search
Online controverse weet Netflix-serie 'Queen Cleopatra' niet te stoppen
Series / Nieuws

Online controverse weet Netflix-serie 'Queen Cleopatra' niet te stoppen

In de Griekse en Egyptische pers kreeg de serie het flink te verduren.

De documentaireserie Queen Cleopatra zal pas in mei uitkomen bij Netflix, maar wordt nu al fel bekritiseerd in verschillende media. De keuze om de Egyptische koningin te portretteren als een zwarte vrouw konden vele mensen allerminst waarderen.

Volgens historische bronnen heeft de historische figuur namelijk een Grieks-Macedonische afkomst. Ondanks dat het casten van de zwarte actrice Adele James volledig past in het huidige diversiteitsbeleid van Netflix, stuit het vele mensen tegen de borst om in een educatieve serie 'valse' informatie te verspreiden.

Egyptische ex-minister


De Egyptische ex-minister van Oudheden Zahi Hawass reageerde fel in de media op de keuze. In 2011 werd de man nog ontslagen uit zijn functie wegens verwijten van corruptie en nauwe banden met Hosni Moebarak.

Hawass zei onder andere dat deze portrettering van Cleopatra "volledig nep" was en dat de koningin "blond" was, niet "zwart". Verder benadrukte hij dat er enkel een zwarte beschaving aan de macht was in Egypte gedurende het koninkrijk van Kush, toen het rijk van de oude Egyptenaren zijn laatste jaren in ging.

Petitie


Al gauw verscheen er een online petitie om de Netflix-serie te cancellen. Door de website change.org werd deze echter al gauw verwijderd wegens het schenden van de richtlijnen van het platform. De petitie zou daarvoor al duizenden keren ondertekend zijn.

Ondanks alle commotie zal Queen Cleopatra nog steeds volgens schema uitkomen op 10 mei bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen