien hoe cast- en crewleden voormalig opnamelocaties bezoeken. Tot slot zitten er ook nog afzonderlijke interviews met castleden bij, met Rowan Atkinson, Stephen Fry, Richard Curtis, Ben Elton en Rik Mayall. De extra's duren niet té lang, en blijven daardoor interessant om te kijken.

Toekomst
De toekomst van Blackadder is duidelijk: er komt geen nieuwe reeks. Tegen het einde van Blackadder Rides Again wordt Rowan Atkinson gevraagd of er nog een seizoen moest komen. Ondanks enig enthousiasme over bijvoorbeeld een reeks in het Wilde Westen, de Steentijd en de Tweede Wereldoorlog, is iedereen het erover eens dat het beter zou zijn het te laten bij wat er was.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen