Recensie Netflix-serie 'The Makanai: Cooking for the Maiko House'

Recensie Netflix-serie 'The Makanai'

Een werkelijk verrukkelijke en ontzettend lieve serie over ware vriendschap die net als liefde door de maag gaat.

Arjan Welles, 21 januari 2023 13:13

Regie: Hirozoku Koreeda, Hiroshi Okuyama, Takuma Satô, e.a | Cast: Nana Mori (Kiyo), Natsuki Deguchi (Sumire/Momohana), Takako Tokiwa (Azusa), Ai Hashimoto (Momoko), Mayu Matsuoka (Yoshino), e.a. | Aantal afleveringen: 9 | Speelduur: 38-46 minuten | Jaar: 2023
Het beroep geisha is niet alleen aan het uitsterven in Japan, maar bovendien omgeven met mysterie en misverstand. Geisha's zijn gezelschapsdames die van vele markten thuis zijn. Ze vermaken hun gasten (en dat zijn niet alleen mannen) met onder andere dans, muziek en conversatie. Vooral in het verleden zat er soms een seksuele component aan hun aanwezigheid, maar die rol was gering en met de komst van professionele escortbureaus kwam dat aspect vrijwel geheel te vervallen.

Het beroep van geisha, of geiko zoals ze in Kyoto heten, is alom gerespecteerd en vereist een lange opleiding en ijzeren discipline. Het is dan ook bijzonder dat twee vriendinnen van amper zestien uit het in het noordelijke Japan hun school afbreken en besluiten om een carrière als geisha te beginnen. Daarvoor is het vereist dat ze eerst leerling-geiko, maiko, worden.

Kiyo woont bij haar grootmoeder die dol is op koken en het heerlijkste troostvoer voorzet. Haar bestie Sumire kan op weinig steun van haar familie rekenen bij haar loopbaanplannen. Haar vader komt haar niet eens uitzwaaien als ze de bus naar Kyoto bestijgen. Aangekomen in het maikohuis moeten de vriendinnen eerst een eindeloze reeks huishoudelijke klussen uitvoeren.

Al snel is duidelijk dat de 'moeders' die het huis runnen en de opleiding voor hun rekening nemen in Sumire een haast ideale geiko zien. Kiyo daarentegen lijkt ongeschikt voor het vak en lijkt meer op haar plek als culinair genie, als makanai. Terwijl Sumire zich bekwaamt in het perfectioneren van de mai (traditionele dans) en de vele rituelen, voorziet haar vriendin het huis van de lekkerste gerechten. De vele typische Japanse gerechten worden met zo veel smaak in beeld gebracht dat je al dit lekkers watertandend gadeslaat.

The Makanai: Cooking for the Maiko House is gebaseerd op de manga Kiyo in Kyoto en werd opgetrokken door vermaard Japans filmregisseur Hirozoku Koreeda. Het heeft geresulteerd in een heerlijke warme feelgoodserie die van liefde en zoetheid aan elkaar hangt zonder dat het glazuur van je tanden springt. Dat is al wel duidelijk als de meiden in de bus een traktatie in hun mond stoppen en met gesloten ogen verzuchten hoe ontzettend lekker het is.

Het vereist enige kennis van Japanse cultuur om alle nuances van deze schitterend gefilmde serie te kunnen aanvoelen, maar dat hoeft de leek niet tegen te houden. De negendelige serie staat bol van de meeslepende verwikkelingen en dilemma's Want wat gebeurt er als een maiko verliefd wordt en misschien haar opleiding vaarwel moet zeggen? En hoe gaat het huis om met juist een eens verliefde maiko die haar educatie weer wil oppakken?

Koreeda regisseerde niet alle afleveringen, maar zijn handtekening is gelijk herkenbaar. Je zou vermoeden dat het beroep van geisha ouderwets en behoorlijk genderbevestigend is, maar niets is minder waar. De makers tonen hoe ook in het moderne Japan geisha's/geiko's nog een plek kunnen verwerven. De vraag is echter wie nog het doorzettingsvermogen kan opbrengen om zijn hele leven op de kunsten te richten.

De twee hoofdrolspeelsters brengen met hun lieve aanwezigheid een ode aan echte vriendschap, zelfs als wegen lijken te scheiden en lotsbestemmingen uiteen lijken te lopen. Dit alles wordt gecomplimenteerd met authentieke Japanse kookkunst, waarbij elke detail geldt en waarvoor volledige toewijding en aandacht nodig is. Ach, eigenlijk zijn een makanai en een maiko nog niet zo verschillend. Dit is een serie om van te smullen. Itadakimasu!

★★★★★

The Makanai: Cooking for the Maiko is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, The Makanai Cooking for the Maiko House, Netflix, Hirozaku Koreeda, Japan, geisha, koken, vriendschap, Kyoto, traditie, manga

Populair nieuws