Dvd-recensie: 'Extras' complete collectie

Met heel veel... extra's.

Jim Pedd, 12-05-2015 10:14

Cast: Ricky Gervais (Andy Millman), Ashley Jensen (Maggie Jacobs), Stephen Merchant (Darren Lamb), Shaun Williamson (Barry), Shaun Pye (Greg) | Jaren: 2005-2007 (2 seizoenen) | Release: BBC
Extras is een Britse sitcom over de rol van figuranten in de filmwereld. De serie van Ricky Gervais laat vooral de levens van een stel niet heel sterke figuranten zien en was bij critici en het grote publiek erg populair. Nu heeft de BBC een gloednieuwe box uitgegeven met alle afleveringen van de serie én een heleboel extra's.

Seizoen 1
Andy Millman (Ricky Gervais), een gefrustreerde acteur die zijn brood verdient als figurant, reist van filmset naar filmset. Heilig overtuigd van zijn eigen talent, heeft Andy ambitie om een echte ster te worden. Niets is hem te veel en hij doet vanalles om uitgenodigd te worden op feestjes waar hij beroemde regisseurs, schrijvers en acteurs kan ontmoeten. Soms lukt het hem een gesprekje met een filmster te regelen, maar deze korte ontmoetingen pakken altijd verkeerd uit.

Seizoen 2
Andy Millman krijgt eindelijk zijn grote kans bij de BBC als maker van en hoofdrolspeler in de sitcom 'When The Whistle Blows'. Maar zijn enthousiasme wordt algauw getemperd: de serie die hij in gedachten had, is niet wat de BBC-bonzen en het publiek voor ogen hadden. Bovendien valt het leven in de schijnwerpers niet altijd mee.

De extra speciale special
Andy Millman is rijk en beroemd geworden dankzij de populaire sitcom 'When the Whistle Blows'. Het verkrijgen van goede kritieken en respect is echter een stuk moeilijker. Andy vraagt zich dan ook af of hij ooit echt gerespecteerd zal worden om zijn artistieke talent. Hij besluit om drastische maatregelen te nemen en ontslaat zijn trouwe maar nutteloze agent Darren. Vervolgens stopt hij abrupt met zijn populaire programma en slaat alle rollen af waar hij zichzelf 'te goed' voor vindt. Ondertussen leidt Andy's beste vriendin Maggie, die hem bewondert omdat hij beroemd is, nog steeds een moeizaam bestaan als figurant. Ze begrijpt niet waarom Andy zo ontevreden is. Als nel begint Andy zich af te vragen of succes wel al die moeite waard is"

Over het algemeen is de ontvangst van Extras erg goed geweest. De serie werd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten geprezen om het acteerwerk, maar vooral op de scenario's. Geen wonder dus dat de serie en zijn beroemde gastacteurs vier Emmy-nominaties kregen. Verder werd de film genomineerd voor een plek op de Top 10 lijst van Beste Komedieseries.DVD: Extras complete collectie | Duur: 450 min. | Release: mei 2015 | Video: 16 : 9 | Audio: Engels DD 2.0 | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 5x DVD| EAN: 5-412012-166189 | Met dank aan: EIC

De uitgave van de serie bestaat uit een vijftal mini Dvd-hoezen, met in elk daarvan één schijf. Op elk van die hoezen staat een tweetal acteurs of actrices die een rol spelen in de serie. Verder tref je op de hoezen veel informatie aan, bijvoorbeeld over de extra's die zijn toegevoegd, maar ook uitgebreide synopsissen van elke aflevering.

Schijven 1 en 3 bevatten de afleveringen van de twee seizoenen. Verder tref je op schijven 2 en 4 de extra's die bij de seizoenen horen aan en op schijf 5 vind je de speciale aflevering van de serie, inclusief bijpassende extra's.

De uitgave is een gewone Dvd-uitgave en er is dan ook weinig interessants op te merken over de beeldkwaliteit. Die doet denken aan een gewone televisieuitzending van de BBC en is dus niet slecht. Spetterend is het door het medium ook niet perse te noemen. Details zijn helder, maar niet uitzonderlijk scherp. Verder is de audio – erg belangrijk bij deze serie, goed te volgen.

Extra's
De extra's zijn talrijk; er zijn maar liefst drie schijven met daarop featurettes en extra materiaal. Voor het eerste seizoen zijn er verwijderde scènes en een reeks featurettes toegevoegd. Daaronder tref je een special aan waarin Ricky Gervais contact probeert te leggen met Leonardo DiCaprio, om hem als gastacteur in de serie te laten verschijnen. Dan is er nog een featurette over Nigel Williams, die als editor samenwerkt met Ricky Gervais en een special over de totstandkoming van de serie.

Het tweede seizoen bevat ook verwijderde scènes en verder wat items van achter de schermen. Vooral leuk om te kijken is The Art of Corpsing, een korte special die draait om het moment waarop een acteur de slappe lach krijgt. Taping Nigel 2: The Gimpening is een vervolg op de eerdere featurette over Nigel Williams.

Tot slot is er voor de special ook een boel materiaal toegevoegd; vooral leuk zijn de verwijderde scènes, bloopers en nog een special over hoe het is om figurant te zijn in Extras. Het materiaal is talrijk en erg leuk om naar te kijken. Dat maakt deze uitgave, als je fan bent van de BBC-serie, een absolute aanrader.


Lees meer over: Dvd, bluray, blu ray, recensie, review, extras, Ricky Gervais, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Shaun Williamson, Shaun Pye, BBC, complete collectie

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix