search
Interview met Kevin Spacey over 'House of Cards'
Series / Interview

Interview met Kevin Spacey over 'House of Cards'

Wij spraken de acteur over Frank Underwood, afleveringen 'bingen' en het spelen van presidenten.

Het langverwachte derde seizoen van House of Cards werd begin maart beschikbaar gesteld op Netflix en deze week kwam het nieuws dat er een vierde seizoen op komst is. Michelle Iwema sprak in Londen met hoofdrolspeler Kevin Spacey over Frank Underwood, 'binge kijken' en het succes van de serie.

Waarom is House of Cards denk je zo een groot succes?
"Ik hoop vanwege de kwaliteit van de show. Ik denk zeker vanwege de manier waarop het wordt aangeboden [via Netflix] waardoor de kijker de controle behoudt. Dan kunnen ze kiezen of ze wel of niet 'bingen' [meerdere afleveringen achter elkaar kijken]. En ik hoop dat ze er ook van houden vanwege de goede content."

Wat maakt de content van deze show volgens jou zo goed?
"Hoe het is geschreven. Het begint allemaal met het scenario. Mijn werk als acteur is om het schrijven te dienen. Met zulke hoge kwaliteit krijg je enorm veel ideeën, nieuwe interessante kanten om op te gaan en meerdere lagen. Het is een vreugde om dat te interpreteren."

Was je bekend met de originele Britse variant van House of Cards?
"Heel erg bekend."

Was dat de reden dat je ja zei tegen de rol in de Amerikaanse versie?
"Het begon eigenlijk, omdat ik weer wat met David Fincher wilde doen. Ik produceerde een paar jaar terug The Social Network, die David regisseerde. Ik had met David jaren terug de film Seven gemaakt en we waren al een tijd op zoek naar een project om samen te kunnen doen. Toen vertelde hij tijdens een etentje dat de rechten van House of Cards beschikbaar waren. Ik was bekend met de Britse serie en vond deze heel goed. We spraken af dat ik deze zou herkijken en dat David deze voor het eerst zou gaan kijken. We kwamen vervolgens beiden tot de conclusie dat dit goed vertaald kon worden naar de VS."

We zagen in seizoen drie dat Frank het moeilijk krijgt als president.
"Elke president maakt dit mee dus dit lijkt mij parallel aan de werkelijke wereld in Washington. Iemand gooit alles in de strijd om verkozen te worden, maar als je de post krijgt, doet iedereen er alles aan om je er weer uit te krijgen."

Je hebt een geweldige dynamiek met Robin Wright, die Claire speelt.
"Wij kennen elkaar 20 jaar. We speelden een keer samen in een film genaamd Hurly Burly, maar hadden daar niet veel samen. Robin en ik hebben vertrouwen, begrip en affectie voor elkaar. Daarnaast lachen we samen veel, want we houden beiden van lol. Het blijft een hele rijke en comfortabele ervaring om met haar te werken.

Robin heeft in het nieuwe seizoen weer een aantal seizoenen geregisseerd. Hoe vind je haar als regie stijl?
"Ze is geweldig. Ze weet wat ze wil en krijgt wat ze wil. De eerste keer dat ze een aflevering deed, was ze vooraf zo nerveus. Maar toen brak de dag aan en ze nam moeiteloos deze nieuwe rol aan. Ze houdt ervan. Ze zal misschien zelfs zeggen dat ze er meer van houdt dan acteren. Ze was heel efficiënt dus regisseren past bij haar."

Je hebt vaker gezegd geen recensies te lezen. Maar ben je met iets als House of Cards wel benieuwd hoe de kijkers het ervaren?
"Ik ben absoluut benieuwd hoe kijkers de serie ervaren. Dat is spannend want je weet dat mensen lang hebben gewacht. Maar je moet niet vergeten dat mensen het op verschillende tijden beginnen te kijken. Sommige mensen zijn nu pas seizoen 1 aan het kijken. Mensen kunnen het in hun eigen tijd en eigen tempo kijken. Maar ik ben heel erg vereerd dat kijkers overal ter wereld de show zo hebben ontvangen."

House of Cards was de eerste serie die door Netflix werd geproduceerd en in een keer in zijn geheel aangeboden. Wat vind je van deze manier van distribueren?
"Met streaming hebben we de les geleerd, die de muziekindustrie niet op tijd leerde. Door het zo aan te bieden, geeft het mensen de controle om zelf te bepalen hoe ze het gaan kijken. Waarom denk je dat Game of Thrones de meest gedownloade serie aller tijden is? Omdat kijkers niet kunnen wachten. Als je mensen alles in een keer geeft, zijn ze best bereid ervoor te betalen."

Wat vind je van het binge kijken en doe je het zelf doet.
"Ik ben geen binge kijker. Ongelofelijk, ik weet niet hoe je wakker blijft. Koffie denk ik, of alcohol."

Binnenkort speel je opnieuw een president, maar dan in een film over Nixon genaamd Elvis & Nixon. Kan je daar al iets over vertellen?
"Dat was gewoonweg hysterisch. Het verhaal is bekend; Elvis Presley ging naar Washington om Nixon te ontmoeten om undercover FBI agent te worden. Het was cool Nixon om te spelen een paar jaar voor Watergate. De opnames waren top en Michael Shannon [die Elvis speelt] was geweldig. Van nu af aan ga ik alleen maar presidenten spelen."

House of Cards seizoen 1 tot en met 3 is nu beschikbaar op Netflix. Kijk voor deze serie en de rest van hun aanbod op www.netflix-nederland.nl.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen