search
'Heeramandi: The Diamond Bazaar': vrijheid overwint rivaliteit
Recensie

'Heeramandi: The Diamond Bazaar': vrijheid overwint rivaliteit

Prachtig vormgegeven drama over de opstand in Brits-Indië en het leven van een gezelschapsdame.

Regie: Sanjay Leela Bhansali | Cast: Manisha Koirala (Mallikajaan), Sharmin Segal (Alamzeb), Adito Rao Hydari (Bibbo), Sanjeeda Sheikh (Waheeda), Sonakshi Sinha (Fareedan), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-67 minuten | Jaar: 2024

Dat roem en rijkdom niet alles zijn wanneer de vrijheid van burgers onder druk komt te staan, blijkt maar weer uit Heeramandi: The Diamond Bazaar. In dit historische drama, dat zich afspeelt halverwege de negentiende eeuw in Brits-Indië, komen in de nu Pakistaanse stad Lahore rebellen in opstand tegen de Britse onderdrukking, waardoor alles in een ander perspectief komt te staan.

Zoals de titel al impliceert speelt de serie zich voor een groot deel af op een zeer specifieke locatie. Heeramandi was namelijk dé plek in Lahore waar gezelschapsdames rijke prinsen vermaakten met hun zang- en danskunsten. Waarschijnlijk bleef het daar niet bij, maar dat laat de serie niet concreet zien. Alle personages in dit verhaal hebben in meer of mindere mate een relatie met wat nu de rosse buurt van de stad zou worden beschouwd.

Het plot kent veel lagen, wat het geheel zeker interessant maakt. Van onderlinge vetes tussen de dames en politieke opstanden tot persoonlijke romances en barbaarse executies; alle facetten van de Britse Raj komen aan bod. De makers blijven trouw aan de geschiedenis, want hoewel het verhaal enigszins geromantiseerd en gedramatiseerd is, wordt een compleet beeld geschetst van wat zich op deze specifieke plek in deze specifieke periode moet hebben afgespeeld.

Het acteerwerk is van hoog niveau en erg geloofwaardig. Manisha Koirala schittert als Mallikajaan, die als madame van uiterst populaire tawaifs (gezelschapsdames) veel ontzag geniet. Maar deze hoogste koningin van Heeramandi is ook zeer gewiekst en letterlijk bereid om over lijken te gaan om haar doelen te bereiken. Manisha Koirala weet dit personage perfect neer te zetten. Ook de rest van de cast levert uitstekend werk.

Als kijker word je wel wat beïnvloed door de prachtige kostuums, sieraden en sets. Want op het eerste oog lijkt alles perfect en tot in detail uitgewerkt, maar zodra er een stap buiten de deuren van het paleis wordt gezet spat het greenscreeneffect van je scherm. Een gemiste kans voor een serie van dit kaliber, al maakt de overige pracht en praal veel goed.

Wat wél storend is, is de verschrikkelijk geplaybackte zang van de tawaifs. Elke aflevering bevat een vleugje musical in de vorm van een optreden van een van de dames, maar stuk voor stuk worden ze ronduit slecht geplaybackt. Geluidstechnisch zal dit vast zo bedoeld zijn, maar doe op zijn minst wat moeite om het eruit te laten zien alsof de vrouwen echt zingen of laat het gewoon achterwege.

Desondanks is Heeramandi: The Diamond Bazaar zeker de moeite van het kijken waard. Met een hoog show- en entertainmentgehalte zal dit historische drama menig romantisch hart weten te bekoren. Tel daar de spanning van de opstanden en het rebelse handelen van de diverse hoofdpersonages bij op en de serie zal menig kijker naar het puntje van zijn stoel brengen.

★★★★☆

Heeramandi: The Diamond Bazaar is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Heeramandi: The Diamond Bazaar te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen