HBO Kijktip: 'The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst'

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Documentaire reeks rond het leven van Robert Durst en de drie moorden waar hij van wordt verdacht.

Michelle Iwema, 14 april 2015 om 17:52

De rechtszaak rond Robert Durst was de afgelopen maanden veel in het nieuws en hield de gemoederen flink bezig. Niet alleen was het onderwerp van deze documentaire serie interessant, omdat Robert Durst nog nooit een interview had gegeven, maar een paar ongelukkig getimede opnames vormden de aanleiding voor een zinderende finale, die er ook voor zorgden dat Durst werd gearresteerd.
In de reeks genaamd The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst zien we hoe regisseur Andrew Jarecki in contact komt met Durst en met hem afspreekt om een interview te doen, zodat mensen een keer het echte verhaal achter het nieuws te horen krijgen. En dat is niet niks. Over de loop van zes afleveringen leer je als kijker Durst steeds beter kennen. Hij vertelt over het opgroeien in een miljardairsfamilie en hoe hij over de loop van de jaren beschuldigd werd van het plegen van drie moorden.

Allereerst was er de verdwijning van zijn eerste vrouw, wiens lichaam nooit is gevonden. Durst vertelt zelf er niks mee te maken te hebben, maar ook andere mensen komen aan het woord die er van overtuigd zijn dat Robert de schuldige is. Als kijker ben je alle puzzelstukjes ook bij elkaar aan het leggen en de manier waarop het wordt gepresenteerd, geeft je de ruimte om je eigen oordeel te vellen. Daarna vertelt Durst over de moord op zijn buurman, die hij heeft bekend maar uit zelfverdediging zou zijn gepleegd. Dat hij vervolgens het lichaam van de buurman in stukken zaagde en weggooide in een rivier, kan hij minder helder verklaren. Als laatste is er de moord op een goede vriendin van Durst die met de politie zou gaan praten rond de verdwijning van Durst' eerste vrouw. Een paar dagen voor haar afspraak werd ze thuis doodgeschoten.

De laatste aflevering bestaat uit de vondst van de film crew van bewijs dat zou kunnen aantonen dat Durst wel degelijk schuldig is en de confrontatie van Durst met het bewijs. Het is deze aflevering waarin Durst dingen zegt, die wereldnieuws werden.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst is een geweldige docu-reeks zoals er meer gemaakt mogen worden. Jarecki heeft zijn tijd genomen om het hele verhaal in detail te ontvouwen aan de kijker. Omdat het zo helder gebeurt, wordt het verhaal ondanks alle bizarre elementen nooit rommelig. Met de laatste scène weet de serie met een knal af te sluiten, die je nog lang bijblijft en ervoor zorgt dat je het met de nieuwe informatie allemaal nog een keer wil bekijken.

Sinds 7 april is de zesdelige documentairereeks The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst elke dinsdag om 20:30 uur te zien op kanaal HBO.

Bron: HBO

Lees meer over: The Jinx The Life and Deaths of Robert Durst, The Jinx, Robert Durst, moorden Robert Durst, documentaire Durst, Andrew Jarecki, Capturing the Friedmans, Jarecki Durst, HBO, kijktip HBO, april HBO

Informatie over de serie: The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Populair nieuws