Tv-serie op Blu-ray: Star Trek: The Animated Series

Blu-ray: Star Trek: The Animated Series

Fraaie uitgave van een unieke tv-serie.

Bram de Groot, 20 november 2016 om 13:00

Bedenkers: Gene Roddenberry | Cast: James T. Kirk (William Shatner), Spock (Leonard Nimoy), Leonard McCoy (DeForest Kelley), Montgomery Scott (James Doohan), Nyota Uhura (Nichelle Nichols), Hikaru Sulu (George Takei) e.a. | Uitzending serie: 1973 - 1974 | Tv-zenders: NBC
Nadat de allereerste Star Trek tv-serie - Star Trek: The Original Series - was vertoond van 1966 tot en met 1969 verscheen enkele jaren later een vervolg in de vorm van een animatieserie, Star Trek: The Animated Series. Ondanks dat er maar twee seizoenen verschenen was het een succes. De ontvangst was sterk en er werd zelfs een Emmy Award gewonnen.

Opvallend genoeg werden de stemmen van de personages gewoon in gesproken door de originele cast, met namen als William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley en James Doohan. In de animatieserie (IMDb = 7,7) worden de avonturen van de crew voortgezet. Onlangs verscheen The Animated Series op Blu-ray, nadat deze in 2006 al op Dvd verschenen.


Uitgave: Star Trek: The Animated Series - seizoen 1 & 2 | Aantal discs 3 x Blu-ray | Afleveringen: 22 x 24 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083084868 | Release: november 2016 | Met dank aan: Universal Pictures

De drie schijven van deze Blu-ray uitgave van Star Trek: The Animated Series zitten vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. In de keepcase staan de titels van de afzonderlijke aflevering, inclusief stardate en orginele uitzenddatum, en een opsomming van het bonusmateriaal. Op schijf 1 en 2 staat het langere eerste seizoen. Schijf 3 bevat seizoen 2.

De animatieserie is voor deze Blu-ray uitgave niet omgezet naar een breedbeeldverhouding. De serie is te bekijken in de oorspronkelijke letterbox 4 x 3 verhouding. De kleuren en scherpte doen erg goed aan. Dit komt doordat de afleveringen zijn "geremasterd naar Blu-ray High Deinition." Ondanks dat dit zeer behoorlijk uitpakt, zijn er nog steeds de nodige onvolkomenheden te zien in de vorm van vuiltjes en beschadigingen. Ook de 'belichting' wil nog wel eens iets donkerder of lichter worden en de ruis is eveneens niet helemaal verdwijnen. Toch ziet het geheel er zeer netjes uit voor een animatieserie uit de jaren 70.

Het geluid van de standaard DTS-HD track klinkt uiteraard gedateerd, maar er is geen ruis aanwezig en het onderscheid tussen dialoog en geluid is zeer redelijk. Hoge tonen klinken echter nog wel wat schel. Al met al een prima opgepoetste track, al niet waanzinnig opvallend.

Mooi bonusmateriaal
Het bonusmateriaal staat op de derde schijf en deze beperkt zich tot een drietal extra's, namelijk de korte docu 'Drawn to the Final Frontier The Making of Star Trek: The Animated Series' van ruim 24 minuten, de snellere featurette 'What's the Star Trek Connection?' en 'Show History.'

De belangrijkste extra is overduidelijk de 'Making of.' In de docu komen enorm veel nuttige zaken voorbij. Er wordt stilgestaan bij het allereerste begin; hoe is de serie er gekomen? Ook aardig is dat er wordt gekeken naar het inspreken van de stemmen, de animatieverwerking, de plaats van de serie in de Star Trek-franchise en de waarde die de korte animatiereeks heeft voor de fans.

De featurette 'What's the Star Trek Connection?' laat zien hoe de animatieserie aansluit op de originele serie en de latere films. De extra 'Show History' gaat nergens over en bevat info die ook online terug te vinden is. Pure opvulling.

Lees meer over: Blu Ray, Dvd, Star Trek The Animated Series, William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

Informatie over de serie: Star Trek: The Animated Series

Populair nieuws