search
Iconische jaren 90' serie werd een enorme monsterhit ondanks een teleurstellend IMDB-cijfer
Series / Specials

Iconische jaren 90' serie werd een enorme monsterhit ondanks een teleurstellend IMDB-cijfer

'Baywatch' heeft een lagere score op IMDb dan je zou verwachten.

Een van de populairste series uit de jaren 90 is Baywatch. De Amerikaanse serie over (fictieve) strandwachten die de stranden van Malibu in Los Angeles County bewaken liep van 1989 tot 2001, met een totaal van 243 afleveringen, verdeeld in 11 seizoenen. Maar hoewel Baywatch een enorme hit was, is de IMDb-score van de serie niet wat je zou verwachten.

Baywatch werd gecreëerd door Michael Berk, Douglas Schwartz en Gregory J. Bonann, die de serie gedurende de 11 seizoenen produceerden. De serie richt zich op zowel professionele als persoonlijke uitdagingen waarmee de personages te maken krijgen, vertolkt door een grote, roterende cast die bestaat uit onder andere David Hasselhoff, Pamela Anderson, Alexandra Paul, Gregory Alan Williams, Jeremy Jackson, David Chokachi, Billy Warlock, David Charvet, Yasmine Bleeth en Nicole Eggert.

Verhaal


Baywatch draait om het werk van een team strandwachten en hun onderlinge relaties, waarbij de verhaallijnen meestal draaien om gevaren gerelateerd aan het strand en andere activiteiten die relevant zijn voor de strandlevensstijl van Californië (later Hawaii).

Het redden van mensen van verdrinking is een van de meest typische situaties in Baywatch, maar een scala aan andere onderwerpen, zoals aardbevingen, haaienaanvallen en seriemoordenaars, dienen als plotconflicten in de serie.

Een seizoen


Baywatch werd een enorm succes, maar het kon na één seizoen al gedaan zijn, want de serie werd na het eerste seizoen geannuleerd, ondanks hoge kijkcijfers. Hasselhoff, die de hoofdrol speelde van Mitch Buchannon, zag echter potentieel in Baywatch en investeerde in de serie.



Baywatch werd uiteindelijk een van de populairste series, vooral internationaal werd het veel bekeken en ook vooral door vrouwen. De serie was te zien in 148 landen, op elk continent behalve Antarctica. Volgens het Guinness Book of Records is Baywatch de meest bekeken televisieserie ter wereld met een wekelijks publiek van meer dan 1,1 miljard kijkers.

Baywatch Hawaii


Tijdens de productie van het negende seizoen ontstond de vraag of de serie wel voortgezet kon worden omdat de markt afnam en de productiekosten in Los Angeles steeds hoger werden. In plaats van de serie stop te zetten probeerde Hasselhoff de locatie te verplaatsen.



Eerst had hij Australië op het oog, maar onderhandelingen daar liepen op niets uit. Uiteindelijk werd Hawaï gekozen. Zodoende kreeg de serie toch een tiende seizoen onder de nieuwe titel Baywatch Hawaii. Opvallendste verschil met de originele serie was dat de actrices nu gele badpakken droegen in plaats van rode. Na het tiende seizoen besloot Hasselhoff echter met de serie te stoppen. Baywatch Hawaii ging zonder hem nog een seizoen verder, maar werd toen definitief stopgezet.

Lage score


Hoewel Baywatch een enorme hit was, kreeg de serie toch consequent negatieve kritische recensies en heeft het een lage score op IMDb. Zo heeft Baywatch maar een 5,4 op 10 op de website. Veel lager dan je zou verwachten van zo'n populaire serie.



Zelfs een serie die een enorm succes is, krijgt dus niet altijd een hoge score. Maar deze lage score verandert niet het feit dat Baywatch een van de populairste series blijft. Het werd een popcultuurfenomeen en bracht zelfs een spin-offserie voort, Baywatch Nights, die twee seizoenen liep van 1995 tot 1997, en een filmadaptatie in 2017.

Kijken?


Zin om onder andere Hasselhof en Anderson te zien in Baywatch? Je kan de serie bekijken op Videoland. De twee laatste seizoenen, die de titel Baywatch: Hawaii hebben, kan je ook terugvinden op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Baywatch zo slecht, doet het goed werd!

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen