search
Recensie Netflix-serie 'Emergency NYC'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Emergency NYC'

Een ode aan onze hulpdiensten, met aandacht voor alles wat daarbij komt kijken.

Regie: Adi Barash, Ruthie Shatz | Afleveringen: 8 | Speelduur: 40-45 minuten | Jaar: 2023

Verkeersongevallen, vechtpartijen en andere noodsituaties: een mensenleven kan zomaar opeens aan een zijden draadje hangen. Elke dag weer staan de hulpdiensten paraat om mensen in nood te helpen. Waar zouden we zijn zonder hen? Emergency NYC volgt diverse spoedeisende hulpdiensten in New York en geeft zo een beeld van wat zij allemaal meemaken en hoe zij handelen in noodsituaties.

Allerhande noodsituaties komen voorbij. De ene is spannend, de ander ontroerend en emotioneel. Soms met een positieve afloop, maar af en toe moet er ook slecht nieuws worden gebracht. Door de verscheidenheid aan situaties en de verschillende soorten hulpdiensten wordt een realistisch beeld geschetst van wat de nooddiensten allemaal voor hun kiezen krijgen. Zo worden medewerkers van de ambulancedienst, het ziekenhuis en een kinderziekenhuis gevolgd.

De nadruk ligt op de periode na de coronapandemie, waarin achterstanden moeten worden weggewerkt van zorg die is blijven liggen. Mensen konden door de lockdowns lastiger een bezoek aan de dokter brengen durfden niet zo goed, waardoor klachten te lang onbehandeld bleven. Bovendien ervaren de hulpdiensten meer geweldsincidenten op straat nadat alle maatregelen kwamen te vervallen en burgers hun vrijheid terugkregen.

Emergency NYC laat tevens zien dat deze medewerkers ook maar mensen zijn, die hun eigen leven moeten combineren met hun werk. Zo wordt een zwangere ambulancemedewerkster gevolgd wier man zelf met gezondheidsproblemen kampt. Ondanks haar persoonlijke situatie staat zij dag en nacht paraat om anderen te helpen. Door de medewerkers op deze manier te volgen wordt duidelijk dat zij ook weleens moeite hebben met de lastige situaties waarmee zij regelmatig te maken krijgen en dat ook hen niet alles in de koude kleren gaat zitten.

De hulpdiensten worden niet alleen gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Er worden ook enkele interviews afgenomen, om zo artsen en verplegers te laten vertellen over hun werk en persoonlijke ervaringen. Zij vertellen wat ze allemaal meemaken, hoe ze met bepaalde situaties omgaan en welke impact dit alles op hen persoonlijk heeft.

Emergency NYC weet hiermee te laten zien hoe het medisch systeem in elkaar zit, maar ook hoe afhankelijk we allemaal zijn van onze hulpdiensten. Het geheel wordt dan ook gebracht op een respectvolle, bijna erende manier. Dat de hulpdiensten daarmee op een voetstuk worden geplaatst is misschien ook wel nodig in een tijd van personeelstekorten, vergrijzing en toenemend geweld. Emergency NYC richt daarmee niet op de ramptoerist die zich graag mag vermaken met het leed van anderen, maar op eenieder die geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de hele organisatie achter de hulpdiensten.

★★★☆☆

Emergency NYC is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen