search
Tv-serie op Blu-Ray: Vinyl
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Blu-Ray: Vinyl

De serie van Terence Winter en Martin Scorsese.

Schrijver: Terence Winter | Cast: Bobby Cannavale (Richie Finestra), Olivia Wilde (Devon Finestra), Ray Romano (Zak Yankovich), Ato Essandoh (Lester Grimes), Max Casella (Julie Silver), e.a. | Uitzending serie: 2016 | Tv-zenders: HBO

Begin dit jaar debuteerde op HBO de serie Vinyl van schrijver/producent Terence Winter (The Sopranos, Boardwalk Empire), zanger Mick Jagger en filmmaker Martin Scorsese. Voor de hoofdrol werd Boardwalk Empire-acteur en tweevoudig Emmy Award-winnaar Bobby Cannavale aangetrokken en Scorsese regisseerde de pilot-aflevering. Ondanks een goed ontvangst bleken de kijkcijfers tegen te vallen en mede hierdoor werd de belofte om een tweede seizoen te maken ingetrokken door HBO.

Het eerste en enige seizoen van Vinyl speelt zich af in 1973. Richie Finestra is een muziekproducent en hoofd van het platenlabel American Century dat in financiële moeilijkheden zit. Hij heeft een oor voor talent en hoopt in de New Yorkse muziekscene een artiest te ontdekken die zijn bedrijf en ziel kan redden.



Dvd: Vinyl | Aantal discs 5 x Blu-Ray | Afleveringen: 10 x ca. 53 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: Inside the Episodes | Making Vinyl: Recreating the '70s | Audiocommentaar | EAN: 5051888224021 | Release: september 2016 | Met dank aan: Warner Home Video

De vijf schijven van deze Blu-Ray uitgave van Vinyl zitten verpakt in een iets dikkere Blu-ray keepkase, met daaromheen een stevige insteekhoes. In de keepcase staan de titels van de afzonderlijke afleveringen. De vijfde schijf blijkt opvallend genoeg een bonusdisc met daarop extra bonusmateriaal.

Met de beeldkwaliteit van deze uitgave is niets mis. Het beeld heeft wat grauwe, maar mooi volle kleuren en behoudt detail zoals dit hoort. De scherpte is wat wisselend en dat lijkt te komen door de aanwezige, opzettelijke laag filmruis om de tijdsgeest (jaren 70) aan te dikken. En dit helpt zeker, aangezien de serie toch redelijk gedateerd aanvoelt. Dit komt uiteraard ook door onder meer de (aan)kleding en haardracht. Van aangezette filmruis moet je wel houden, maar in dit geval sluit het prima aan op de serie.

Het geluid wordt aangeleverd door een standaard DTS-HD track. Deze klinkt echter niet standaard, aangezien de muzikale ondersteuning - onder meer het themanummer "Sugar Daddy" by Sturgill Simpson (hoor onder) - stevig en vol van geluid is. Dialoog is daarnaast prima te volgen. Nette uitgave wat betreft beeld en geluid.



Bonusmateriaal
Op de eerste drie schijven zijn tracks met audiocommentaar te vinden voor in totaal drie afleveringen. Daarnaast zijn er korte 'Inside the Episodes' featurettes te bekijken voor iedere aflevering. Op de vierde schijf staat de nette making of 'Making Vinyl: Recreating the '70s', met beelden van achter de schermen en interviews met cast & crew. De vijfde schijf is een rondetafelgesprek van een kort half uur. We zien onder meer Bobby Cannavale, Ray Romano, James Jagger, Olivia Wilde en Juno Temple.

Tweede seizoen? Ja! Of wacht... Nee, toch maar niet
Ondanks dat HBO het tweede seizoen al aankondigde na het vertonen van de pilot gaat dit toch niet door. Casey Bloys, hoofd programmering HBO: "De serie landde niet. Met de beperkte resources die we beschikbaar hebben, denken we niet dat het de tijd van de producenten waard is als dit toch maar slechts beperkt zal werken." Overigens was Terence Winter toen al vertrokken vanwege creatieve meningsverschillen. Voor de fans van de verder prima serie een domper...
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen