search
Tv-serie op Blu-Ray: The Heavy Water War
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Blu-Ray: The Heavy Water War

De succesvolle Noorse miniserie die smaakt naar meer.

Regisseur: Per-Olav Sørensen | Cast: Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Anna Friel (Julie Smith), Pip Torrens (John Skinner Wilson), Søren Pilmark (Niels Bohr), Stein Winge (Axel Aubert), e.a. | Uitzending serie: 2015 | Tv-zenders: NRK | Film1

Het blijft verrassend hoe Scandinavische producenten van tv-series de ene naar de andere hit weten op te leveren. Begin dit jaar verscheen op de Noorse zender NRK de historische WOII-dramaserie Kampen om tungtvannet, oftewel The Heavy Water War. Naast dat de miniserie enorme kijkcijfers boekte in het thuisland was de ontvangst (IMdb = 8,7) indrukwekkend.

De bijna 9 miljoen euro kostende miniserie bestaande uit zes afleveringen trok tijdens de laatste aflevering een enorm aantal Noorse kijkers. Op het moment dat de laatste aflevering van The Heavy Water War werd uitgezonden trok het 64% van het televisiekijkende publiek. Daarnaast is de serie ondertussen verkocht aan vele landen, waarom het Verenigd Koninkrijk en de States. In Nederland vindt de uitzending plaats op Film1 en Lumière bracht de serie onlangs uit op Blu-Ray.

Synopsis
1933. De Duitse Nobelprijswinnaar in de Natuurkunde, Werner Heisenberg, wordt gevraagd voor Hitlers geheime kernwapenprogramma. Voor het ontwikkelen van een atoombom heeft Heisenberg zwaar water nodig, een zeldzame stof die enkel in Noorwegen wordt geproduceerd. De Duitse interesse in zwaar water wekt argwaan op bij de geallieerden, die er alles aan doen om het kernwapenproject te saboteren.



Serie: The Heavy Water War | Aantal discs 2 x Blu-Ray | Afleveringen: 6 x ca. 45 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Noors/Engels/Duits DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 5425019009168 | Release: mei 2015 | Met dank aan: Lumière

De twee Blu-Ray schijven van deze uitgave van de mini-serie The Heavy Water War zitten vastgeklikt in een standaard Blu-Ray keepcase. Er wordt op of in de hoes geen extra info geboden over afzonderlijke afleveringen. Via de schijven wordt duidelijk dat de episodes evenredig verdeeld staan over de twee discs.

Met de beeldkwaliteit van deze Noorse serie zit het overwegend goed. De kleuren pakken prima uit en de scherpte stelt ook zeker niet teleur. Vooral tijdens de meer grootse scènes, zoals in Noorwegen, valt dit op. Minder zijn de donkere delen in het beeld. Details vallen te veel weg en dat is erg jammer, zeker tijdens de echt donkere scènes. De DTS-HD track is zo af en toe aanwezig, al focust de serie zich veelal op dialoog.

Geen extra's
Lumière heeft - naast wat trailers van andere series - geen extra's toegevoegd aan de schijven, terwijl de serie eigenlijk wel om wat extra's vraagt. Enerzijds zou een historische docu niet misstaan en anderzijds zijn mooie achter-de-schermen / making-of featurettes niet ondenkbaar bij dit soort series met uiteenlopende sets en omgevingen. Jammer.

Een miniserie die vraagt om meer
Na dit succes zal het waarschijnlijk niet lang duren voor er een vergelijkbare serie verschijnt. Het indrukwekkende en goed geproduceerde The Heavy Water War is ook zeker een aanrader, of je nu wel of niet met de regelmaat op Scandinavische series afstemt.

Online zijn er helaas weinig extra's te vinden. Hieronder een korte video van de special effects-studio:

Aanbevolen artikelen