Een handige uitleg voor de tijdslijn en het einde van 'Kaleidoscope'

'Kaleidoscope' is het type experiment dat past bij Netflix' benadering, wat toelichting is echter nuttig.

Valeria Milić, 05-01-2023 19:17

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Sinds de première op 1 januari stormde Kaleidoscope de streaming-lijsten binnen. De serie is interactief waarbij de kijker kan puzzelen wat er nu precies speelt. Het algoritme bepaalt de volgorde van de afleveringen met slechts één 'regel': de aflevering White is de laatste.
Hieronder een kleine kijkwijzer voor deze bijzondere miniserie.

Eenvoudige plot

De plot is verrassend eenvoudig: het gaat om iets persoonlijks in plaats van hebzucht. Ray's (Giancarlo Esposito) plan is een wraakactie. Als gevolg van een mislukte kraak liet zijn partner Graham (Rufus Sewell) destijds Ray's vrouw Lily (Robinne Lee) achter om te sterven. Ray werd gearresteerd en kon hierdoor niet voor zijn dochter Hannah (Tati Gabrielle) zorgen.

Wat zegt de tijdslijn?

De acht afleveringen strekken zich uit over een periode van 24 jaar. De dag van de overval staat centraal, oftewel White.

Violet (24 jaar); Green (7 jaar); Yellow (6 weken); Orange (3 weken); Blue (5 dagen); White: de dag van de overval; Red (1 dag); Pink (6 maanden).

Uit bovenstaande blijkt duidelijk dat de meeste afleveringen de aanloop beslaan. Ook al is het een misdaadserie: wie, hoe en waarom is belangrijker dan wat.

Kernthema

Ray's band met zijn gezin drijft het verhaal. In de 'verplicht laatste' aflevering White leert de kijker dat Hannah degene is die haar vader's plannen in de war heeft gestuurd. Zij doet dit echter om Ray te beschermen.

Afsluiting

Niet alleen zijn vader en dochter weer samen, er wordt ook een flashforward getoond waarin Ray als trotse opa zijn kleindochter Lily te zien krijgt. Tot slot heeft Ray een gesprek met Graham over Lily's dood en Graham's rol hierin.

De titel en het gebruik van kleuren is weliswaar een gimmick, de serie nodigt zowel qua vorm als qua inhoud uit tot verder kijken en puzzelen.

Bekijk Kaleidoscope nu op Netflix.

Lees meer over: Kaleidoscope, Giancarlo Esposito, Paz Vega, Rufus Sewell

Populair nieuws

Populair nieuws

Serie over WO II slaat in als bom op Netflix

Serie over WO II slaat in als bom op Netflix