search
Nederlands verzetsverhaal komt tot leven in 'Willem & Frieda'
Films / Nieuws

Nederlands verzetsverhaal komt tot leven in 'Willem & Frieda'

De gruwelen en heldendaden in bezet Amsterdam worden in een ander jasje gepresenteerd.

Niet de Nederlandse Publieke Omroep, maar Channel 4 Documentaries uit het VK produceerde deze intrigerende documentaire over twee Amsterdamse LGBTQ-helden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze Joodse levens redden. Nu vind je Willem & Frieda op NPO Start.

Met behulp van de KRO-NCRV is de documentaire nu ook uitgekomen op de Nederlandse televisie en op NPO Start.

Stephen Fry


Stephen Fry kwam op bezoek in de Amsterdamse grachtengordel en interviewde verschillende mensen over de heldendaden van het verzetsduo Willem en Frieda.

De mooie locaties, waar de documentaire gefilmd is, zullen veel Amsterdammers kunnen herkennen. Samen met de fijne vertelling van Stephen Fry wordt zo een Nederlands verhaal in een nieuw jasje gestoken, dat de daden van de twee verzetshelden weer voelbaar maakt.

Synopsis


De synopsis van de documentaire luidt:"Het verzetsduo Willem en Frieda vervalste persoonsbewijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog en redde zo vele Joodse levens."

Bekijk op instagram

De synopsis gaat verder: "Toen de nazi's de valse identiteitsbewijzen begonnen te controleren aan de hand van echte dossiers, bedachten ze een zeer gedurfd en levensgevaarlijk plan: een bomaanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam."

Release


De onderstaande trailer werd al eerder uitgebracht door Channel 4 Documentaries en stelt de vraag wat jij zou hebben gedaan gedurende de Duitse bezetting van Amsterdam.



Op 1 augustus werd Willem & Frieda uitgezonden via 2Doc. Nu is de gehele documentaire gratis te bekijken via NPO Start.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen