Blu-ray recensie - 'Game of Thrones' seizoen 4

Blu-ray recensie Game of Thrones seizoen 4

Een van de mooiste en meest luxueuze uitgaves die we tot nu toe gezien hebben.

Jim Pedd, 18 februari 2015 17:12

Bedenkers: David Benioff, D.B. Weiss | Cast: Lena Headey (Cersei Lannister) | Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) | Kit Harington (Jon Snow) | Jack Gleeson (Joffrey Baratheon) | Peter Dinklage (Tyrion Lannister) | Charles Dance (Tywin Lannister) | Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister) | Jaren: 2011-heden| TV-release: HBO / RTL
Sinds 2011 boekt HBO elk jaar weer groot succes met de serie Game of Thrones. Deze is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van schrijver George R.R. Martin en volgt ruwweg hetzelfde verhaal. Ondertussen is de reeks toe aan zijn vijfde seizoen, maar voordat de uitzendingen daarvan in april van start gaan, heeft HBO het vierde seizoen uitgegeven op Blu-ray.

Terwijl de Lannisters wortelen om hun eigen ego’s te overwinnen en het gezag over de Iron Throne te behouden, dreigt er voortdurend gevaar van buitenaf. Stannis Baratheon bouwt zijn leger weer op bij Dragonstone; de Night’s Watch lijkt het af te leggen tegen het optrekkende leger van Mance Rayder en Daenerys Targaryen staat met een drietal draken op het punt om de Iron Throne te heroveren.

De recensies van het vierde seizoen van de HBO-show zijn bijzonder positief. Op RottenTomatoes heeft de serie een score van 96 procent, op basis van 48 recensies. "Game of Thrones blijft een van de beste series op televisie, waarin zorgvuldig uitgedachte verhaallijnen gecombineerd worden met de spectaculair ontworpen koninkrijken."

En ook met de kijkcijfers ging het weer goed. Net als de afgelopen seizoenen het geval was, trok het vierde seizoen meer kijkers naar HBO dan alle voorgaande seizoenen. Naar de eerste aflevering keken zo'n 6,64 miljoen mensen in de Verenigde Staten. Dat waren er bij het eerste seizoen nog 2,22 miljoen; bij het tweede seizoen 3,86 miljoen en bij het derde seizoen 4,37 miljoen.

De laatste aflevering trok verder 7,09 miljoen kijkers, waar seizoen één er 3,04 miljoen trok, seizoen twee 4,2 miljoen en seizoen drie 5,39 miljoen. Overigens deed Game of Thrones het via illegale kanalen ook erg goed. Torrentfreak benoemde de hitserie zelfs tot de meest gedownloade serie van 2014.Blu-Ray: Game of Thrones Seizoen 4| Duur: 53 min., 10 afleveringen | Release: februari 2014 | Video: 16:9 (1.78:1) | Audio: Engels Dolby Digital 5.1, Frans 5.1, Spaanse 5.1, Pools 2.0, Tsjechisch 2.0 | Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Noors, Deens, Zweeds, Fins, Portugees, Pools, Tsjechisch | Discs: 4xBlu-ray | EAN: 5-051888-209318 | Met dank aan: WB / HBO

HBO en Warner Bros. hebben kosten noch moeite gespaard voor deze uitgave. Het is namelijk niet gewoon zomaar een hoesje, maar een heuse case met daaromheen nog een cover. Die cover is biedt de Nederlandse informatie over dit vierde seizoen van Game of Thrones. Dat houdt, naast een erg korte seizoenssynopsis (erg knap, voor een serie met zoveel verhaallijnen), in dat er ook nog veel informatie over de talrijke extra’s op staat. Verder staat voorop de drie-ogige raaf waar Bran het al de hele serie over heeft. Ook tref je nog de zin All Men Must Die aan, voorop de slipcover.

Haal je de slipcover van de hoes af, tref je nog een slipcase aan. Dat is een beetje dubbelop, maar maakt dat de uitgave erg luxe voelt. Voorop de case staat enkel in het groot Valar Morghulis gedrukt. Achterop de IJzeren Troon, waar al zoveel personages voor zijn gestorven. Haal je de case eraf, tref je een uitvouwbare kartonnen hoes met de schijven aan.

Op die hoes staan foto’s van de hoofdpersonen gedrukt. De schijven zelf zijn zwart, maar hebben naast een nummer ook informatie over de afleveringen die erop staan erop gedrukt. Tot slot tref je binnen in nog een extra boekje aan, dat een beetje extra informatie biedt over het seizoen. Je vindt daarop de titels van afleveringen en informatie over de extra’s.

Het is een van de meest luxe uitgaves die we tot nu toe aangetroffen hebben en dat is prijzenswaardig. De grote vraag die dan in ons opkomt, is natuurlijk of de beeld- en audiokwaliteit net zo luxe is als de verpakking.Beeld- en audiokwaliteit
Game of Thrones heeft een van de hoogste budgetten ooit voor een televisieserie. Dat zie je terug in de schitterende beelden op deze uitgave. Mooi is het gigantische contrast tussen de verschillende locaties. Zo zijn de shots van King's Landing, de hoofdstad van Westeros, prachtig zonnig en zijn de beelden van The Wall allemaal ijzig wit. En alles is kraakhelder om te zien.

Ook met de audio zit het meer dan goed in deze uitgave. Het dialoog is perfect te horen en wordt nergens overstemd door het omgevingsgeluid, en nergens krijg je het gevoel dat het dialoog er te dik bovenop ligt. Er zit zoveel aandacht in deze gebalanceerde uitgave, dat ook hier geen gebreken aan te merken zijn.

De extra’s
En dan de extra's, waar je U tegen zegt. Natuurlijk is er wat standaard materiaal. Op alle schijven tref je audiocommentaren aan, waarbij cast en crew aan het woord komen. Er zijn verder bloopers en nog wat verwijderde scènes. Die zijn niet gigantisch interessant, maar voegen eigenlijk wel wat toe aan de afleveringen.

Veel leuker is de extra Behind the Battle for the Wall, een veertig minuten durende mini-documentaire over de negende aflevering van het seizoen. Daarin nemen de mannen van de Night's Watch het op tegen de massaal toegestroomde Wildlings. Deze extra gaat hier erg uitgebreid op in en beslaat zo ongeveer alle afspecten van de productie van deze aflevering.

Nog een interessante extra heet The Fallen: A Roundtable en duurt een half uur. Hierin verzamelen zeven acteurs zich, wiens personages sneuvelen in het vierde seizoen. Het leidt tot interessante en grappige gesprekken. Mocht je verder vergeten zijn wat er in het derde seizoen is gebeurd, of gewoon een opfrisser nodig hebben, dan heeft HBO aan je gedacht. Er zit een 25 minuten durende terugblik op het derde seizoen bij.

Andere extra's zijn een in-episode guide, waarbij je informatie aantreft over personages en locaties van het vierde seizoen. Andere zaken gaan in op de nieuwe personages en locaties en een geschiedenis van een hele reeks interessante onderwerpen die met de serie te maken hebben.Toekomst
Voorlopig zijn we nog niet af van Game of Thrones. Het vijfde seizoen gaat op 12 april van start en verder heeft de cast al bijgetekend voor nog twee andere seizoenen. Dat betekent dat er in elk geval zeven seizoenen zullen komen. Mogelijk gaat het dan ongeveer ophouden met avonturen in Westeros, want showrunners David Benioff en D.B. Weiss hebben al eens laten weten in te zijn voor een stuk of acht seizoenen.

Lees meer over: bluray, blu ray, review, recensie, dvd, game of thrones, hbo, seizoen 4, david benioff, db weiss, lena headey, emilia clarke, kit harington, jack gleeson, peter dinklage, charles dance, nikolaj coster waldau

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws