search
Tv-serie op Dvd: 'Allo 'Allo! (Alle 9 seizoenen)
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Dvd: 'Allo 'Allo! (Alle 9 seizoenen)

Wie kan er niet lachen om deze Britse komedie: "Good moaning"!

Bedenkers: Jeremy Lloyd | David Croft | Cast: Gorden Kaye (René Artois), Carmen Silvera (Edith Melba Artois), Vicki Michelle (Yvette Carte-Blanche), Francesca Gonshaw (Maria Recamier), Sue Hodge (Mimi Labonq), Rose Hill (Madame Fanny La Fan), Jack Haig (Monsieur Roger LeClerc), Kenneth Connor (Monsieur Alfonse), Hilary Minster (Generaal Erich von Klinkerhoffen), Richard Marner (Kolonel Kurt von Strohm), Sam Kelly (Kapitein Hans Geering), Guy Siner (Luitenant Hubert Gruber), Kim Hartman (Soldaat Helga Geerhart), Richard Gibson / David Janson (Herr Otto Flick), Kirsten Cooke (Michelle Dubois), Arthur Bostrom (Officer Crabtree), e.a. | Uitzending serie: 1982 - 1992 | Tv-zenders: BBC

De vele ongemakkelijke en daarmee hilarische confrontaties in de serie 'Allo 'Allo! staan menigeen in het geheugen gegrift. Personages als de café-eigenaar René, zijn vrouw Edith, René's serveersters/maîtresses Yvette, Maria en Mimi en ook zeker de Duitsers Von Klinkerhoffen, Von Strohm, Geering, Gruber en uiteraard Herr Otto Flick en zijn liefje Helga krijgen in het Franse etablissement Café René de meeste lachers op hun hand. Degene die de vermakelijke komedie écht onmiskenbaar maakt, is de 'Franse' politieagent Officer Crabtree, uiteraard bekend van "Good moaning!"

Er werden uiteindelijk negen seizoenen, bestaande uit 85 afleveringen, uitgezonden door de BBC. In 1990 verscheen er geen seizoen aangezien Gorden Kaye (René) een zwaar auto-ongeluk meemaakte die hij wonderlijk wist te overleven. In de afleveringen na het ongeluk prijkt er een enorm litteken op zijn voorhoofd.

De serie werd in maar liefst bijna honderd landen uitgezonden. Het duurde echter tot 2010 voordat de serie ook in Duitsland te zien was. De zender ProSiebenSat1 startte op 15 februari 2010 met het uitzenden van de complete serie.

Het succes duurde tot 1992. In dat jaar verscheen het laatste seizoen en deze werd in 1994 opgevolgd door de korte tv-film The Best of 'Allo 'Allo! Al met al is niet vreemd dat 'Allo 'Allo! (IMDb = 8,4) uitgroeide tot één van de succesvolste Britse komedies aller tijden. Onlangs verscheen er (opnieuw) een complete uitgave van de serie in het schap.

Synopsis
Het rustige leventje van café eigenaar René Artois wordt op zijn kop gezet door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert hij echter zijn oude leven voort te zetten. Maar René Artois is een gewild man in deze tijd van oorlog: vrouwen (in het bijzonder de serveersters Yvette, Maria & Mimi) willen zijn lichaam, terwijl het Franse verzet onder leiding van Michelle Dubois zijn brein wil. De Duitse bezetters kapitein Hans Geering, luitenant Hubert Gruber en soldaat Helga … die willen zijn worst. Ja, als eigenaar van een café heb je het hard te verduren tijdens de oorlog. Ondanks alles vreest Rene de Duitsers bezetters niet, hoewel de meedogenloze Gestapo-officier Herr Otto Flick en de leden van het communistische verzet zijn leven flink op de kop kunnen zetten. Er is slechts één persoon die hem echt de stuipen op het lijf jaagt en dat is zijn vrouw Edith.



Blu-Ray: 'Allo 'Allo! - Seizoen 1-9 | Aantal discs 15 x Dvd | Afleveringen: 85 | Beeld: 4 x 3 | Geluid: Engels Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 5412012165359 | Release: november 2014 | Met dank aan: eic

De vijftien schijven van deze Dvd-uitgave van de complete serie van 'Allo 'Allo! zitten verpakt in acht dunne Dvd-keepcases, die samengehouden worden door een kartonnen insteekhoes. Op de afzonderlijke hoesjes - met daarop foto's van de hoofdpersonages - staat netjes aangegeven op welke schijf welke afleveringen staan. Tevens krijgt elke episode een nog redelijk uitgebreide synopsis. Al met al degelijk opgeleverd op dit punt. In zijn geheel duurt de serie bijna 2.500 minuten.

Van de beeldkwaliteit mag niet al teveel verwacht worden. Met een standaard definition beeldkwaliteit en een ouderwetse verhouding van 4 : 3 is duidelijk zichtbaar dat de serie behoorlijk gedateerd is. Er lijkt ook weinig te zijn gedaan om de beeldkwaliteit op te poetsen. Tel daarbij de wat gedateerde stereo geluidstrack op en er kan geconcludeerd worden dat dit een bijna één op één kopie is van de oorspronkelijke uitzending.

Geen extra's
Niet geheel verwonderlijk zijn er geen extra's terug te vinden op de vijftien schijven. Toch had het aardig geweest als distributeur eic de special uit 2007 (zie onder) in zijn geheel had toegevoegd.

'The Return of 'Allo 'Allo!
De kans is klein dat er ooit nog iets nieuws verschijnt van 'Allo 'Allo! Veel van de acteurs en actrices in de serie zijn namelijk al overleden. In 2007 verscheen op BBC de speciale uitzending 'The Return of 'Allo 'Allo!':

[video_embed]781[/video_embed]
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen