Netflix Kijktip 'Twin Peaks'

Netflix Kijktip+ Twin Peaks

Cultserie van David Lynch met Kyle MacLachlan en Lara Flynn Boyle.

Michelle Iwema, 21 januari 2015 om 10:06

Het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat de serie Twin Peaks van David Lynch op de buis was en om dat te vieren, komen er weer een negental gloednieuwe afleveringen, die in het voorjaar van 2016 waarschijnlijk op de Amerikaanse buis te zien zullen zijn. Reden genoeg om de oude afleveringen van de serie opnieuw te kijken of voor het eerst te ontdekken.
De rode draad van Twin Peaks vormt de vraag wie Laura Palmer heeft vermoord. Maar daaromheen heeft het plot nog veel meer lagen en blijkt langzaam maar zeker, dat niks is wat het lijkt in het dorpje Twin Peaks. Palmer leek bijvoorbeeld voor iedereen het ideale vrolijke meisje, maar was in werkelijkheid niet zo braaf. Ze gebruikte drugs, ging naar bed met allerlei mannen en kluste af en toe bij in een bordeel. Maar dat is het juist; iedereen het dorp heeft geheimen en dingen die ze willen verbergen.

Dale Cooper is de FBI-agent, die op de zaak van Palmer wordt gezet. Hij is een sympathiek personage, dat de waarheid rond de moord moet zien te ontrafelen en daarbij wordt geholpen door inwoners van het dorp. Uiteraard zou het geen serie van David Lynch zijn als dat niet gepaard ging met allerlei surrealistische scènes en fantastische figuren. Maar in tegenstelling tot sommige films van Lynch, blijft Twin Peaks erg toegankelijk. Het heeft zijn 'Lynch' momenten, maar is nog steeds goed volgbaar in tegenstelling tot soms het geval is bij films als Blue Velvet en Mulholland Drive waar je vaak meerdere keren naar moet kijken om het allemaal door te hebben.

Ondanks het enorme succes van Twin Peaks, werd de serie na twee seizoenen (beide momenteel op Netflix te zien) van de buis gehaald. Dit had waarschijnlijk te maken met de daling van de kijkcijfers halverwege seizoen twee toen de moord op Palmer werd opgelost. Lynch heeft later wel eens gezegd dat hij niet van plan was om de identiteit van de moordenaar te onthullen, maar dit onder druk van het netwerk deed. Seizoen twee eindigde nog steeds met een enorme cliffhanger, maar de serie kwam niet terug voor een derde seizoen.

Twin Peaks is ook vandaag de dag nog prima te kijken dankzij de aparte plotwendingen, sterke dialogen en goede acteerwerk van onder meer Kyle MacLachlan en Lara Flynn Boyle. Liefhebbers zullen blij zijn om te weten dat het vervolg op deze ware cultserie geen reboot zal zijn, maar verder zal gaan waar de oude serie is opgehouden, maar dan 25 jaar later.

Lees meer over: Twin Peaks, Blue Velvet, David Lynch, Kyle MacLachlan, Lara Flynn Boyle

Informatie over de serie: Twin Peaks

Populair nieuws