search
Interview met Charlie Cox over 'Daredevil'
Series / Interview

Interview met Charlie Cox over 'Daredevil'

Wij spraken de acteur over zijn rol in deze nieuwe Netflix- serie.

Charlie Cox zal in de nieuwe Netflix- serie Daredevil de titelrol spelen van blinde superheld met buitengewone zintuigen die de strijd tegen het onrecht aangaat. Michelle Iwema sprak de enthousiaste acteur in Londen over het spelen van een superheld, onderdeel vormen van de Marvel- familie en meerdere seizoenen van de serie.

Hoe voelt het om een iconisch personage als Daredevil te spelen?
"Ik heb nooit geacht dat ik ooit zou worden uitgenodigd om onderdeel te vormen van de Marvel Universe. Ik had wel vrienden die in Marvel-films speelden en luisterde jaloers naar verhalen over de lol die zij op de sets hadden. Het was dus een geweldig moment toen ik hoorde dat ik de baan had en aan de slag kon. Wat betreft de druk; ik las geen stripboeken als kind dus ik was niet erg bekend met veel van de personages. ik was helemaal niet bekend met Daredevil. Dus in eerste instantie voelde ik de druk nog niet. Maar toen we begonnen met filmen en er stills werden vrijgegeven en we naar Comic Con gingen voelde ik het wel. Nu ben ik heel bewust van hoe belangrijk deze personages zijn voor veel mensen. En met name Daredevil, omdat hij een beperking heeft, waardoor hij voor veel kinderen en volwassenen, die zelf zijn opgegroeid met een vorm van een beperking erg belangrijk is."

Er zijn eigenlijk maar weinig helden met een beperking.
Dat komt ook met een extra verantwoordelijkheid. Toen we naar Comic Con gingen, kwam er een jongetje dat cystic fibrosis had en hij zei dat hij na Comic Con meteen weee terug moest naar het ziekenhuis. Hij vertelde hoe belangrijk Daredevil voor hem was, omdat het een superheld was die zijn eigen beperking wist te overwinnen. Het is een verhaal van echte triomf en doorzettingsvermogen. Dat was best een nederig moment."

Hoe heb je je voorbereid?
"Ik heb heel veel stripboeken te lezen en bracht veel tijd door in de sportschool met de vechtsport coördinator om alle vechtsporten te leren. Dat vond ik geweldig! Ik had daarnaast een coach, die me alles leerde over blind zijn. De blindheid van Matt is een van de interessante aspecten aan het personage. Maar ook zijn religieuze achtergrond is interessant. Hij is een van de weinige Marvel personages die zo'n uitgesproken geloof heeft. En dat zorgt voor een interessante invalshoek en conflict voor een tv-serie. Matt is vroom katholiek en gelooft in een God die een plan heeft, maar tegelijkertijd speelt hij zelf ook God en het is interessant hoe hij die gevoelens een plekje geeft."

Kende je vooraf wel de filmversie?
Ik vond dat Ben Affleck het goed deed en ik vond zijn Daredevil erg leuk. Maar ik vond persoonlijk dat zijn prestatie en de sfeer van de film niet bij elkaar passen. Volgens mij maakte dat voor sommige mensen de film minder leuk. Ik denk dat het personage van Daredevil beter past bij een wat ouder publiek en dat hebben we nu bij Netflix kunnen doen. Volgens mij is dit de eerste Marvel met een PG16 rating en dat is spannend. Maar ik heb veel mensen gesproken, die juist zin hebben in het donkere aspect van deze serie."

Hoop je dat er meerdere seizoenen volgen?
"Fingers crossed dat er meer seizoenen volgen. Ik heb geen idee of ze dat willen, maar ik zou dat geweldig vinden. Tijdens de opnames kondigden ze aan dat er een Avengers- serie aan zat te komen. En ik weet nu ik de verhalen van Daredevil heb gelezen, dat hij een Avenger is! Dus ik dacht daar wel even hoopvol aan."

Zou je het niet erg vinden, dat je dan lange tijd aan een rol vast zit?
"Ik heb het geluk gehad dat ik vele, vele maanden als acteur zonder werk heb gezeten en weet hoe dat is. Ik deed jaren geleden de film Stardust en voor mij was dat enorm. Ik had de hoofdrol in een geweldige film met Robert de Niro en Michelle Pfeiffer en toch kon ik een tijd daarna geen baan vinden. Ik ging weer terug naar het werken in de horeca. Ik vraag me dus niet af of ik wel of niet een geweldige lange termijn rol moet aannemen of niet. Daar zeg ik meteen ja tegen. Natuurlijk bestaat er een risico, dat je dan tien jaar dezelfde rol blijft spelen en dat mensen je dan van die ene rol kennen. Als dat zo is; dan is dat iets absoluut fantastisch en bovendien een geweldige mogelijkheid om daarna juist wel weer iets compleet anders te gaan doen."

Alle afleveringen van het eerste seizoen van Daredevil zijn vanaf 10 april beschikbaar op Netflix. Kijk voor deze serie en de rest van hun aanbod op www.netflix-nederland.nl.

Aanbevolen artikelen