search
'The Godfather' zonder Al Pacino: er was een moment dat dit bijna gebeurde
Films / Specials

'The Godfather' zonder Al Pacino: er was een moment dat dit bijna gebeurde

Regisseur Francis Ford Coppola doet een boekje open over het castingproces van deze hoofdpersoon.

Een positieve kant van social media is dat publieke figuren hun eigen kanalen hebben en op die manier direct contact hebben met hun fans. Zo heeft de werelberoemde regisseur Francis Ford Coppola sinds kort een eigen Youtube-kanaal. Dit kanaal is iets meer dan een maand geleden aangemaakt, en Coppola heeft nu al een bijzondere clip geplaatst.

De beelden laten Al Pacino's auditie zien voor de rol van Michael Corleone in de gangsterklassieker The Godfather. In het bijschrift vermeldt de regisseur dat hogerhand totaal niet zat te wachten op Pacino als Vito Corleone's zoon Michael. Al Pacino was vooral een toneelacteur en de studio wilde iemand met meer filmervaring. Pacino kreeg de rol uiteindelijk wel aangezien Coppola voet bij stuk hield.

Naar het ziekenhuis


In de video zijn Coppola en Pacino te zien, terwijl de eerstgenoemde instructies geeft aan de piepjonge acteur over het spelen van een scène. Pacino is piekfijn gekleed met zelfs een vlinderdas om. Coppola schrijft dat topmensen de acteur bij zijn eerste auditie nogal sjofel vonden overkomen, naast het feit dat ze hem niet lang genoeg vonden voor de rol.

Coppola: "Het 'sjofele' kapsel was verzorgd door mijn vrouw Ellie, die zijn [Pacino's] haar had geknipt. Dus voor de tweede auditie gingen we naar de kapper en gaven hem nettere kleding. Toen de kapper hoorde dat het voor een 'Godfather'-acteur was kreeg hij een hartaanval (die kreeg hij echt en hij moest naar het ziekenhuis gebracht worden)".

Geen succes


Ondanks alle moeite werd ook de tweede auditie geen succes. Deze keer luidde de kritiek dat de acteur er juist te netjes uitzag wat zijn natuurlijke charisma teniet zou doen. "Ik realiseerde me dat ze [de Paramount-bazen] Al gewoon niet wilden, ongeacht of hij lang was of juist niet, sjofel of representatief," aldus Coppola.Pacino was bekend als toneelacteur en had ook naam gemaakt op Broadway. Hij had in die tijd al een Tony Award gewonnen (de 'toneel-Oscar'). Het ontbrak de acteur echter aan filmervaring en de studio wilde het op zeker spelen. Coppola had daarentegen zijn zinnen gezet op de relatief onbekende Pacino en zette door bij Paramount. Niet alleen kreeg Pacino de rol, de film betekende zijn grote doorbraak en leverde hem ook een Oscarnominatie op, in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. The Godfather won maar liefst drie Oscars: in de categorieën Beste Film, Beste Bewerkte Scenario en Beste Mannelijke Hoofdrol (Marlon Brando voor zijn rol als Vito Corleone). Coppola had het duidelijk bij het rechte eind, met een iconische film als resultaat.

Waar te zien?


Je kunt de filmklassieker The Godfather bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Al Pacino niet in The Godfather: gekke gedachte?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen