Recensie: The Last Ship - Phase Six - Pilot

Recensie: The Last Ship - Phase Six - Pilot

De serie volgt de crew van The Navy Destroyer U.S.S Nathan James, een oorlogsschip, waarvan Tom Chandler (Eric Dane, Grey’s Anatomy) de kapitein is.

Serietotaal, 9 november 2014 om 15:37

Er zijn maar een aantal mensen in de entertainment industrie, wiens naam synoniem staat aan een bepaald type content. Als je denkt aan Michael Bay dan denk je meteen aan grote explosies, rondvliegend puin, nog meer explosies, een vleugje weinig subtiele romantiek en een shot waar stoere boys in slow-motion weglopen van een gigantische vuurbal op de achtergrond. Hoewel deze blockbuster-filmregisseur alleen als executive producer werkt voor dit stukje entertainment, voelt het vanaf de eerste minuut aan als ‘Michael Bay: The Long-Expected Series’. Welkom bij The Last Ship; een actie-drama serie met een beetje sciencefiction, gebaseerd op het gelijknamige post-apocalyptische, koude oorlog roman (1988) van William Brinkley. Lees hier mijn bespreking van de eerste aflevering van de serie, voordat hij uitgezonden wordt op Veronica (20:30 uur), let op *mogelijk spoiler-gevoelige informatie*.
De serie volgt de crew van The Navy Destroyer U.S.S Nathan James, een oorlogsschip, waarvan Tom Chandler (Eric Dane, Grey’s Anatomy) de kapitein is. De 271 bemanningsleden van het marineschip waren vier maanden lang op een radiostille missie in het Noordpoolgebied; een geheime missie om nieuwe wapens te testen. Met het einde in zicht, verheugt iedereen zich er op om terug te keren naar huis, maar deze hoop wordt al snel van hun weggerukt door een onverwachtse aanval van Russen op het marineschip. Na een over-the-top actiescène met 500 explosies en rondvliegende kogels, wordt hun missie verlengd en komt Tom Chandler snel achter de ware aard van hun missie en positie op de aardbol.

Terwijl het schip vier maanden heeft rondgevaren in het hoge noorden, is de wereld getroffen door een pandemie veroorzaakt door een onbekend maar zeer dodelijk virus. Vanaf het begin van de aflevering wordt duidelijk dat bijna 80% van de wereldbevolking besmet, ziek of overleden is. Al snel wordt voor de crew duidelijk dat CDC-arts Dr. Rachel Scott (Rhona White) en haar assistent Dr. Quincy Tophet (Sam Spruel) zich onder hen bevinden, waarvan in eerste instantie gedacht werd dat zij zijn meegekomen om onderzoek te doen naar vogels op de Noordpool. De enige oplossing lijkt nu te zijn om aan boord te blijven van het schip en zo lang mogelijk te overleven op zee, totdat Dr. Scott een remedie weet te vinden voordat de gehele mensheid is verloren.

The Last Ship voelt aan als een actiefilm: de kijker wordt vanaf het begin in het verhaal gegooid en de 45-minuten van deze aflevering vliegen voorbij. Verhaaltechnisch gebeurt er heel veel in een korte periode; de werking van het virus wordt duidelijk, de schaal waarop mensen geïnfecteerd zijn, wat de Russen te maken hebben met het verhaal en nog veel meer. Phase Six is gevuld met adrenaline pompende actie, van exploderende helikopters tot kernexplosies. Jup.. kernexplosies.. om wat voor reden dan ook ontploft er een ergens in het Verenigd Koningrijk. Normaal gesproken zou zo’n gebeurtenis de aandacht trekken en leiden tot veel discussies en paniek. Maar de 271 stoere boys van U.S.S Nathan James trekken zich er niets van aan. Kernrakketten? Boeiend! Laten we even dit verlaten cruiseschip invallen voor een paar blikjes tomatensoep. Kortom, de snelle ontwikkeling zorgt ervoor dat de kijker zich meteen verliest in de wereld van de Nathan James, waardoor de enkele vergezochte en platte dialogen niet eens opvallen.

Hierdoor is er weinig emotionele diepgang in deze aflevering. Zo af en toe wordt er gehint naar familieleden van crew-leden, maar wat de achtergrond is van personages en wat hun rol is op het schip wordt niet echt duidelijk. Character development laat dus nog te wensen over, maar hier is nog genoeg tijd voor, in de komende negen afleveringen van het seizoen.

Al met al heb ik persoonlijk erg genoten van deze verfrissende serie, de hersenloze popcorn actie, en het verhaal rondom het virus. Er is genoeg te zien in Phase Six, waar door je je geen enkel moment hoeft te vervelen. Executive Producer Michael Bay belooft ons hiermee een zee-avontuur met een leuke twist, met een setting die een beetje doet denken aan de vroegtijdig gecancelde serie ‘Last Resort’. Het lot van de mensheid ligt in de handen van één marineschip en haar bemanning. Een serie waar nog genoeg te ontdekken valt over de crew, hun thuisbasis en de oorzaak van de pandemie, maar ook enorme potentie om onderwerpen als isolatie, existentialisme en een uitelkaar vallende sociale maatschappij aan te snijden. The Last Ship; een actie serie van epische proporties om zeker in de gaten te houden!

The Last Ship zal vijf weken lang om 20:30 op zondagavond door Veronica worden uitgezonden, te beginnen vanavond.

Lees meer over: recensies, micahel bay serie, michael bay, phase six, the last ship, the last ship recensie, the last ship season 1, the last ship seizoen 1, the last ship veronica, veronica

Informatie over de serie: The Last Ship

Populair nieuws