Netflix Kijktip: 'The Killing'

Scandinavische topper die je op het puntje van je stoel houdt.

Michelle Iwema, 29 april 2015 08:00

Een paar weken terug werd als Kijktip de Amerikaanse versie van The Killing uitgelicht, maar ook de originele Scandinavische serie (originele titel Forbrydelsen) is te bekijken via Netflix. Deze Deense politieserie ging in 2007 op de Deense tv in première en veroverde daarna de rest van de wereld. De spannende verhaallijn, duistere sfeer en goede acteurs werden het voorbeeld van hoe een fijne crime moest worden neergezet en kreeg veel navolging.
Het eerste seizoen genaamd Forbrydelsen I gaat over de eigenwijze inspecteur Sarah Lund die met haar collega Jan Meyer belast is met het onderzoek naar de moord op een negentienjarig meisje. Er zijn verbindingen met de politiek en elke stap die ze zetten, lijkt ze weer een nieuwe weg in te doen slaan. Meer verklappen zou zonde zijn, want juist de verschillende plottwists maken deze serie tot zo'n geweldige kijkervaring. Wat bijzonder aan de serie is, dat je veel verschillende personages volgt en hierdoor ook als kijker detective speelt. Soms weet je hierdoor meer dan het onderzoek en moet je wachten tot Sarah en co de puzzelstukjes ook bij elkaar weten te lachen. Ook zie je niet alleen het onderzoek, maar ook de familie van het slachtoffer. Niet alleen ben je aan het uitvogelen of een van hun meer over de moord

Het eerste seizoen van de serie bestaat uit 20 afleveringen. De eerste 10 werden uitgezonden tussen januari en maart 2007. Initieel was de bedoeling dat de tweede helft het jaar erop pas op de buis zou verschijnen. De serie was echter zo ontzettend populair, dat werd besloten om snel weer te gaan filmen en ze een half jaar eerder uit te zenden in de herfst van 2007. Daarna werd het ook in andere landen een enorm succes waaronder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het won dan ook onder meer een BAFTA en een internationale Emmy award.

Een van de geweldige elementen aan The Killing is de casting van Sofie Gråbøl als Sarah Lund. Zij weet op perfecte wijze dit onsociale personage neer te zetten (met een voorliefde voor Scandinavische gebreide truien) die een goed instinct heeft als agente en zich nooit laat afschepen, zelfs als ze het hiermee moeilijk maakt voor de mensen om haar heen en haarzelf. Ook Søren Malling (ook bekend als Torben Friis uit Borgen) is geloofwaardig en heeft de juiste chemie met Gråbøl. Verder komen in seizoen ook andere topacteurs langs zoals Lars Mikkelsen als Troels Hartmann, die bezig is met een campagne om burgemeester te worden.

Op Netflix kun je alleen de eerste twintig afleveringen kijken. Dit seizoen is het beste vanwege de sterke case die je telkens op het verkeerde been zet, maar ook het tweede en derde seizoen zijn meer dan de moeite waard. Deze zijn (nog) niet te zien op Netflix, maar wel op DVD uitgebracht onder het Lumière Crime Series label.

Wie nog nooit een Scandinavische serie heeft gekeken, omdat ze ervan uitgaan dat een serie in een vreemde taal als het Deens niet zal boeien, zal verbaasd staan van hoe onopvallend de taalbarrière eigenlijk is. Voor wie houdt van spannende series is dit dus zeker het proberen waard en de originele The Killing is dan een hele goede serie om een start te maken om dit genre te ontdekken.


Bron: Netflix

Lees meer over: The Killing, Forbrydelsen, Scandinavische serie, Netflix tip, Netflix kijktip, aanbod Netflix, Deense serie, Emmy, BAFTA

Informatie over de serie: Forbrydelsen

Populair nieuws