search
Netflix-serie 'Squid Game' seizoen 2: hoe ver ga jij voor gerechtigheid?
Recensie

Netflix-serie 'Squid Game' seizoen 2: hoe ver ga jij voor gerechtigheid?

Onverwachte allianties, nieuwe dodelijke spellen en meer inzicht in de sinistere organisatie zorgen voor een spannende voortzetting.

Regie: Dong-hyuk Hwang | Cast: Jung-jae Lee (Gi-hun Seong), Byung-hun Lee (Front Man), T.O.P (Thanos), Gong Yoo (The Salesman), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 51-76 minuten | Jaar: 2024

De Zuid-Koreaanse serie die tijdens de coronapandemie een wereldwijd fenomeen werd keert terug. Seizoen twee van Squid Game bouwt voort op het indrukwekkende verhaal dat ruim drie jaar geleden werd geïntroduceerd en geeft meer inzicht in de duistere wereld van het overlevingsspel en de morele dilemma's waarmee de deelnemers worden geconfronteerd.

Opnieuw volgen we Gi-hun Seong, die na de gebeurtenissen van het eerste seizoen probeert de geheimen achter de organisatie van de spelen te ontrafelen. Om dit te kunnen doen moet hij opnieuw deelnemen aan de dodelijke spelletjes. Daarbij zien we opnieuw een groep kleurrijke personages, elk met hun eigen motivaties, achtergronden en flinke schulden.

Meer nog dan in het vorige seizoen kennen de deelnemers elkaar al voordat de spelen beginnen. We zien familieleden, ex-geliefden en schuldeisers die elkaar in de arena proberen te helpen of te saboteren. Zoals verwacht beginnen we met een potje Annemaria Koekoek, maar vervolgens wordt alles anders dan de vorige keer. De spellen zijn opnieuw creatief en dodelijk, met onverwachte wendingen die de kijker op het puntje van zijn stoel houden.

De productie is opnieuw van hoog niveau, getuige de indrukwekkende sets die de sinistere sfeer versterken. De cinematografie is verbluffend, met zorgvuldig samengestelde scènes die de spanning en het gevaar van de spellen benadrukken. De muziek en het geluidsontwerp dragen bij aan de intense en soms verontrustende ambiance. Opnieuw worden kinderlijke kleurpaletten en geluidsfragmenten tegenover de bloederige, schokkende en expliciete beelden van executies gezet, waardoor je als kijker achterblijft met een ongemakkelijk gevoel.

Net als in het eerste seizoen verkent de serie diepgaande thema's zoals sociale ongelijkheid, hebzucht en de waarde van menselijk leven. Het tweede seizoen gaat verder in op de morele implicaties van het deelnemen aan dergelijke dodelijke spellen en de psychologische tol daarvan. De kijker wordt uitgedaagd na te denken over de grenzen van menselijke ethiek en de corruptie van macht. Door de deelnemers na elk spel de keuze te geven om wel of niet te stoppen worden de morele keuzes van de personages in twijfel getrokken, maar leert de kijker ze ook beter kennen. Zo word je constant heen en weer getrokken tussen verschillende personages.

Een bonusscène in de laatste aflevering kondigt een derde seizoen aan. Aangezien het verhaal op dat moment nog niet is afgerond, lijkt het logisch dat de ontknoping in dat volgende seizoen te zien zal zien. Het is echter de vraag of het verhaal nog ver genoeg kan worden doorgetrokken om een volledig seizoen mee te vullen. Daarom was het misschien beter geweest om dit tweede seizoen iets anders in te delen. Door de eerste twee afleveringen samen te voegen en twee extra afleveringen toe te voegen had het verhaal al in dit seizoen tot een bevredigend einde kunnen komen.



Squid Game is te zien bij Netflix.

Aanbevolen artikelen