search
Wie is Sauron? De geschiedenis van de grootste antagonist in 'The Rings of Power'
Series / Specials

Wie is Sauron? De geschiedenis van de grootste antagonist in 'The Rings of Power'

Wie was Sauron voor hij een verandering doormaakte en de Duistere Heer werd?

De premièredatum van seizoen 2 van The Rings of Power is eindelijk bekendgemaakt. Ook is inmiddels de nieuwste trailer te zien en een poster van Sauron. De achtergrond van deze schurk is echter nog steeds niet helemaal duidelijk.

The Rings of Power vertelt het verhaal van de Tweede Era. De opkomst van Sauron (Charlie Vickers) als de Duistere Heer en het smeden van de Ringen van Macht vormen de kern van het verhaal. Saurons verhaal begon echter in de Eerste Era, toen hij zich bij Morgoth aansloot, die de eerste Duistere Heer was. Deze eerdere gebeurtenissen laten zien dat Saurons voornaamste drijfveer een ziekelijke hang naar controle en perfectie was. Dit motief dreef hem er uiteindelijk toe om gedurende de Tweede Era de nieuwe Duistere Heer te worden en de maker van de Ringen van Macht.

Vergiftigd


In Tolkiens mythologie heette Sauron ('de afschuwwekkende’) oorspronkelijk Mairon ('de bewonderenswaardige'). Hij behoorde tot de Maiar, een 'ras' van geestelijke wezens. De Maiar, net zoals de Valar, zijn gecreëerd door Eru Ilúvatar ('Eru de Alvader'), de schepper van de wereld. Ze zijn te vergelijken met engelen. Beide groepen dalen, in opdracht van de schepper, af naar Midden-aarde om deze vorm te geven en te onderhouden. Deze twee groepen kennen, ieder voor zich, verschillende machten en specialismen, waaronder dat van meesterambachtsman.

De jonge Mairon was de leerling van deze meesterambachtsman. Dit was de Vala Aulë ('de uitvinder'), die ook wel bekendstond als de Smid. Op deze manier leerde de jonge Maia alles over de stoffelijke wereld. Deze kennis kwam hem bij het smeden van de Ringen van Macht later goed van pas. De trotse Melkor ('hij die in kracht oprijst') was de enige Vala die zich met Aulë kon meten. Melkor vond dat de heerschappij over Midden-aarde aan hem toebehoorde. Door zijn ongelooflijke arrogantie raakte Melkor gecorrumpeerd en in de loop van de Eerste Era werd hij bekend als Morgoth ('zwarte vijand van de wereld'). Morgoth, in zijn rol van de eerste Duistere Heer, vergiftigde uiteindelijk Mairon met deze ideeën. Hij sloot zich aan bij Morgoth.

Trouwste dienaar


Mairon verheerlijkte dus niet zichzelf maar was de dienaar van de gruwelijke Morgoth. Hij was dit in eerste instantie echter niet openlijk maar speelde dubbelspel. Mairon deed alsof hij trouw was aan Aulë en aan de overige Valar, maar in de tussentijd werkte hij met Morgoth samen. Doordat Mairon inmiddels ongelooflijk kundig was kon hij vele gedaantes aannemen en zich voordoen als een goedaardig iemand. Zijn meester had inmiddels zijn positie versterkt zodat Mairon zich op een bepaald moment openlijk zijn kant kon kiezen. Hij werd Morgoths trouwste dienaar en trad zelfs op als plaatsvervangend legeraanvoerder.Toen Morgoth aan het einde van de Eerste Era, na de nodige gruwelijke gebeurtenissen, definitief verslagen werd was Mairon vol berouw. Het kan natuurlijk goed zijn dat dit berouw oprecht was. In tegenstelling tot Morgoth was hij nooit door zijn eigen trots gecorrumpeerd geraakt. Het was eerder zo dat Mairon de wereld tot een vorm van perfectie wilde brengen. Je zou kunnen zeggen dat hij Midden-aarde op een bijna technische manier wilde besturen, wat aftakelt naar een ziekelijke neiging tot het uitoefenen van controle.

Transformatie


Het is op dit punt in de geschiedenis dat de transformatie tot Sauron en de nieuwe Duistere Heer begint. Aan het begin van de Tweede Era droeg hij de naam Annatar, wat 'heer der gaven' betekent. Het was Annatars bedoeling om de verwoesting in Midden-aarde te herstellen. Uiteindelijk gaat dit gruwelijk mis doordat hij vindt dat de Valar de wereld verwaarlozen. Annatar vestigt zich vervolgens in Mordor en kiest op die manier het duistere pad. Deze weg leidt uiteindelijk tot zijn transformatie tot Sauron, de Heer der Ringen.Seizoen 2 van The Rings of Power is vanaf 29 augustus te zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: The Rings of Power is simpelweg een tegenvaller

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen