search
HBO tip: 'Mozart in the Jungle'
Series / Netflix Kijktip

HBO tip: 'Mozart in the Jungle'

Seks, drugs en klassieke muziek vormen de ingrediënten van deze geslaagde serie.

Michelle Iwema

Seks, drugs en klassieke muziek is geen gewoonlijke combi. Toch vormen deze de belangrijkste ingrediënten van de nieuwe komedie Mozart in the Jungle, een Amazon Original Serie waarvan het eerste seizoen momenteel op HBO wordt uitgezonden.

Eke dinsdag kan je in Nederland een nieuwe aflevering bekijken. Meestal geef ik een serie drie afleveringen om te kijken of het wat is, maar de pilot van Mozart in the Jungle is meteen eentje die je geïnteresseerd maakt om de rest van de serie te volgen. We zien hoe de conservatieve dirigent van het New York Philharmonic met pensioen gaat en wordt opgevolgd door de aantrekkelijke jonge dirigent Rodrigo, die er een bijzondere stijl op nahoudt en de vrouwen om hem heen met zijn intense artistieke charme in katzwijm doet vallen. Hailey Rutledge is een jonge hoboïst, die leeft voor haar muziek. Als Rodrigo haar bij toeval hoort spelen, wil hij dat ze onderdeel wordt van zijn orkest. Maar de andere orkestleden zien de komst van de jonge Hailey niet zitten. Ander belangrijk personage is celliste Cynthia Taylor, die allerlei seksuele avonturen beleeft met andere muzikanten en een affaire heeft met de pensionerende dirigent. Zij sluit vriendschap met de jonge Hailey en neemt haar onder de hoede.


De casting van de serie is een van de redenen dat het zo goed werkt. Gael Garcia Bernal speelt de rol van Rodrigo en heeft precies de juiste charisma om hem overtuigend neer te zetten. Lola Kirke is de naïeve Hailey en Saffron Burrows is perfect als de sensuele Cynthia. Bernadette Peters, Malcolm McDowell en Peter Vack vormen de rest van de hoofdcast. Iets anders dat de serie bijzonder maakt, is uiteraard de klassieke muziek. Wie niet bekend is met de werken van Mozart, Back of Beethoven wordt hiermee in deze serie op laagdrempelige wijze geïntroduceerd aan de grote werken.

De afleveringen zijn iets meer dan 25 minuten, waardoor je ze zo achter elkaar wegkijkt. Daarbij is het een originele serie, die heel fris overkomt met interessante personages die je wil blijven volgen. Hoewel het grappig is, blijft het subtiel en wordt het nooit absurd. Het is geen sitcom, eerder een mix van drama en komedie zoals Sex and the City dat ook was.

Leuk detail is, dat de serie best een accuraat beeld geeft van de werkelijkheid. Het werd namelijk gebaseerd op Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music, de memoires die hoboïst Blaire Tindell schreef over haar carrière waaronder haar tijd bij het New York Philharmonic. Rodrigo is gebaseerd op dirigent Gustavo Dudamel, een flamboyante Venezuelaanse dirigent die tot de beste van de wereld behoort.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen