search
‘Máxima’: net als de echte Máxima moeilijk om niet gecharmeerd van te raken
Recensie

‘Máxima’: net als de echte Máxima moeilijk om niet gecharmeerd van te raken

Kan Videoland over ons koningshuis net zo’n prestigieus drama presenteren als ‘The Crown’?

Regie: Saskia Diesing, Roxanne Stam, Joosje Duk, Iván López Núñez| Cast:Delfina Chaves (Máxima), Martijn Lakemeier (Willem-Alexander), Daniel Freire (Jorge Zorreguieta), Frank Lammers (Willibrord Frequin), Sebastian Koch (Claus), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 50-58 minuten | Jaar: 2024

Koningshuisdrama’s zijn ouder dan film zelf, maar met het megasucces van The Crown op Netflix, is de interesse weer torenhoog. Máxima van Videoland heeft zeker het budget en de acteurs om The Crown naar de kroon te steken, maar doet het dat ook?

Máxima gaat over de jonge jaren van onze koningin, over hoe ze in koning Willem-Alexanders leven kwam, maar ook over haar kinderjaren in Argentinië met louche vader Jorge Zorreguieta, én over haar carrière in de bankenwereld van New York. Dat zijn een bomvolle zes afleveringen dus, maar wel met een bloederige rode draad.

Meteen in de eerste scène zien we Máxima wegbenen van Willem-Alexander, nadat ze te horen kreeg dat haar vader niet welkom is op de bruiloft. Gaandeweg wordt duidelijk waarom: Jorge was minister van landbouw tijdens het schrikbewind van de Argentijnse dictator Videla. Tijdens Videla’s Vuile Oorlog werden duizenden tegenstanders, waaronder politici en journalisten, ontvoerd en in veel gevallen vermoord. Een hoop ouders verloren ook hun kinderen en die werden vervolgens opgevoed door militairen of nooit meer teruggevonden.

Natuurlijk kon Máxima haar ouders ook niet kiezen, maar hield ze wel echt van haar vader. De jonge Argentijnse wordt dan ook neergezet als een vaderskindje, dat vaak in de deuropening staat als haar Jorge iets controversieels zegt of doet. De interessantere scènes zijn echter die van de volwassen Máxima, want Delfina Chaves is echt een vondst. De Argentijnse speelt onze koningin uitstekend en heeft zelfs een aardig woordje Nederlands geleerd voor de Videoland-serie. De meeste scènes zijn in het Spaans of Engels, wat de authenticiteit ten goede komt.

Delfina speelt Máxima ook niet overdreven, door haar maniertjes extreem na te doen. Iets waarvan de actrices van Prinses Diana in The Crown nog weleens een irritante gewoonte van maakten. De rest van de cast is ook zeer goed. Martijn Lakemeier lijkt dan wel niet enorm op de jonge Willem-Alexander, zijn houterigheid en onbehouwen charme brengt hij mooi over. Beatrix en Claus worden fantastisch neergezet door Elsie de Brauw en Sebastian Koch, en Jacob Derwig verdient ook een pluim voor Máxima’s warme Nederlandse leraar Thomas Wagenaar.

Toch moet je de vergelijking met The Crown zo snel mogelijk vergeten, ook al heeft Máxima net als de Netflix-serie zelfs een intro met 3D-beelden van een kroon. [/i]The Crown[/i] gaat over alle leden van het Britse koningshuis en ‘het instituut’ dat zij symboliseren voor hun land. Máxima gaat over Máxima en de rest is bijzaak. Het is het verhaal van een jonge vrouw die voor haarzelf leert opkomen, door haar verleden met een verre van perfecte vader en haar toekomst als koningin van Nederland te accepteren.

Het maakt de latere afleveringen van Máxima wel wat saaier dan nodig, wanneer de Argentijnse voor de zoveelste keer in de ontkenning schiet over papa’s betrokkenheid. Ook de uitstapjes in het New Yorkse nachtleven voelen als overbodig in het koningshuisdrama, omdat het brandpunt van het verhaal zich vooral tussen Argentinië en Nederland plaatsvindt. Deze scènes komen over als tijdrekken.

Misschien dat de makers de spannendste scènes van Máxima in Nederland bewaren voor het tweede seizoen dat inmiddels al is aangekondigd. Het beetje dat in de laatste aflevering daarvan is te zien, smaakt zeker naar meer. Net als bij de echte Máxima is het moeilijk om niet gecharmeerd te raken van de serie, ondanks een paar saaie passages.

★★★☆☆

Máxima is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Máxima te gaan kijken?

 • Ja (of al gezien)

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen