DVD-recensie: 'Veronica Mars' serie & film

Mooie uitgave met toffe extra's in een vreemde doos.

Jim Pedd, 12-11-2014 12:45

Bedenker: Rob Thomas | Cast: Kristen Bell (Veronica Mars), Percy Daggs III (Wallace Fennel), Jason Dohring (Logan Echolls), Francis Capra (Eli 'Weevil' Navarro), Enrico Colantoni (Keith Mars) | Jaren: 2004 – 2007 / 2014 | TV-release: UPN, The CW / RTL 7
Veronica Mars is zo'n serie waarvan je gehoopt had dat er meer seizoenen zouden komen. Helaas mocht de serie van Rob Thomas, waarin Kristen Bell met glans de hoofdrol speelde, slechts drie seizoenen duren. Toch leidde de zeer trouwe fanschare afgelopen jaar tot een film van de serie, betaald met zes miljoen dollar aan giften. Nu is er een Dvd-uitgave met alle seizoenen én de film in elkaar.

Kijken we naar de kijkcijfers, wordt snel duidelijk waarom de serie nooit verder dan drie seizoenen is gekomen. Gemiddeld keken er op The CW slechts 2,5 miljoen mensen per aflevering en dat was niet genoeg om meer dan drie seizoenen te rechtvaardigen. Toch was de serie succesvol bij critici en fans. De kijkcijfers hebben het succes dus genekt.

Uiteindelijk mocht het wel tot een film komen, dankzij een succesvolle actie op Kickstarter. De film kon, blijkens de score op RottenTomatoes, op positieve recensies rekenen. Hij krijgt daar een percentage van 78 procent, op basis van 120 getelde recensies. De consensus: "Misschien is de film wel het leukst voor mensen die de serie al kennen, maar Veronica Mars biedt genoeg scherpe dialoog en goed acteerwerk, om kijkers te laten genieten van deze door personages gedreven thriller."


Seizoen 1
Een beetje van Buffy. Een beetje van Bogart. Een klein beetje van Nancy Drew. Veronica Mars bestaat uit het beste van de Amerikaanse detectivecultuur met nog wat extra – dreigend, scherp, bijtend grappig en gewoon duister – en wordt zo een van de meest flitsende en snelle programma's van de nieuwe eeuw. Veronica (Bell) is een buitenbeentje in een hippe strandplaats in Californië. Ooit maakte ze deel uit van de incrowd van Neptune High School. Maar nu ligt ze eruit, nadat haar beste vriendin is vermoord en haar vader, de sheriff, de verkeerde man gearresteerd heeft voor de moord: de steenrijke vader van het dode meisje. Vader raakt zijn baan kwijt, Veronica is niet meer populair en samen werken ze hard om een detectivebureau en een nieuw leven te beginnen. E-mailoplichting, sektes, autodiefstallen – Veronica onderzoekt alles. Maar ze is geobsedeerd door de moord op haar vriendin. En ze zal alles doen om die op te lossen"

Seizoen 2
Wie klopte aan het einde van seizoen 1 op de deur van Veronica? Duncan? Logan? Of iemand die je helemaal niet had verwacht? "Ik hoopte al dat jij het was", zei de jonge detective. Ontdek nu wie die zeldzame glimlach op Veronica's gezicht toverde en ontrafel vervolgens een nieuw mysterie in Neptune. Het begint allemaal als Veronica de schoolbus mist. Die stort enkele minuten later vanaf een klif in de oceaan. Wellicht was het een tragisch ongeval. Of zelfmoord. Of moord. Misschien is er zelfs een verband met de moord op Lilly Kane. Maar Veronica zit er bovenop, zelfs als andere mysteries tot gevaar en bedrog leiden, als haar liefdesleven eronder lijdt en als" nee, ontdek dat zelf maar. Seizoen 2 zit vol nieuwe personages en onthullingen, bevat dezelfde scherpe dialogen en is nog steeds dodelijk cool. Ga weer naar mars. Zij maakt Neptune zo spannend.

Seizoen 3
Hearst College, parel in de Pacific. Een studiebolwerk tussen zacht glooiende gazons en wuivende palmen. Maar aangezien Hearst in Neptune, Californië, ligt en aangezien Veronica Mars een van de nieuwe leerlingen is blijkt deze schilderachtige wereld al snel een duistere schaduwkant te hebben, vol leugens, verraad, geheimen en (uiteraard) moord. Veronica, Logan en andere oude bekenden ontmoeten coole nieuwe personages in het mysterieuze en duivelse seizoen 3. Het is inderdaad leerzaam op de universiteit, waar Veronica uitblinkt tijdens de misdaadlessen van een knappe professor, de verkrachter ontmaskert die al in seizoen 2 de campus onveilig maakt een iedereen de les leest over detectivewerk als twee leden van de faculteit hun carrière in het hiernamaals moeten voortzetten. Het is doodeng voor een eerstejaars!

De film
Veronica Mars keert, jaren nadat ze haar dagen als tienerdetective achter zich liet en net op tijd voor haar schoolreünie, terug naar haar geboortestad Neptune. Daar is Veronica's oude vlam Logan Echolls in een mysterieuze moordzaak verwikkeld geraakt. Veronica trekt, in haar gekende stijl, op onderzoek uit"DVD : Veronica Mars seizoen 1 – 3 & de film | Duur: 2662 min. / 64 afleveringen & film | Release: oktober 2014 | Video: 16:9 (1.78:1 / 2.40:1) | Audio: Engels, Frans, Italiaans, Spaans | Discs: 19x DVD | EAN: 5-051888-200445 | Met dank aan: Warner Home Video

Vaak zitten dit soort uitgaves prima in elkaar. Maar de doos waarin de drie seizoenen en de film zitten stelt een beetje teleur. Het is namelijk niets meer dan een onhandige kartonnen doos, die als je hem rechtop houdt, open kan glijden. Met als gevolg dat de hoezen er allemaal uitvallen. Dat is jammer en een oplossing was heel simpel geweest. Zo was het dichtplakken van de onderkant al voldoende geweest om dit soort onhandigheid te voorkomen.

Maak je de doos open, tref je vier reguliere Dvd-hoezen aan. In de hoezen van de seizoenen tref je telkens zes schijven aan en de hoes van de film bevat één schijf. Op die schijven vind je telkens een foto van een van de acteurs die in dat seizoen de hoofdrollen speelden. In de binnenkant van de hoezen tref je informatie aan over welke afleveringen op welke schijf staan. Synopsissen zijn er niet.

De beeldkwaliteit op de uitgaves is verder ondanks de ouderdom van sommige afleveringen gelukkig redelijk consistent en stelt niet teleur. De kleuren zijn levensecht en niet slecht om te zien. Ook tref je genoeg detail aan in de scènes en dat maakt dat we meer dan tevreden zijn met deze uitgave. Uiteraard is het allemaal niet zo spetterend als op een Blu-ray uitgave, maar toch. Voor een Dvd, is dit goed.

Over het geluid hebben we verder ook niet te klagen. Dat is over het algemeen helder en bijna altijd komen de zaken mooi naar voren. Omgevingsgeluiden en dialoog zijn goed, maar zo nu en dan is de dialoog niet zo scherp te horen. De momenten waarop dat het geval is zijn gelukkig beperkt.Extra's
De extra's zijn prima maar niet buitengewoon. Het eerste seizoen heeft de minste extra's en het derde seizoen de meeste. Op de uitgave van het eerste seizoen tref je maar liefst twintig minuten aan extra's aan en een uitgebreide versie van de pilotaflevering. Niet mis, allemaal, maar de verwijderde scènes hadden over het algemeen gewoon verwijderd mogen blijven.

Dat is ook het geval met de extra's van het tweede en derde seizoen. Ook daar tref je verwijderde scènes aan en wat featurettes. Het tweede seizoen laat zien hoe het eraan toe gaat op de set en bekijkt het personage Veronica Mars met wat meer diepgang. Het derde seizoen heeft verder een van de leukste toevoegingen in de vorm van Pitching Season 4, waarin gekeken wordt naar wat een vierde seizoen had kunnen brengen. We verklappen alvast dat Veronica dan naar de FBI zou zijn gegaan.

Tot slot staat er op de disc van de film een mooie één uur durende documentaire. Die gaat specifiek over de Kickstarter campagne die het mogelijk maakte om de film te maken. Leuk zijn de beelden van Rob Thomas en de rest en hoe zij reageren op het geld dat in hoog tempo binnenstroomde. Daarnaast zijn er veel interviews te vinden met fans die geld hebben gegeven aan de productie.

Conclusie: Mooie maar wat onhandige uitgave
Concluderend kunnen we zeggen dat deze uitgave van de complete serie van Veronica Mars, met drie seizoenen en de film ondanks de onhandige kartonnen verpakking een mooie uitgave is. In totaal tref je meer dan 45 uur aan materiaal aan en kun je je dus goed vermaken met alles wat hierop staat. De extra's zijn verder over het algemeen ook leuk om te kijken en mooie toevoegingen. Het enige minpunt is de vorm van de uitgave die in een wat onhandige kartonnen verpakking zat.

Lees meer over: Veronica mars, dvd, review, recensie, rob Thomas, Kristen bell, percy daggs iii, Jason dohring, francis capra, enrico colantoni, the cw, complete serie, seizoen 1, seizoen 2, seizoen 3, film

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix