Tv-serie op Dvd: Sanctuary (The Complete Series)

De web-serie die uitgroeide tot een groot Syfy-succes.

Bram de Groot, 20-07-2014 16:11

Bedenker: Damian Kindler | Cast: Amanda Tapping (Dr. Helen Magnus), Robin Dunne (Dr. Will Zimmerman), Christopher Heyerdahl (Bigfoot), Ryan Robbins (Henry Foss), Agam Darshi (Kate Freelander), e.a. | Uitzending serie: 2008 - 2011 | Tv-release: 3 oktober 2008 (Syfy)
De afgelopen jaren duiken er steeds meer succesvolle web-series op, soms afgeleid van een bestaande serie en soms zijn het compleet nieuwe initiatieven. Zo verscheen in 2007 de web-serie Sanctuary (bekijk Webisode I) van bedenker Damian Kindler. De achtdelige webserie werd uiteindelijk opgepakt door Syfy en omgezet naar een volwaardige tv-serie waarvan de eerste afleveringen de bekende Amerikaanse sciencefiction-zender prima kijkcijfers bezorgden.

De tv-serie Sanctuary (IMDb = 7,4) werd wisselend ontvangen en werd onder meer gezien als een kruising tussen de series Torchwood en Primeval. In 2009 ontving het een Emmy Award-nominatie voor de Special/Visual Effects. De avonturen van Helen Magnus (Amanda Tapping, Stargate SG-1), die investeerde in de web-serie en producent was van de tv-serie, en haar team hielden uiteindelijk vier tv-seizoenen aan. Onlangs bracht Entertainment One een nette verzamelbox uit van de complete serie.

Seizoen 1-4
De mysterieuze Dr. Helen Magnus, haar onverschrokken dochter Ashley en de forensisch psychiater Dr. Will Zimmerman jagen, bestuderen en beschermen het drietal de meest vreemde en angstaanjagende wezens die zich verscholen houden binnen de samenleving. Hoewel niemand haar ooit zal geloven, geeft het Dr. Magnus voldoening dat zij over spectaculair bewijsmateriaal beschikt om het bestaan van Moeder Natuur's lelijkste gedrochten aan te tonen.


Dvd: Sanctuary - De Complete Serie | Aantal discs 18 x Dvd | Afleveringen: 59 x ca. 42 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Digital 2.0 (seizoen 1), Dolby Digital 5.1 (seizoen 2-4) | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Behind the scenes featurettes | Bloopers | Making of featurettes | Sanctuary: the original webisodes | Verwijderde scenes | EAN: 8713045242527 | Release: juni 2014 | Met dank aan: Entertainment One

Deze 18 disc Dvd-uitgave van de complete serie Sanctuary bevat de vier losse Dvd-uitgaven. Om de vier keepcases zit een kartonnen sleeve die de boel bij elkaar houdt. Het eerste, tweede en vierde seizoen bestaan uit dertien afleveringen. Het derde seizoen telt maar liefst twintig episodes.

De beeld- en geluidskwaliteit zijn redelijk standaard en laten geen heel afwijkende zaken zien. Wel is duidelijk te zien dat het productiebudget niet al te hoog lag, aangezien sets, visual en special effects en het camerawerk soms van een wat mager niveau zijn.

Volop extra's!
Op de laatste schijf van het eerste seizoen staan naast wat standaard extra's - zoals bloopers en achter de schermen-featurettes - ook de acht originele webisodes, uiteraard een 'must see' voor de fans. Deze webisodes stonden overigens centraal voor de eerste en tweede aflevering van seizoen 1.

Ook de uitgaven van de seizoenen 3 en 4 bevatten vergelijkbare extra's, aangevuld met bijvoorbeeld een aantal audiocommentaar-tracks, verwijderde scènes, een featurette waarin wordt gekeken naar het regie-ervaring van hoofdrolspeler Amanda Tapping en korte docu's over de muziek en visual effects.

Conclusie: Middelmatige sci-fi actieserie in een prima verzamelbox.
De Syfy-serie Sanctuary is met een middelmatige cast, flink uitgeputte verhaallijnen en matige special/visual effects niet van een dusdanig niveau dat je mond ervan openvalt. Toch is het duidelijk een serie die de aandacht houdt als je eenmaal verkocht bent aan de hoofdpersonages. Dit blijkt ook aan de kijkersaantallen die lange tijd redelijk constant bleven. Toch ging het cijfer uiteindelijk ook te ver achteruit en besloot Syfy in 2012 de stekker uit de serie te trekken.

De dvd-verzamelbox van de vier seizoenen van Sanctuary is niet meer dan een verzameling van de losse seizoensuitgaven. Dit is overigens helemaal niet erg, aangezien de schijven voldoende extra's bevatten. Duidelijk de uitgave die de fan in zijn kast zet.

Hieronder de trailer van het afsluitende seizoen:


Lees meer over: dvd, review, sanctuary, syfy, seizoen 1, Amanda Tapping, extra, beeld, geluid, complete serie, Damian Kindler, seizoen 4, 2008, 2011, webserie, siencefiction

Populair nieuws

Laatste serienieuws

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader