George Blagden over de serie 'Versailles'

George Blagden over 'Versailles'

"Ik vertrouw voor research op het team"

Michelle Iwema, 25 september 2017 14:32

George Blagden speelde drie jaar lang de rol van Athelstan in de serie Vikings. Daarna kreeg hij de hoofdrol in de serie Versailles, waarin hij Koning Louis XIV speelt. Tussen de rollen zat maar weinig tijd, namelijk 3 dagen om precies te zijn, vertelde de acteur tijdens het Monte Carlo Television Festival. "Ik hoorde vijf weken voor Versailles begon met de opnames dat ik de rol van Louis had gekregen," vertelde hij. "Viereneenhalve week daarvan was ik nog met de opnames van Vikings bezig. Ik ging dus letterlijk van een rol naar de andere."
Tijd voor research was er eigenlijk niet. "Ik had wat dat betreft wel pech met de timing. Als acteur dacht ik alles uit te moeten zoeken om erachter te komen wie de mens achter het historische figuur was, dus ik baalde wel even. Maar ik kwam erachter dat dit niet eens nodig was. Drie jaar lang hadden mensen om de serie voor te bereiden al elk detail geresearched van elk aspect van Louis' leven, tot aan hoe hij zijn knopen vastmaakte. Dus ik weet dat het klinkt alsof ik me er makkelijker vanaf maakte, maar ik kon vertrouwen op het team dat zij alles wisten en mij daarover konden vertellen."

In eerste seizoen van Versailles besluit de 28 jarige koning Louis XIV de adel zijn wil op te leggen en het paleis te verplaatsen van Parijs naar Versailles, het voormalige jachthuis van zijn vader. Door de “uitnodiging” van hun koning ziet de adel van Parijs het paleis geleidelijk aan als een vergulde gevangenis. De serie was een groot succes op de Franse zender Canal+ waarna het aan 135 landen werd verkocht en een tweede seizoen volgde snel. "Een geweldig nieuw aspect in seizoen 2 is de komst van een nieuw personage, een toneelschrijver die Louis inhuurt als zijn geschiedschrijver. In een wereld van Versailles zou de meest machtige persoon iemand natuurlijk inhuren om geschiedenis op te schrijven op een manier die hem pleziert. Zelfs die bron moet je zien te ontleden om te kijken wat echt klopt en wat hij wel en niet wilde dat we in 2017 zouden weten. Dan staat er: "Louis loopt de tuin in om twee uur" gevolgd door "om 5 uur komt hij weer binnen." Maar wat deed hij in drie uur? Andere dagdelen zijn tot in de detail beschreven. Dus wat deed hij in die drie uur, dat willen we proberen uit te vogelen en invullen."

Blagden wisselt zijn rol in Versailles af met werk in films, maar voor het kunnen ontwikkelen van zijn personage, geeft hij de voorkeur aan het tv-medium. "Het fijne van tv series in tegenstelling tot film is, dat de schrijvers niet al het hele seizoen hebben geschreven voor ze beginnen met filmen. Er kan dus nog van alles veranderen. Mijn personage in Vikings zou in aflevering 3 dood gaan en toen kwamen ze erachter dat mijn personage wel werkte om langer erin te houden. Dat is wat er gebeurt, de schrijvers gaan dan voor hun acteurs schrijven waardoor het allemaal nog beter gaat passen bij elkaar qua taal."

Versailles is in Nederland te zien op BBC2.

Bron: Monte Carlo Television Festival

Lees meer over: George Blagden, Versailles, Monte Carlo Television Festival, Vikings, serie

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws