search
Netflix kijktip: Downton Abbey
Series / Netflix Kijktip

Netflix kijktip: Downton Abbey

De verwikkelingen het landgoed vormen meer dan een stoffig kostuumdrama.

Op het eerste gezicht lijkt Downton Abbey op een stoffig kostuumdrama, waar alleen je oma graag naar kijkt. Maar wie eenmaal begint te kijken, ontdekt dat dit een van de beste series is van de afgelopen jaren, dat vol zit met verslavende verhaallijnen, humor, spanning en interessante personages.


Downton Abbey is het landgoed van de Crawley familie en begin seizoen 1 zitten we in de periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog en lijkt hun manier van leven voor altijd zo door te kunnen gaan. Lord Grantham en zijn Amerikaanse echtgenoot Cora hebben samen drie dochters. Lady Mary is de oudste en wordt gezien als de meest aantrekkelijke. Middelste dochter is Lady Sybil, qua uiterlijk de knapste en de meest idealistische terwijl Lady Edith het lelijke eendje is. Omdat dochters niet mochten erven, zal het landgoed op een dag worden overgenomen door een achterneef, met wie Mary verloofd is. Zo zal het in de familie blijven en kan hun leven ook na de dood van pa gewoon zo doorgaan. Maar dan komt deze achterneef om in de Titanic ramp en heb je de poppen aan het dansen. Ene Matthew Crawley blijkt de nieuwe erfgename. Uiteraard wordt gekeken of Mary hem interessant zou kunnen vinden als huwelijkskandidaat. Zij heeft echter een spuughekel aan hem en dat gevoel lijkt wederzijds. Maar zoals zo vaak veranderen haar gevoelens op het moment dat Matthew zich verloofd met een ander. Ineens is Matthew wel interessant, alleen is het natuurlijk 'not done' om achter een verloofde man aan te zitten.

Maar Downton Abbey draait net zo goed om de bedienden, die het huis draaiende houden. In de openingsscène van het eerste seizoen zie je op prachtige wijze precies hoe het huishouden in elkaar steekt. We zien hoe de kranten worden gestreken en men 'downstairs' druk bezig is met het maken van het ontbijt. Pas als dit allemaal klaar is, komen de graaf en familie tevoorschijn om aan tafel te gaan.

Op Netflix kan je nu de eerste vier seizoenen bekijken, waarvan seizoen 1 en 2 werkelijk fantastisch waren. We krijgen daarin een aantal grote onmogelijke liefdes, iemand die letterlijk voor het altaar gedumpt wordt, de Eerste Wereldoorlog en de veranderingen die dit meebrengt, een mysterie dat langzaam wordt ontrafeld en een romantiek van de oude stempel tussen bediende Anna en butler Mr Bates. Seizoen 3 was mij wat te zoetsappig. De zware verhaallijnen waren tot een conclusie gekomen en iedereen was net iets te happy. Het dreigde een karikaturale kant op te gaan met sommige karakters, hoewel het in vergelijking met andere series nog steeds erg goed was. Maar een grote gedurfde verhaallijn in seizoen 4 bracht het weer bijna op het oude niveau. Persoonlijk is mijn favoriete karakter de Dowager Countess (de moeder van de graaf) gespeeld door Maggie Smith. Zij brengt met haar cynisme en geweldige oneliners de humor in de show. Soms kan ze al met een enkele blik alles zeggen wat niemand hardop wil uitspreken.

Het mooie van Downton Abbey, is dat je langzaam ziet hoe de tijden veranderden. We zien de komst van de telefoon of de radio en hoe sommige mensen erom staan te springen en anderen het juist eng vinden en zouden willen dat alles hetzelfde bleef. Ook de rol van een graaf verandert langzaam en Lord Grantham, die het meeste wil vasthouden aan de oude manier van leven, moet nieuwe manieren vinden over de loop van de seizoenen om zijn landgoed draaiende te houden. Laat je niet weerhouden deze serie te kijken, omdat je denkt dat het oubollig zal zijn. Het bevat misschien geen wilde achtervolgingsscènes en special effects, er zitten genoeg verhaallijnen in die je op het puntje van je stoel zullen houden.

Leuk feitje: Het landgoed dat gebruikt wordt als Downton Abbey is Highclere Castle in Hampshire. Deze locatie kan ook worden afgehuurd als trouwlocatie. Top natuurlijk, maar je moet er wel wat geld voor neertellen. De huur alleen al begint bij 15.000 pond voor de dag.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen