search
Netflix Kijktip: 'Narcos'
Series / Nieuws

Netflix Kijktip: 'Narcos'

Een van de beste nieuwe series van het afgelopen jaar.

Netflix beloofde met Narcos iets te brengen dat nieuw was en niet leek op andere series. En in die opzet zijn ze meer dan geslaagd. De tiendelige serie heeft een enorm binge gehalte en sleept je vanaf de eerste aflevering mee in zowel de wereld van Pablo Escobar als degenen die hem op het spoor zijn.


In Narcos leren we meer over de opkomst en val van Colombiaanse drugskoning Pablo Escobar. De naam zal bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen, maar in Narcos krijg je zijn hele verhaal te zien. We maken kennis met hem als hij lokaal al de grote drugsbaron is en we zien hoe hij opklom en miljoenen dollars per dag verdiende aan de cocaïne.

Man achter Narcos is de Braziliaanse José Padilha, de maker van Tropa de Elite 1 en Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro. Voor de belangrijke rol van Escobar castte hij de hoofdrolspeler uit deze films; Wagner Moura. Padilha mag dan maar een van de afleveringen ook zelf hebben geregisseerd, hij is degene die het grondwerk verrichte en de DEA- agenten interviewde die achter Escobar aanzitten in de serie, evenals de Colombiaanse politie, Escobars luitenanten en advocaten. Het zorgt ervoor dat de serie ook echt dieper kijkt naar de man Escobar en je als kijker het idee geeft dat je een realistisch beeld voorgeschoteld krijgt, versterkt door het gebruik van veel echte beelden uit die tijd. De combinatie van topacteerwerk van Moura en de echte beelden geeft je het gevoel naar een docudrama te kijken van de bovenste plank. Bovendien is het nog interessanter om de beelden te zien van de echte Escobar als je net zoveel over zijn wereld en leven te weten bent gekomen. Ook sterk is het feit dat de acteurs in de taal spreken die hoort bij het land waar ze vandaan komen. Escobar spreekt dus gewoon Spaans, dat ondertiteld wordt, in plaats van Engels met een Spaans accent. Deze dingen dragen ook bij aan de realistische beleving.

Wat ik zelf een misser vond, was de voice over van DEA- agent Murphy (gespeeld door Boyd Holbrook), die op Goodfellas- achtige wijze de boel aan elkaar praat op een alleswetende manier. Maar de energie van de acteurs die te zien zijn in de DEA- verhaallijn, is zoveel lager en vlakker dan de Escobar- verhaallijn dat dit vaak voelt als vulling waar je doorheen moet tot je weer een stukje van de Escobar- kant te zien krijgt. Natuurlijk zitten er in de DEA- verhaallijn ook een hoop spannende momenten en ben je ook benieuwd waar het onderzoek staat, als je zelf al meer weet als kijker van wat Escobar eigenlijk allemaal aan het doen is. Met name Pedro Pascal is hierin het kijken waard als Javier Peña, de partner van de Amerikaanse Murphy die een belangrijke rol had in het onderzoek naar Escobar. Maar de delen met Moura en co zijn gewoon zo sterk, dat de rest er eigenlijk een beetje bij verbleekt.

Het zou zonde zijn om teveel te verklappen van de opkomst en val van Escobar, omdat dit verhaal zich zo spannend ontvouwd. Narcos heeft kleine minpuntjes zoals de soms storende voice over en de rol van Murphy die nooit de aanwezigheid of kracht heeft die waarschijnlijk wel bedoeld was. Toch is het wel een topserie zoals er zeker meer van gemaakt mogen worden en zonder twijfel een van de beste series van het afgelopen jaar.

Wat vonden jullie van Narcos?

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen