search
'Costa!!' de Serie: weinig nieuws onder de Spaanse zon
Recensie

'Costa!!' de Serie: weinig nieuws onder de Spaanse zon

Dit vervolg op de 2022-film bevat een hoop onwetendheid over hoe huidige jongeren zich gedragen.

Regie: Jon Karthaus | Cast: Oscar Aerts (Mike), Joep Paddenburg (Duuk), Lisa Zweerman (Esmee), Bo Maerten (Mila), Jatou Sumbunu (Zoe), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 25-31 minuten | Jaar: 2024

Costa!! de Serie is een vervolg op de film uit 2022, die op zijn beurt weer een hervertelling was van de film Costa! uit 2001 en de daaropvolgende serie. Net zoals in de 2022-film verkeert de Spaanse nachtclub uit de titel, die al dertig jaar bestaat, in de problemen. Hoogste tijd dus om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. Dit had ook best mogen gebeuren met de betrokkenen van deze serie. Nu zijn de schrijvers merkbaar aan het gissen naar een realistische portrettering van de jeugd.

Want hoe hard men het ook probeert, de doelgroep blijft qua inhoud altijd net buiten het bereik. Dat qua kleding, taalgebruik en 'populaire' drugs constant de plank wordt misgeslagen zorgt vooral voor plaatsvervangende schaamte. De serie aast op een jong publiek, maar zal waarschijnlijk enkel nostalgische kijkers aantrekken die hun gloriejaren willen herbeleven.

Costa!! wordt bevolkt door verschrikkelijk voorspelbare personages. Een greep uit dit stereotypische gezelschap: een overspannen clubeigenaar, een boze barvrouw die mannen haat, een gestrande interrailer, een tweetal oversekste proppers en ga zo maar door. De vernieuwing is dus ver te zoeken en helaas blijven deze personages alsmaar in hun stereotypes hangen. Bij gebrek aan enige ontwikkeling voelt de serie tergend traag.

Dit wordt niet geholpen door het vreemde tempo gedurende de acht afleveringen. Het kost daardoor een hoop moeite om in de serie te komen, maar het is niet onmogelijk. Wanneer dat punt eenmaal is bereikt is het verhaal beter te volgen, ook al voelt het meer als acceptatie van de ridicule situaties dan het resultaat van een goede vertelling. In ieder geval wordt door deze overgave de oneindige stroom oneliners iets beter te verdragen.

Zodra de kijker de absurditeit weet te omarmen verschijnt Oscar Aerts als lichtpuntje van de serie. Zijn toewijding aan het idiote personage is bewonderenswaardig, ook al vallen zijn teksten nogal uit de toon. Dit doet vermoeden dat veel hiervan is geïmproviseerd, wat enkel Aerts' talent benadrukt. Het is geen hogere komedie, maar zeker een fijne afwisseling binnen het geheel.

Dit acteerwerk vult echter niet de gapende gaten in het verhaal. Het meest storende is dat niets consequenties heeft. Wanneer de problemen zijn opgelost herstelt de status quo volledig, zonder enige groei of verandering. Daardoor voelt elk plotpunt als een zijpad, in plaats van een gegrond onderdeel van het narratief. Het resulteert in een fletse kijkervaring.

Gezien dit de vierde versie is van een franchise die alweer in 2001 begon, lijkt het verhaal van de Spaanse nachtclub nu wel echt te zijn verteld. En hoewel de mogelijkheid voor een tweede seizoen wordt opengelaten, zou dit voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal zijn. Costa!! zal hier en daar een lach opleveren, maar biedt geen uitspraken of scènes die een herinnering waard zijn.

★☆☆☆☆

Costa!! de Serie is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Costa!! de Serie te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen