search
Blu-ray review: 'Penny Dreadful' seizoen 1
Series / Blu-ray Review

Blu-ray review: 'Penny Dreadful' seizoen 1

De beelden en audio zijn perfect, maar de extra's minder.

Bedenker: John Logan | Cast: Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Eva Green (Vanessa Ives), Josh Hartnett (Ethan Chandler), Helen McCrory (Madame Kali), Rory Kinnear (The Creature) | Jaren: 2014 "“ heden | TV-release: Showtime

Een penny dreadful was in de negentiende eeuw een goedkope vorm van amusament. Het betrof verhalen die over vaak gruwelijke zaken gingen. De Amerikaanse zender Showtime geeft met de serie Penny Dreadful, van showrunner John Logan, een eigen invulling aan dit literaire genre. Centraal staat een heel reeks legendarische personages, waaronder Dorian Gray, Mina Harker, Abraham Van Helsing, Dracula en Frankenstein.

Deze serie wordt omschreven als een diep verontrustende nieuwe saga waarin de meest iconische en angstaanjagende karakters uit de literatuur nieuw leven in geblazen krijgen. Dorian Gray, Victor Frankenstein en Abraham van Helsing gaan samen met een groep nieuwe personages op een duistere en brute zoektocht om een ziel te redden "“ zelfs als ze worstelen met hun eigen monsterlijke verleidingen.

De ontvangst van het eerste seizoen was positief. Op RottenTomatoes staat de serie op 78%, op basis van 55 recensies. Daarvan waren er 43 positief en 12 negatief. "Knap opgenomen en superb geacteerd. Penny Dreadful is verbazingwekkend op een goede manier, zelfs al is het soms een beetje gek." De kijkcijfers waren ook prima. 872.000 mensen stemden in de Verenigde Staten af op de pilot en zo'n 860.000 mensen keken naar de finale. Prima cijfers dus, voor de zender.



Blu-ray: Penny Dreadful seizoen 1 | Duur: 431 minuten | Release: april 2015 | Video: 1080p HD (1.78:1) | Audio: Engels, Frans, Duits DTS MA 5.1, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds Discs: 4 x Blu-Ray | EAN: 5- 053083-026097 | Met dank aan: Paramount

Het eerste seizoen van de serie wordt aangeleverd in een dubbeldikke Blu-ray keepcase. Daar omheen zit een slipcover, met hetzelfde ontwerp als de keepcase. Voorop staan de personages van Josh Hartnett en Eva Green. Achterop vind je verder de synopsis van het seizoen, informatie over de extra's en de gebruikelijke technische details.

Maak je de hoes open, dan tref je vier blauwe schijven aan. Op die schijven staat kort informatie over wat er je erop kunt vinden. De meeste informatie vind je echter binnen in de hoes, waar van elk van de acht afleveringen een synopsis te vinden valt. Ook daar informatie over de extra's en op welke schijven deze staan.

De Blu-ray geeft de intentie van de makers perfect weer. Beelden zijn allemaal wat duister en kleuren redelijk flets. Zwart is vooral aanwezig en dat is precies wat je verwacht hierbij. Maar ondanks de donkere kleuren, zijn alle details perfect te zien en de randen in beeld goed gedefinieerd. De audio is ook sterk, met veel dialoog en geluiden die het geheel van sfeer voorzien. Ook dat komt goed uit de boxen, hoewel sommige momenten de audio iets te hard is om vervolgens weer zachter te worden.

Extra's
Verder vind je op deze uitgave zo'n twintig minuten aan featurettes. Die duren allemaal twee tot vier minuten en gaan in op diverse elementen van de serie. Zo wordt gesproken over de oorsprong van de penny dreadfuls, de historische wortels van de serie en over het ontwerpen van de sets. Het zijn er veel, maar al met al is het niet spetterend.



Toekomst
De kijkcijfers waren hoog genoeg voor Showtime, om een tweede seizoen te bestellen van tien (in plaats van acht) afleveringen. Op drie mei gaan de uitzendingen daarvan van start.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen