search
Wordt Sony's PlayStation straks de nieuwste concurrent van Netflix?
Series / Streaming-diensten

Wordt Sony's PlayStation straks de nieuwste concurrent van Netflix?

Met de opkomst van cloud gaming heeft Sony een sterke positie verkregen in de markt.

Tot nu toe heeft Sony's PlayStation vooral kunnen profiteren van de streamingoorlogen als een soort 'neutrale grond', waar meerdere platformen hun diensten konden aanbieden. Maar onderschat niet dat Sony een uitstekende positie heeft om in de toekomst mee te gaan doen in deze wereldwijde concurrentiestrijd.

Sony sloot vorig jaar nog een deal met Netflix om hun film- en seriecatalogus flink aan te vullen. Maar via hun gaming console Playstation hebben ze een grote aanbieder van games in handen bij een doelgroep van miljoenen gebruikers.

Hiermee hebben ze een grote voorsprong op hun concurrenten op het vlak van cloud gaming, waarbij games direct van externe servers naar individuele apparaten worden gestreamd zonder de noodzaak voor lokale opslag. Exact zoals het werkt bij streamingplatformen, eigenlijk.

PlayStation als streamingplatform


Eind 2022 waren er wereldwijd 46,4 miljoen PlayStation Plus-abonnees. Daarmee bedient PlayStation al veel meer consumenten dan de meeste streamingdiensten. Netflix blijft een marktreus met rond de 230 miljoen gebruikers over de hele wereld.

PlayStation heeft dus een belovende toekomst in streaming, wat kan variëren van games tot muziek tot films. Interessante combinaties tussen games en films worden hierdoor mogelijk. Denk aan games van de Spiderman- of Batman-franchises, maar ook combinaties met de film Uncharted en de aankomende serie van God of War.

Testen


Waar Netflix pas net begint met games aanbieden, heeft PlayStation daar al een gigantische catalogus staan. Samen met Sony's filmtak heeft de console dus een ideale positie in de markt én in de huiskamers van consumenten om deel te nemen aan de streamingoorlogen.

Sony heeft het idee in Polen al getest met PlayStation Plus Video Pass, waarmee gebruikers een bibliotheek met tv-programma's en films gratis konden bekijken. Mogelijk dat Nederland ook de kans zal gaan krijgen om deze speciale dienst te testen? De toekomst zal het leren.

Voorproefje


In 2019 lanceerde Sony een productiemaatschappij, genaamd PlayStation Productions, met als doel het verfilmen van beroemde games (weet je nig Uncharted. Hierbij werkt PlayStation Productions nauw samen met Sony Pictures en de game-afdeling divisie van PlayStation Studios.

Houd deze club goed in de gaten, die misschien nog wel meer gaat betekenen als Sony de volgende stap wil gaan nemen op het vlak van streaming. Bekijk hieronder hun promo.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen