search
'City of God: The Fight Rages On': de snelkookpan van Rio gaat nooit van het fornuis
Recensie

'City of God: The Fight Rages On': de snelkookpan van Rio gaat nooit van het fornuis

Oude bekenden keren terug in een lappendeken van verhalen rond de nieuwe bendeoorlog in de Stad van God.

Regie: Aly Muritiba | Cast: Alexandre Rodrigues (Wilson), Thiago Martins (Bradock), Andréia Horta (Jerusa), Edson Oliveira (Barbantinho), Roberta Rodrigues (Berenice), Marcos Palmeira (Curió), Demétrio Nascimento Alves (PDQ), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 44-56 minuten | Jaar: 2024

Een beruchte wijk van Rio de Janeiro werd in 2002 wereldberoemd door een film die ernaar vernoemd was. In de zogenaamde Stad van God gelden de wetten van de favela. Als de politie zich er al laat zien, dan is het om smeergeld te innen of op bloedige wijze een rekening te vereffenen. Bendes maken hier de dienst uit, vaak geleid door kinderen en jonge adolescenten. Van de gevarieerde groep personages haalden de meeste het einde van de film niet. Aspirant-fotograaf Rocket, de voornaamste protagonist, bleef gelukkig wel in leven en (redelijk) op het rechte pad.

City of God werd universeel geprezen en prijkt nog steeds op menig favorietenlijstje. De mengeling van de rauwe werkelijkheid (maar ook de schoonheid) van het leven in de favela samen met de frisse, anekdotische vertelstijl en het meeslepende camerawerk raakte bij veel kijkers de juiste snaar. Een officieus vervolg kwam met de mooie televisieserie City of Men, maar HBO Max brengt ons nu de officiële sequel met dezelfde personages: City of God: The Fight Rages On.

Net als in de film zien we de gebeurtenissen door de ogen van Rocket, die weer de boel aan elkaar praat. Twintig jaar later is hij een professioneel fotograaf en vader van een eigenzinnige tienerdochter. De gebeurtenissen in de tussenliggende periode worden globaal uiteengezet aan de hand van een onderzoek van een Spaanse journalist. De geschiedenis van de milities in het stadsdeel gaat in op hoe politici bendeleden voor hun karretje probeerden te spannen en hoe die bendeleden op hun beurt probeerden eigen mensen op politieke posities te krijgen. Wat was de kip en wat het ei?

Het nieuwe verhaal draait om een bendeoorlog tussen de patron van de wijk, de eminente en in principe vredelievende Curió, en diens voormalige rechterhand Bradock. Opgehitst door zijn machtsbeluste vriendin neemt Bradock geen genoegen meer met gedeeld gezag over zijn 'hoek' en gaat hij de strijd aan met zijn surrogaatvader. Iedereen wordt meegezogen in deze nieuwe oorlog: zowel bendeleden uit beide kampen als familieleden en neutrale welzijnswerkers evenals politici die er een slaatje uit proberen te slaan. Daarnaast overweegt de corrupte secretaris van veiligheid om de militaire politie in te zetten: het beruchte BOPE-korps bekend uit Tropa de Elite.

Rocket, of eigenlijk Wilson zoals hij echt heet en genoemd wil worden (wat natuurlijk niemand doet), heeft een warme band met Curió, maar houdt zich als burger zo veel mogelijk buiten de gewapende rivaliteit. Desondanks heeft hij als fotograaf een belangrijke rol in de gebeurtenissen. Zijn foto's van schietpartijen en slachtoffers verschijnen in de krant en beïnvloeden de bredere publieke opinie. Rockets dochter confronteert hem hiermee door hem met een slager te vergelijken: "Je maakt foto's van zwart vlees, zodat de witten kunnen zeggen dat ze het zo goed hebben."

Rockets morele dilemma is slechts een van de vele keuzes waar de bewoners van de Stad van God tijdens het oplaaiende geweld voor komen te staan. Alle personages voeren hun eigen strijd. Barbantinho, die we nog kennen uit de film, wil vanuit de wijkraad de vrede bewaren en Rockets dochter baant zich een weg door de muziekindustrie, want ze ambieert een rapcarrière. City of God: The Fight Rages On is een mooie lappendeken van verhalen over al die mensen die het met elkaar moeten rooien in de snelkookpan van Rio.

Het is fijn om de terugkerende personages na twintig jaar weer te zien, met name omdat een aantal van hen wordt gespeeld door dezelfde acteurs als in 2002. De onmiddellijke vertrouwdheid met Barbantinho, Berenice, Lil' Foot, Melonhead en Rocket – sorry, Wilson – geven deze serie een streepje voor op soortgelijke producties. Dit zorgt voor een continuïteit die mooi weergeeft hoe de cirkels van relatieve vrede en dodelijk geweld in de Stad van God ronddraaien en steeds groter worden.

De jaren hebben de vaardigheden van de acteurs geen kwaad gedaan en ook de nieuwe vertolkingen zijn van een uitstekend niveau. Naast Alexandre Rodriguez als de belangrijkste protagonist springen Andréia Horta en Thiago Martins eruit als het toxische duo dat de strijd aanbindt met Marco Palmeira's charismatische Curió. Horta is een vlammende, manipulatieve feeks en Martins de impulsieve partner met duidelijk minder herseninhoud. Die laatste speelde trouwens ook al in de film, maar dan als een ander personage. Eigenlijk verdienen vrijwel alle acteurs het om te worden uitgelicht, dus kiezen is misschien niet helemaal rechtvaardig.

De chaotische visuele en verhalende stijl van de film wordt door regisseur Aly Muritiba deels overgenomen, maar aangevuld met een traditionelere vertelwijze en overzichtelijker camerawerk. Wilson is immers nu op een leeftijd waarop hij zijn verslag van de gebeurtenissen beter beheerst. City of God: The Fight Rages On slaat zijpaden in en haalt herinneringen op, maar vertelt ook een rechtlijnig verhaal over gangsters, corruptie en gemeenschapszin. De serie is toegankelijk zonder afbreuk te doen aan de diepgang van de problematiek. De Stad van God als organisch geheel is het waard om in al zijn facetten te leren kennen.

Er is inmiddels groen licht gegeven voor een tweede seizoen van deze aangrijpende serie, dus we hoeven niet opnieuw ruim twintig jaar te wachten om de liefde, strijd en groei van Wilson en zijn wijkgenoten te volgen. Voor nu blijven we even achter met een prachtig lied uit de slotaflevering met de tekst: "Alles wat ik wil is gelukkig zijn. Ongestoord lopen in de favela waar ik geboren ben en daar trots op zijn."



City of God: The Fight Rages On is te zien bij HBO Max.



Lees ook
Deze voortreffelijke scifi-serie van HBO Max is eigenlijk een herkansing na een flop in de jaren 80
Voordat we 'Westworld' kregen was er in de jaren 80 de serie 'Beyond Westworld'.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om City of God: The Fight Rages On te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen