Netflix kijktip: Merlin

BBC serie over de Koning Arthur legende.

Michelle Iwema, 13-01-2015 22:30

De legende rond Koning Arthur vormt de basis voor vele films en tv-series. De BBC serie Merlin benaderde dit onderwerp net even anders door de focus te leggen op de tovenaar Merlin (Merlijn) en hem te volgen tijdens zijn jonge jaren.
Aan het begin van het eerste seizoen zien we hoe Merlin bij het hof terecht komt. Hij trekt in bij zijn oom Gaius, die hofarts is van de koning, de vader van de later zo beroemde Arthur. Merlin heeft echter een geheim; hij kan toveren. Dit moet hij proberen te verbergen, omdat iedereen die aan tovenarij doet wordt geëxecuteerd. Merlin wordt kamerheer van de nog erg onvolwassen Arthur. Hij komt er echter al snel achter dat hij een band heeft met de prins en doet daarom alles in zijn macht om hem te beschermen.

Het leuke is, dat je allerlei bekende namen hoort die horen bij de Arthur legende, maar dat deze op originele wijze worden geïntroduceerd. Zo is Guinevere (liever Gwen genoemd) het kamermeisje van de zus van Arthur. Ook wordt Arthur in het begin niet neergezet als de meest geweldige jongeman. Hij is namelijk pompeus en erg verwend. Maar het mooie van de serie is, dat je Arthur langzaam meer zeker ziet ontwikkelen.

Colin Morgan is werkelijk perfect gecast als Merlin. Hij weet zijn rol zoveel charme mee te geven, dat je als kijker onmiddellijk sympathie hebt voor zijn personage. Juist omdat de serie zoveel seizoenen heeft gekregen (de eerste twee zijn op Netflix te vinden) zie je hem ook opgroeien over de loop van de jaren. Inmiddels is hij in andere series als The Fall en films als Testament of Youth een echte leading man geworden.

De laatste Merlin aflevering werd alweer eind 2012 op de BBC uitgezonden. Sindsdien zijn er vaak geluiden geweest over een mogelijke Merlin film en geruchten over nieuwe afleveringen. Deze week verscheen her en der het gerucht online dat de BBC een reünie zou plannen voor 2016. Het bleek echter niet waar, dus (voorlopig) moeten we het hebben van de seizoenen die er zijn.

Lees meer over: Merlin, Colin Morgan, Camelot, King Arthur, Excalibur, Guinevere, BBC, tovernaar, magie, Merlin film, The Fall, Testament of Youth

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in