search
Deze onnavolgbare en ijzersterke topserie met een 8,9 op de IMDb stream je gewoon op HBO Max
Series / Specials

Deze onnavolgbare en ijzersterke topserie met een 8,9 op de IMDb stream je gewoon op HBO Max

'The West Wing' is een dramaserie over de verwikkelingen rondom de fictieve Amerikaanse president Josiah 'Jed' Bartlet en de leden van zijn staf in het Witte Huis.

Er zijn de voorbije jaren al heel wat series gemaakt rond de president van de Verenigde Staten en het Witte Huis, maar een die zeker de moeite is om te zien is The West Wing. Deze dramaserie bestaat uit 7 seizoenen die liepen van 1999 tot en met 2006.

The West Wing is geschreven door Aaron Sorkin en gaat over de verwikkelingen rondom de fictieve Amerikaanse president Josiah 'Jed' Bartlet, gespeeld door Martin Sheen, en de leden van zijn staf in het Witte Huis. De serie won in totaal 86 televisieprijzen, waaronder 26 Emmy Awards, twee Golden Globes, zes SAG Awards en vier Satellite Awards.

Verhaal


Naast Sheen spelen ook onder andere John Spencer, Allison Janney, Rob Lowe, Bradley Whitford, Richard Schiff, Janel Moloney, Dulé Hill en Stockard Channing mee in de serie. Het speelt zich voornamelijk af in de West Wing van het Witte Huis, waar zich de Oval Office en de kantoren van de belangrijkste presidentiële medewerkers bevinden. Daarom ook de titel.

The West Wing volgt de fictieve Amerikaanse president Josiah 'Jed' Bartlet en de leden van zijn staf in het Witte Huis. Hij en zijn toegewijde medewerkers worstelen om de behoeften van het land in evenwicht te brengen met de politieke realiteit van Washington, D.C., werkend door twee presidentiële ambtstermijnen die talloze schandalen, bedreigingen en politieke ruzies omvatten, evenals de race om Bartlet op te volgen als leider van de vrije wereld.

Een van beste series


The West Wing wordt beschouwd als een van de beste series ooit. In de lijst van IMDb staat het op de 59ste plaats en heeft het een score van 8,9 op 10. De serie trok op haar hoogtepunt in Amerika 17 miljoen kijkers. Het won ook heel wat prijzen en dan vooral Emmy Awards.In zijn eerste seizoen ontving The West Wing negen Emmy's, een record voor de meeste gewonnen door een serie in zijn eerste seizoen. Bovendien ontving de serie de Emmy Award voor Beste Dramaserie in 2000, 2001, 2002 en 2003, waarmee het gelijk kwam te staan met Hill Street Blues, L.A. Law, Mad Men en Game of Thrones voor de meeste gewonnen Emmy's in deze categorie. Alle zeven seizoenen kregen een nominatie voor deze prijs. Met zijn in totaal 26 gewonnen prijzen evenaarde The West Wing Hill Street Blues als de serie met de meeste Emmy-winsten tot Game of Thrones in 2016 het record brak met 38 prijzen in totaal.

Realistisch


In 2020 werd een speciale toneelversie gemaakt van de aflevering Hartsfield's Landing uit 2002 met castleden Sheen, Lowe, Hill, Janney, Schiff, Whitford en Moloney die hun rollen hernamen. De aflevering was bedoeld om bewustzijn te creëren en steun te bieden aan When We All Vote, een non-profitorganisatie opgericht door onder andere Michelle Obama en Lin-Manuel Miranda om de deelname aan verkiezingen in de Verenigde Staten te vergroten.De serie was heel realistisch gemaakt en had veel invloed op de echte wereld. Er waren heel wat overeenkomsten tussen de fictieve presidentsverkiezingen van 2006 in de serie en de echte Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Ook voor Spencer, die de rol van Leo McGarry speelde, werd het heel realistisch. Zo heeft Leo een bijna fatale hartaanval gehad in de serie en overleed Spencer, die stopte met acteren in films om zich volledig te concentreren op zijn rol als Leo in The West Wing, ook echt aan een hartaanval tijdens het laatste seizoen.

Kijken?


Alle seizoenen van The West Wing kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij afleveringen van The West Wing gezien?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen