Tv-serie op Blu-Ray: House M.D. (The Complete Collection)

Hugh Laurie zal voor velen voor altijd de briljante Dr. Gregory House blijven.

Bram de Groot, 27-10-2014 14:36

Bedenker: David Shore | Cast: Hugh Laurie (Dr. Gregory House), Lisa Edelstein (Dr. Lisa Cuddy), Robert Sean Leonard (Dr. James Wilson), Jesse Spencer (Dr. Robert Chase), Omar Epps (Dr. Eric Foreman), Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron), Peter Jacobson (Dr. Chris Taub), Olivia Wilde (Dr. Remy "žThirteen" Hadley), Kal Penn (Dr. Lawrence Kutner), Amber Tamblyn (Dr. Martha M. Masters), Odette Annable (Dr. Jessica Adams), Charlyne Yi (Dr. Chi Park), e.a. | Uitzending serie: 2004 - 2012 | Tv-zenders: Fox (USA), SBS 6, NET 5, RTL 8 en 13th Street (NL), 2BE (Belgie)
De ziekenhuisserie House M.D., ook bekend onder de titel House, van bedenker David Shore was jarenlang een enorm kijkcijferkanon voor de Amerikaanse tv-zender FOX. Hoofdrolspeler Hugh Laurie is ondertussen moeilijk te onderscheiden van zijn rol als de briljante, maar soms ook arrogante specialist Dr. Gregory House. Samen met zijn team, ingevuld door namen als Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Omar Epps en Olivia Wilde, weet hij de meest vreemde ziektes te lijf te gaan. In maar liefst acht seizoenen met 176 afleveringen wist de geliefde serie miljoenen kijkers te boeien.

Ondanks dat de serie in het debuutjaar 2004 een wat moeizame start beleefde, trok een aflevering uit het vierde seizoen van House M.D. meer dan 29 miljoen Noord-Amerikaanse kijkers. Naast de indrukwekkende kijkcijfers wist het ook de nodige nominaties voor Emmy Awards en Golden Globes in de wacht te slepen. Hoofdrolspeler Hugh Laurie werd maar liefst vijf keer genomineerd voor een Golden Globe, waarvan hij er twee wist te verzilveren. Onlangs verschenen de acht seizoenen van House M.D. in de riante Blu-Ray uitgave 'dr. House M.D. - The Complete Collection'.

In House M.D. (IMDb = 8,9, Metacritic = 75/100 voor Seizoen 1) speelt Hugh Laurie de rol van Dr. Gregory House, het controversiële en botte hoofd van Diagnostische Geneeskunde in Princeton-Plainsboro Teaching Hospital. House is een specialist in besmettelijke infectieziekten. Zijn verbazingwekkende intellect wordt alleen geëvenaard door zijn angstaanjagende manier van met mensen omgaan. Toch weet hij enorm veel respect af te dwingen. Samen met zijn team lost hij de meest bizarre medische mysteries op, zoekt hij de grenzen op van zijn professie en komt hij daarbij zijn eigen demonen onder ogen.

Hieronder zowel de trailer van het eerste seizoen uit 2004 als een sneak peek van het achtste en laatste seizoen, uit 2012:



Blu-Ray: House M.D. - The Complete Collection | Aantal discs 39 x Blu-Ray | Afleveringen: 176 x ca. 44 minuten (130 uur) | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels Digital Surround 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Extra's: verschillend | EAN: 5050582972702 | Release: oktober 2014 | Met dank aan: Universal Pictures

De maar liefst 39 Blu-Ray schijven van deze 'The Complete Collection' uitgave van House M.D. zitten veilig opgeborgen in stevige kartonnen box, met daaromheen een vastgeplakt 'papiertje' met de Frans- en Nederlandstalige beschrijving. In de box zitten acht dikke blauwe verzamel-keepcases met alle acht vijf schijven. Alleen het vierde seizoen staat op vier schijven, aangezien dit seizoen bestaat uit slechts zestien afleveringen. Dit is veroorzaakt door de schrijversstaking in 2008. Elk seizoen heeft een eigen kleur gekregen. De High Definition seizoensuitgaven werden overigens eerder dit jaar al als losse edities uitgebracht.



De box-titel 'dr. House M.D.' is een mix van de Franse (dr. House) en meer Europese (House M.D.) titels van de serie. In de States wordt vooral het korte 'House' gebruikt. De stevige box ziet er echt super fraai uit en Universal verdient zeker een compliment. Maar we mogen ook kritisch zijn. De fraaie vormgeving verhult bijna dat de nodige details ontbreken. Nergens is er informatie te vinden over de afzonderlijke afleveringen, niet in de box, niet in of op de hoezen en ook niet op de schijven. Dit is toch best jammer. De opsomming van extra's per seizoen staan op de achterzijde van elke losse seizoensuitgave, maar helaas is niet duidelijk op welke schijven ze zijn terug te vinden. Een boekje met (onder meer) bovenstaande informatie was geen overbodige luxe geweest.



De beeldkwaliteit is uiteindelijk een stuk belangrijker dan de details van de box en maakt gelukkig een hoop goed. Alle afleveringen hebben een 1.78 : 1 beeldverhouding en het beeld is goed scherp en de kleuren zijn redelijk tot goed. Als afleveringen van het eerste seizoen naast die van het laatste seizoen worden gezet, dan worden er wel degelijk verschillen ontdekt in de beeldkwaliteit. De kleuren lijken in het laatste seizoen krachtiger en de scherpte is beter. Ook is er iets minder grain waarneembaar. Toch mag er niet veel geklaagd worden, aangezien het beeld ruimschoots voldoet, waardoor er volop genoten kan worden van deze High Definition-uitgave.

Het geluid blijkt Digital Surround 5.1 te zijn en dus niet een meer standaard DTS-HD 5.1 track. Uiteraard is dit jammer, maar het had ook zomaar een stereo-track kunnen zijn. De gemiddelde kijker zal het verschil vermoedelijk niet direct opvallen. Het geluid is ook ruim voldoende en zal zeker geen belemmering vormen tijdens het bekijken van de serie.



Alle extra's!
Alle seizoensuitgaven van House M.D. bevatten een flinke reeks extra's. Naast standaard extra's als blooper-video's, alternatieve scènes en (bij een aantal afleveringen) audiocommentaar, zijn er opvallend veel gerichte korte of langere featurettes/docu's terug te vinden. De meeste uitgaven bevatten een 'casting'-featurette waarin onder meer met Hugh Laurie wordt gekeken naar de nieuwe gezichten.

De meest opvallende extra's focussen zich op zaken als het concept (seizoen 1), de muziek (seizoen 3), de rekwisieten (seizoen 3), de visuele effecten (seizoen 4), de honderdste aflevering (seizoen 5) en de door Hugh Laurie geregisseerde afleveringen (seizoen 6 en 8). Het zesde seizoen herbergt de korte aflevering 'Before Broken', een speciale episode die zonder script en plan werd opgenomen, uiteraard met medewerking van Hugh Laurie. Op de laatste schijf staat de extra 'Everybody Dies', waarin de cast terugkijkt op de finale van House M.D.

Uiteraard is er veel meer te raadplegen, zoals featurettes over afleveringen, personages en de schrijver(s). Al met al voldoende materiaal - voor de fans - om te bekijken ná 130 uur House M.D.

Dé verzamelbox van House M.D. is een ware must-have voor de fan!
Na acht seizoenen House M.D. was het welletjes met de kunstjes van Dr. Gregory House en zijn team. Acteur Hugh Laurie zal waarschijnlijk moeilijk van zijn House-imago af kunnen komen. Volgend jaar zomer krijgt hij hiervoor wel een grote kans, aangezien hij een belangrijkere rol speelt in Walt Disneys en Brad Brids blockbuster Tomorrowland. In het verleden werd er nog gesproken over een House M.D. spin-off, maar deze is tot op heden nog niet officieel aangekondigd en het lijkt er niet op dat dit snel zal gebeuren.

Deze The Complete Collection Blu-Ray uitgave is een box voor de ware fan of iemand die na het zien van een paar afleveringen in één ruk de 176 afleveringen wilt bekijken. De zeer stevige box toont uitermate fraai, maar mist helaas details over (de plaats van) de afzonderlijke afleveringen en de uitgebreide extra's. Het high definition beeld en geluid zijn redelijk tot goed, zeker bij de latere seizoenen.

Hieronder een ode van een fan:


Lees meer over: blu ray, review, house md, the complete collection, seizoen 1, seizoen 8, 2004, 2012, fox, hugh laurie, Gregory House, David Shore

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in